Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνεδριάζει το ΤΧΣ 24/6 αποφασίζει για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Alpha – Το Ταμείο θέλει 10,95% αλλά πιέζεται για… 8%

Συνεδριάζει το ΤΧΣ 24/6 αποφασίζει για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Alpha – Το Ταμείο θέλει 10,95% αλλά πιέζεται για… 8%
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δέχεται πιέσεις να μειώσει το ποσοστό του από 10,95% σε 8% ώστε να δημιουργήσει ένα χώρο 3% για νέο επενδυτή που θέλει να τοποθετηθεί στην Alpha bank.
Σχετικά Άρθρα

Συνεδριάζει σήμερα 24 Ιουνίου 2021 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αποφασίσει την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha bank.
Το ΤΧΣ συνεδριάζει δύο ημέρες 23 και 24 Ιουνίου αλλά στις 24 Ιουνίου θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του, στις 23 Ιουνίου εξέτασε άλλα θέματα όπως… την Εθνική.
Το bankingnews ως έπραξε και στην Πειραιώς έχει ξεκάθαρη θέση θεωρούμε λάθος να συμμετάσχει μερικώς στην αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ της Alpha bank πρέπει να ασκήσει πλήρως την συμμετοχή του που ανέρχεται σε 10,95%.
Με 10,95%, το ΤΧΣ θα εισφέρει 88 εκατ ευρώ.
Ήδη το ποσοστό του είναι χαμηλό 10,95% και ήδη υπέστη μεγάλο dilution στην Πειραιώς από 61,35% σε 27% χάνοντας όλη την υπεραξία της μετοχής που πλέον βρίσκεται στα 1,50 ευρώ σχεδόν 30% πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Ωστόσο φαίνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δέχεται πιέσεις να μειώσει το ποσοστό του από 10,95% σε 8% ώστε να δημιουργήσει ένα χώρο 3% για νέο επενδυτή που θέλει να τοποθετηθεί στην Alpha bank.
Για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank έχουν εμφανιστεί νέοι μέτοχοι – αναφερόμαστε σε επενδυτές που δεν κατέχουν σήμερα μετοχές – και οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν έως 200 εκατ… ωστόσο δίδοντας προνομιακή μεταχείριση στους παλαιούς μετόχους… ο χώρος για νέους μετόχους είναι ελάχιστος.
Τονίζεται ότι η ημερομηνία καταγραφής είναι η 28η Ιουνίου, άρα σήμερα 24 Ιουνίου κλειδώνει ένας επενδυτής την παράμετρο παλαιός μέτοχος, καθώς λειτουργεί το Τ+2, δηλαδή συναλλαγή συν δύο ημέρες για την εκκαθάριση.
Εάν ένας επενδυτής αγοράσει μετοχές της Alpha bank μετά τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα λογίζεται παλαιός μέτοχος και δεν θα τύχει προνομιακής μεταχείρισης.

Το επιχείρημα και αντεπιχείρημα

Το βασικό επιχείρημα του ΤΧΣ είναι ότι ήδη διατηρεί χαμηλό ποσοστό 10,95% στην Alpha bank, οπότε πρέπει να συμμετάσχει πλήρως στην αύξηση ασκώντας το δικαίωμα του παλαιού μετόχου.
Θα μπορούσε σε βάθος κάποιων μηνών να πραγματοποιήσει placement με προσυμφωνημένους επενδυτές και να διαθέσει το 10,95% που κατέχει στην Alpha bank συμβάλλοντας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Alpha bank.
Ωστόσο και η Alpha bank θέλοντας να ικανοποιήσει νέους μετόχους και έχοντας πρόβλημα στην ανεύρεση νέων μετοχών άπαξ και οι αδιάθετες δεν θα είναι πάνω από 2-4%... αναζητάει πρόσθετα ποσοστά μετοχών για να τα διαθέσει σε νέους επενδυτές.

Ποια η βέλτιστη στρατηγική;

Κατά την άποψη μας το ΤΧΣ πρέπει να συμμετάσχει πλήρως με 10,95% να καταβάλλει 88 εκατ στην αύξηση και άπαξ και δρομολογείται η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες να καθοριστεί τέλος του 2021 ή αρχές 2022 σχέδιο placement του 10,95% της Alpha bank σε διεθνείς επενδυτές.
Το 2022 εκτιμάται ότι η μετοχή της Alpha bank θα είναι 1,3 με 1,4 ευρώ όπερ σημαίνει αποτίμηση 3 με 3,1 δισεκ. που αυτό μεταφράζεται για το ΤΧΣ σε τίμημα 330 με 340 εκατ ευρώ.
Κάποια στιγμή πρέπει να πάρει μια υπεραξία και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης