Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 23 Ιουνίου η Alpha bank καθορίζει το εύρος τιμών στην ΑΜΚ των 800 εκατ – Άνοιξε το σκιώδες βιβλίο προσφορών

Στις 23 Ιουνίου η Alpha bank καθορίζει το εύρος τιμών στην ΑΜΚ των 800 εκατ – Άνοιξε το σκιώδες βιβλίο προσφορών
Ίσως επικρατήσει η αντίληψη της κλειδωμένης τιμής εξέλιξη που θα αποδυναμώσει την υπερκάλυψη αλλά η αύξηση των 800 εκατ. θα καλυφθεί στην τιμή που θα καθορίσει η διοίκηση της Alpha bank.
Σχετικά Άρθρα

Η Alpha bank άνοιξε το σκιώδες βιβλίο προσφορών της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ ευρώ από τις 18 Ιουνίου 2021, ουσιαστικά ξεκίνησε η διαδικασία κατά την οποία διερευνάται η αγορά και ειδικά οι ξένοι επενδυτές ώστε να καθοριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Από το σκιώδες βιβλίο προσφορών προκύπτουν ορισμένα στοιχεία τα οποία η Alpha bank θα αξιοποιήσει ώστε να καθορίσει εύρος τιμών στην αύξηση κεφαλαίου ή ακόμη και τιμή στην αύξηση κεφαλαίου.
Υπάρχουν εισηγήσεις αντί για εύρος να δοθεί μια συγκεκριμένη τιμή, προκαθορισμένη στους επενδυτές αλλά ακόμη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις.
Στις 23 Ιουνίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Alpha bank ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Όπως έχει αναφερθεί μάλλον τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στην αύξηση ως παλαιός μέτοχος θα είναι η 28 ή 29 Ιουνίου 2021.
Το βιβλίο προσφορών θα είναι ανοικτό τρεις ημέρες 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 2021 δηλαδή από Τετάρτη έως Παρασκευή.

Που θα μπορούσε να καθοριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου;

Υπάρχουν τρεις σχολές σκέψεις για τον καθορισμό της τιμής της αύξησης κεφαλαίου
1)Η Alpha bank από το σκιώδες βιβλίο προσφορών, την ανεπίσημη προκαταρκτική έρευνα που διεξάγει να καθορίσει ένα εύρος με βάση την χαμηλότερη και υψηλότερη τιμή που εκτιμάει ότι μπορεί να επιτύχει
2)Να καθορίσει η Alpha bank μια συγκεκριμένη τιμή, να ορίσει δηλαδή όχι εύρος αλλά συγκεκριμένη τιμή και να ενημερώσει τους επενδυτές, ότι αυτή είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται το ρίσκο καθώς θα μειωθεί ο συντελεστής υπερκάλυψης, απλά η Alpha bank θα κλειδώσει το ζητούμενο ποσό των 800 εκατ ευρώ.
3)Να καθοριστεί η τιμή της αύξησης με βάση την χρηματιστηριακή τιμή είτε με όρους market price, είτε με ένα οριακό discount.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η Alpha bank θα ήθελε τιμή αύξησης 1 ευρώ με έκδοση 800 εκατ μετοχών.
Υπάρχουν κάποιοι επενδυτές που προσφέρουν κεφάλαια χαμηλότερα στο 0,90 ή 0,80 ευρώ ειδικά κάποιοι ξένοι.
Η Alpha bank θα επιμείνει στον στόχο για 1 ευρώ…ωστόσο δεν φαίνεται να ασπάζεται την άποψη ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί στο 0,80 ευρώ, δεν υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές των 0,80 ευρώ στην Alpha bank, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν και με βάση την συμπεριφορά της χρηματιστηριακής τιμής που εσχάτως κινείται στα 1,10 ευρώ.
Ίσως επικρατήσει η αντίληψη της κλειδωμένης τιμής εξέλιξη που θα αποδυναμώσει την υπερκάλυψη αλλά η αύξηση θα καλυφθεί στην τιμή που θα καθορίσει η διοίκηση της Alpha bank.
Από πλευράς μετόχων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει πλήρως με 10,95% ή περίπου 88 εκατ ευρώ, ενώ και ο Paulson θα συμμετάσχει με ποσοστό 5,6% ή 45 εκατ ευρώ.
Ωστόσο όπως έχει καταστεί σαφές ο Paulson θα εξελιχθεί σε δυνητικό πωλητή στην Alpha bank θα αποχωρήσει.
Υπάρχει πλήθος επενδυτών που έχει δείξει ενδιαφέρον ενώ έχουν εμφανιστεί και νέοι επενδυτές εκ των οποίων 2-3 πολύ ισχυρά ονόματα που δεν έχουν πραγματοποιήσει άλλες επενδύσεις σε άλλες τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης