Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η doValue μετέτρεψε NPEs σε ενήμερα δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και τα επέστρεψε στην Eurobank

Η doValue μετέτρεψε NPEs σε ενήμερα δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και τα επέστρεψε στην Eurobank
Ένα ποσό που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ επέστρεψε ως ενήμερα δάνεια πλέον η Dovalue στα βιβλία της Eurobank,
Σχετικά Άρθρα

Ένα ποσό που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ επέστρεψε ως ενήμερα δάνεια πλέον η doValue στα βιβλία της Eurobank, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια των οποίων η διαχείριση είχε ανατεθεί από την τράπεζα στην εταιρεία doValue.
Ύστερα από την διαχείριση και τις ρυθμίσεις που δόθηκαν από την εταιρεία διαχείρισης, τα δάνεια αποδόθηκαν προς την τράπεζα πλήρως εξυγιασμένα.
Το “πρασίνισμα” των δανείων ή κατά άλλους η “θεραπεία” των κόκκινων δανείων , όπως είναι φυσικό αναμένεται να αυξήσει και τα έσοδα από τους τόκους, αλλά και να ενισχύσει κατα τι την κερδοφορία τόσο στην Eurobank, όσο και στις υπόλοιπες τράπεζες.
Υστερα, λοιπόν, από την διαχείριση και τις ρυθμίσεις από την εταιρεία διαχείρισης, τα δάνεια επιστρέφουν στο ενήμερο χαρτοφυλάκιο δανείων και σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές η μεταφορά τους προς την Eurobank πραγματοποιείται καθημερινά και αυτόματα, μετά την επιτυχή διαχείριση.

Mετά τις τιτλοποιήσεις νέο πακετάρισμα και... επανατιτλοποίηση

Ο δεύτερος τρόπος της επιστροφής δανείων προς τις τράπεζες θα ειναι μέσω της... επαναγοράς από τις τελευταίες ορισμένων κομματιών των τιτλοποίησεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια (συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ).
Κάποια από αυτά τα δάνεια που τιτλοποιήθηκαν θα πακεταριστούν και θα επανατιτλοποιηθούν και φυσικά αγοραστές θα είναι οι τράπεζες, όπως ήδη έχει αναφέρει το bankingnews.
Η νέα αυτή πρακτική αναμένεται να ξεκινήσει από το επόμενο έτος και έτσι οι τράπεζες θα προσθέσουν νέα εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς τους.
Αφού δηλαδή προηγουμένως θα έχει προχωρήσει ένα re- profiling των δανείων (με μείωση δόσεων κλπ) και περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα πληρωμών τότε τα δάνεια μετατρέπονται σε ενήμερα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρου τραπεζικού στελέχους, από τις τιτλοποιήσεις θα μπορούσε να επαναγοραστεί έως και το 20% των προβληματικών δανείων από τις τιλτοποιήσεις, δηλαδή ένα ποσό περί τα 10 δις. ευρώ.
Βεβαίως, αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται να είναι άμεση ούτε να εκτελεστεί σε μερικούς μήνες καθώς υπολογίζεται οτι θα απαιτηθεί ένας χρονικός ορίζοντας 2-3 ετών προκειμένου να ολοκληρωθούν επαναγορές τιτλοποιήσεων τέτοιου είδους.

H Dovalue Greece

Η Dovalue Greece στα τέλη του περασμένου έτους διαχειριζόταν ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δάνειων από αναθέσεις και τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 22,5 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο αφορά δάνεια της Eurobank ύψους 9,4 δισ. ευρώ, την τιτλοποίηση Cairo 7,4 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκια τρίτων ύψους 3,9 δισ. ευρώ και 1,9 δις. ευρώ από το πακέτο Pillar.
Έκτοτε η Dovalue Greece έχει προσθέσει κι άλλα χαρτοφυλάκια ( άνω των 24 δις. ευρώ συνολικά ) ενω απορρόφησε και την DoValue Hellas.
Τα έσοδα της Dovalue Greece για το 2020 ανήλθαν σε 69,4 εκατ. ευρώ, τα κέρδη πρό φόρων και τόκων ανήλθαν σε 20,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 14,5 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης