Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλάζει στρατηγική η Alpha, με market price η τιμή της αύξησης, κόντρα στο σαμποτάζ Paulson – Τι σημαίνει αυτό;

Αλλάζει στρατηγική η Alpha, με market price η τιμή της αύξησης, κόντρα στο σαμποτάζ Paulson – Τι σημαίνει αυτό;
Η Alpha bank σχεδιάζει να ακολουθήσει την τακτική υψηλού μεν ρίσκου αλλά μεγαλύτερης ευελιξίας που ονομάζεται market price δηλαδή τιμή αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Κόντρα στα παιχνίδια Paulson του αμερικανικού family office που εμφανώς σαμποτάρει την αύξηση κεφαλαίου η Alpha bank αλλάζει στρατηγική για τον καθορισμό της τιμής της αύξησης κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ.

Ποια είναι η νέα στρατηγική;

Για να αναλυθεί και κατανοηθεί η νέα στρατηγική θα πρέπει να δούμε ποιες ήταν οι κυρίαρχες τάσεις και που βρίσκεται σήμερα η χρηματιστηριακή τιμή που με βάση αυτή θα καθοριστεί η τιμής διάθεσης των νέων μετοχών ή πιο απλά η τιμής της αύξησης κεφαλαίου.
Η Alpha bank είχε σχεδιάσει η τιμή της αύξησης να κινηθεί στο εύρος 1 με 1,10 ευρώ και βασικό σενάριο το 1 ευρώ.
Οι σύμβουλοι της Alpha bank η Goldman Sachs και η J P Morgan έχοντας διερευνήσει ειδικά τους ξένους επενδυτές και ειδικότερα τον Paulson – που παραπλάνησε την Alpha bank – πρότειναν τιμή αύξησης 0,80 ευρώ +/-10%
Η διοίκηση της Alpha bank γνώριζε ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για τιμή 1 ευρώ έπρεπε η μετοχή της τράπεζας στο χρηματιστήριο να βρίσκεται 20% υψηλότερα στα 1,25 ευρώ.
Εάν είχε αυτό τον αέρα του premium 20% θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου στο 1 ευρώ.
Η παρελθούσα εμπειρία ωστόσο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών π.χ. το 2007 υλοποιούνταν με discount 30% με 40%.
Άρα 1,25 ευρώ χρηματιστηριακή τιμή και 0,80 ευρώ τιμή αύξησης προκύπτει discount 36% δηλαδή κοντά στις παλαιές ελληνικές και διεθνείς πρακτικές.

Με market price η τιμή της αύξησης κεφαλαίου

Η Alpha bank έχει αναφέρει ότι η αύξηση θα είναι έως 800 εκατ ευρώ που αυτό σημαίνει μπορεί να είναι 800 εκατ μπορεί και 770 εκατ ευρώ.
Η τιμή της αύξησης όμως είναι ιδιαίτερης σημειολογίας.
Η νέα στρατηγική ονομάζεται market price δηλαδή τιμή αγοράς χωρίς κανένα discount ή premium.
Τι σημαίνει αυτό;
Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων 97,6 εκατ μετοχές ή 6,3% του μετοχικού κεφαλαίου καταψήφισε την αύξηση.
Δεν είναι σαφές εάν σε αυτές τις 97,6 εκατ μετοχές περιλαμβάνεται και το ποσοστό του Paulson που ανέρχεται στο 5,6% ή όχι.
Είναι προφανές όμως ότι υπάρχουν μέτοχοι που πιέζουν την μετοχή είτε γιατί δεν θέλουν να συμμετάσχουν, είτε γιατί ακολουθούν τα παιχνίδια του Paulson και της ομάδας του που θέλει να πιέσει ώστε η τιμή της αύξησης να καθοριστεί στα 0,80 ευρώ.
Η Alpha bank προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ δύο ισχυρών δυνάμεων από την μια αυτών που θα συμμετάσχουν και αγόραζαν μετοχές ώστε να καταστούν παλαιοί μέτοχοι και από την άλλη αυτών που πουλάνε είτε γιατί δεν θα συμμετάσχουν, είτε γιατί ασκούν σκόπιμα καθοδικές πιέσεις στην χρηματιστηριακή τιμή… για να υποχρεώσουν την διοίκηση της Alpha bank να ορίσει χαμηλά π.χ. στα 0,80 ευρώ την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Σε απάντηση όλων αυτών η Alpha bank σχεδιάζει να ακολουθήσει την τακτική υψηλού μεν ρίσκου αλλά μεγαλύτερης ευελιξίας που ονομάζεται market price δηλαδή τιμή αγοράς.

Τι σημαίνει αυτό;

Εάν η μετοχή συνεχίσει να πιέζεται στο ταμπλό από τα 1,1250 ευρώ που βρίσκεται ήδη ή 1,73 δισεκ. κεφαλαιοποίηση και υποχωρήσει χαμηλότερα – σενάριο πιθανό – τότε η Alpha bank θα καθορίσει την τιμή της αύξησης την περίοδο που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 2021 με βάση την τότε χρηματιστηριακή τιμή, χωρίς discount ή με οριακό discount επί της χρηματιστηριακής τιμής.
Προφανώς και η συμπεριφορά της χρηματιστηριακής τιμής της Alpha bank προσεχώς θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Τι θα μπορούσε να συμβεί;

Εάν η Alpha bank δεν είχε υιοθετήσει το colpo να βάζει τους νέους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές για να καταστούν παλαιοί μέτοχοι ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με ποσοστό ανάλογο των μετοχών που θα κατέχουν πριν την ημερομηνία διακανονισμού μάλλον 28 ή 29 Ιουνίου 2021… η μετοχή θα είχε πιεστεί σημαντικά.
Υπήρξαν λοιπόν επενδυτές και ειδικά ξένοι που αποφάσισαν να αγοράσουν μετοχές ώστε να τύχουν των προνομίων του παλαιού μετόχου, αποκτώντας έτσι το δικαίωμα να αγοράσουν τόσες μετοχές όσες θα κατέχουν πριν την αύξηση με βάση προφανώς την αναλογία νέων προς παλαιών μετοχών δηλαδή για κάθε 2 παλαιές 1 νέα περίπου.
Με την στρατηγική αυτή και μη έχοντας άλλο μηχανισμό προστασίας η Alpha bank απορρόφησε μεγάλο μέρος της προσφοράς ειδικά από τους επενδυτές που δεν ήθελαν να συμμετάσχουν και πουλούσαν ή πουλάνε μετοχές πριν την αύξηση.
Εκτιμούμε ότι δεν έχουν απομείνει πολλές μετοχές για πώληση ή τουλάχιστον θα συνεχίζεται η διαδικασία απορρόφησης των μετοχών.

Που θα διαμορφωθεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου;

Η Alpha Bank θα επιμείνει στο στόχο για τιμή 1 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν τελικά η τιμή της αύξησης να διαμορφωθεί μεταξύ 0,85 - 0,88 ευρώ.

Τι σηματοδοτούν όλα αυτά;

Θα πάρουμε ως υπόθεση ότι η χρηματιστηριακή τιμή της Alpha bank θα σταθεροποιηθεί μεταξύ 17 Ιουνίου και 28 Ιουνίου – απομένουν 7 συνεδριάσεις – περίπου στο 1,05 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της αύξησης θα μπορούσε να είναι στο 1 ευρώ ακόμη και εάν θεωρηθεί σχετικά ακριβή πάντα συγκρινόμενη με την χρηματιστηριακή τιμή.
Όσο η μετοχή της Alpha bank βρίσκεται πάνω από το 1 ευρώ τότε το market price για τον καθορισμό της τιμής της αύξησης θα μπορούσε να είναι κοντά στο 1 ευρώ.
Όμως τα πράγματα θα δυσκολέψουν εάν η χρηματιστηριακή τιμή υποχωρήσει κάτω από το 1 ευρώ.
Παίρνουμε ως υπόθεση ότι η χρηματιστηριακή τιμή θα βρεθεί στο 1 ευρώ και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου κινηθεί σε παραπλήσια επίπεδα.
Αυτό σημαίνει 1,54 δισεκ. κεφαλαιοποίηση από τις παλαιές μετοχές και 800 εκατ από τις νέες 2,34 δισεκ. ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία, επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα η Εθνική τράπεζα.
Αντί η Alpha bank να προσεγγίσει την Eurobank που έχει κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 3,15 δισεκ. θα δώσει μάχη για την δεύτερη θέση με την Εθνική τράπεζα.
Δεν ήταν αυτός ο σχεδιασμός.
Τα 2,34 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία μετά την αύξηση για την Alpha bank σε σχέση με τα 5,4 δισεκ. που θα είναι τα τελικά καθαρά κεφάλαια του ομίλου μετά την εξυγίανση μεταφράζεται σε 0,43 P/BV που δεν την λες φθηνή… δεν την λες και ακριβή.

Υποσημείωση

Πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος της προσφοράς των μετοχών, των πωλήσεων στην Alpha bank στο χρηματιστήριο.
Ο Paulson είναι εμφανές ότι ακολούθησε πρακτικές δολοπλοκίας, σαμπόταρε την αναπτυξιακή αύξηση – ας τα βλέπει αυτά ο Άλεξ Πατέλης – και τα παιχνίδια συνεχίζονται.
Ο Paulson είναι δυνητικός πωλητής στην Alpha bank μετά την αύξηση θα αποχωρήσει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης