Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Paulson αποτελεί μια τοξική επενδυτική μορφή του παρελθόντος – Δεν είναι στρατηγικός επενδυτής αλλά δυνητικός πωλητής

Ο Paulson αποτελεί μια τοξική επενδυτική μορφή του παρελθόντος – Δεν είναι στρατηγικός επενδυτής αλλά δυνητικός πωλητής
Η αλήθεια είναι ότι εάν μειώσει τελικά το ποσοστό του στην Alpha bank θα είναι το καλύτερο νέο για την τράπεζα, ένας τοξικός επενδυτής που δεν προσέφερε τίποτε στην Alpha bank θα αποχωρήσει.
Σχετικά Άρθρα

Ο Paulson, ο άλλοτε κραταιός fund manager με 36,8 δισεκ. δολάρια έχει μετεξελιχθεί σε family office που διαχειρίζεται περίπου 9 δισεκ. συνδέθηκε με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πολύ τοξικά.
Μεθόδευσε το 2015 με τον SSM και το lobby που άσκησε στις ευρωπαϊκούς μηχανισμούς την αντικατάσταση της τότε διοίκησης της Πειραιώς ενώ τοποθετήθηκε επενδυτικά και στην Alpha bank.
Πλέον ελέγχει το 18,8% της Πειραιώς πάλι με μεθόδους που δεν συνάδουν με την υγιή επενδυτική στρατηγική και με μεθοδεύσεις έχοντας συνεργάτες την Goldman Sachs και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη....ο οποίος είναι όψιμος στα τραπεζικά δρώμενα και σίγουρα πρέπει να μάθει πολλά για τα παρασκήνια που είχαν υπάρξει στο παρελθόν. 
Ταυτόχρονα ελέγχει το 6,4% της Alpha bank ή 99 εκατ μετοχές στην οποία έχει αναφέρει ότι θα καταψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ.
Πολλοί λανθασμένα υποστήριξαν ότι σαμποτάρει την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank ή ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Alpha bank.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Ο Paulson αποτελεί μια τοξική επενδυτική μορφή του παρελθόντος που με υπόγειες, παρασκηνιακές και στα όρια της επενδυτικής ηθικής μεθοδεύει και μοχλεύει τις τραπεζικές ισορροπίες.
Η αλήθεια είναι ότι εάν μειώσει τελικά το ποσοστό του στην Alpha bank θα είναι το καλύτερο νέο για την τράπεζα, ένας τοξικός επενδυτής που δεν προσέφερε τίποτε στην Alpha bank θα αποχωρήσει.
Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο, θα έρθουν άλλοι επενδυτές και θα αυξηθεί περαιτέρω το free float.
Να επισημάνουμε το εξής, δεν επικρίνουμε τον Paulson για την προσπάθεια του να ανακτήσει τις ζημίες από τις επενδύσεις του, κάθε επενδυτής αυτό θα προσπαθήσει να κάνει, επικρίνουμε όμως τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που ήταν πολλές, τοξικές και έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Ο Paulson δεν είναι στρατηγικός επενδυτής αλλά δυνητικός πωλητής

Ο Paulson δυστυχώς για τους αδαείς παρουσιάζεται ως στρατηγικός επενδυτής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Πειραιώς άρα και του τραπεζικού συστήματος.
Μάλιστα είναι πολύ ωραίο ανέκδοτο.
Ο Paulson μεθόδευσε τον έλεγχο της Πειραιώς με τις πλάτες της κυβέρνησης που αποδέχθηκε να χάσει ο έλληνας φορολογούμενος για να κερδίσει ένα family office.
Το εντυπωσιακό είναι το εξής.
Ο Paulson συμμετείχε στην αύξηση των 1,38 δισεκ. της Πειραιώς που είχε ένα στόχο την εξυγίανση και δεν συμμετέχει στην αύξηση των 800 εκατ της Alpha bank που χαρακτηρίζεται αναπτυξιακή.
Ο στόχος είναι απλός.
Ο Paulson ελέγχει την Πειραιώς και δεν είναι με το 18,8% στρατηγικός επενδυτής αλλά δυνητικός πωλητής, όπως δυνητικός πωλητής είναι ο Μυστακίδης με 2,9% και το Helikon με ποσοστό περίπου 5%.
Όλοι αυτοί οι επενδυτές θα αποχωρήσουν κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα.

Η επενδυτική στρατηγική του ΤΧΣ γελοιοποιήθηκε

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δέχθηκε να χάσει στην Πειραιώς για να κερδίσει ο Paulson.
Πουλήθηκε το παραμύθι δήθεν ότι εάν διατηρήσει το ποσοστό του το ΤΧΣ διάφοροι ξένοι επενδυτές δεν θα συμμετάσχουν… με αυτό το παραμύθι υλοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Στην περίπτωση της Alpha bank το ΤΧΣ με ποσοστό 10,95% θα συμμετάσχει κανονικά στην αύξηση διατηρώντας το ίδιο ποσοστό.
Η ερώτηση μας στους φωστήρες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι δεχθήκατε να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου στην Πειραιώς με πρόσχημα τους ξένους επενδυτές και στην Alpha bank συμμετέχετε κανονικά δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή…
Προφανώς και στο ΤΧΣ οι άνθρωποι πήραν ασυλία για να μην διωχθούν ποινικά και ο νομοθέτης τους προστατεύει…
Χρειαστήκατε νομική κάλυψη για να μην συμβεί το αυτονόητο να μην κατηγορηθείτε ότι λειτουργήσατε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Η αποχώρηση του Paulson από την Alpha bank είναι μόνο θετικό νέο

Εάν ο Paulson αποφασίσει να μην συμμετάσχει στην αύξηση, αφού έχει αναφέρει ότι θα την καταψηφίσει στην Γενική Συνέλευση της Alpha bank στις 15 Ιουνίου κατά την άποψη μας θα αποτελέσει το καλύτερο νέο, ίσως και ίσης αξίας με την αύξηση των 800 εκατ ευρώ.
Ο Paulson είναι ένας επενδυτής σε φθίνουσα πορεία, προσπαθεί να μαζέψει τις παρελθούσες ζημίες και να καταφέρει να επιτύχει κάποια κέρδη και τότε απλά μια ωραία πρωία… θα μας χαιρετίσει.
Όταν συμβεί αυτό… το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα απελευθερωθεί από την τοξική επενδυτική μορφή του παρελθόντος.
Λυπούμαστε αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει στον Paulson ότι θα στηρίξει τα αναπτυξιακά σχέδια της Ελλάδας.
Δεν είχε καμία θετική συνεισφορά στον τραπεζικό κλάδο οπότε η αποχώρηση του από διάφορες τράπεζες και επενδυτικές θέσεις… μόνο ως θετικό νέο πρέπει να εκλαμβάνεται.
Παρεμπιπτόντως η μετοχή της Alpha bank έφθασε στα 1,20 ευρώ και δεν αποκλείεται κίνηση προς τα 1,25 ευρώ, οπότε η αύξηση θα υλοποιηθεί στο 1 ευρώ δηλαδή με τους καλύτερους όρους για την τράπεζα.
Την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank – παρ΄ ότι θεωρούμε ότι είναι μικρή – πρέπει να την στηρίξουν όλοι… η τράπεζα θα έχει 2,6 δισεκ. κεφαλαιοποίηση προσεχώς μετά την αύξηση και θα αναρριχηθεί στην δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων.

Σοβαρή υποσημείωση

Η Πειραιώς υλοποίησε μια μικρή σχετικά αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο καλώς την υλοποίησε, έπρεπε να συγκεντρώσει κεφάλαια, εάν ήταν μεγαλύτερη η αύξηση π.χ. 2 δισεκ. δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει για 600 εκατ επιτόκιο 8,75% δηλαδή να πληρώνει τόκους 52 εκατ ευρώ ετησίως δηλαδή 260 εκατ έξοδα εκ τόκων στην 5ετία.
Αυτό που δεν χρειαζόταν η Πειραιώς ήταν η μεθόδευση ώστε ο Paulson από 7% να βρεθεί στο 18,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης