Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha: Θετικοί στην αύξηση των 800 εκατ στο 1 ευρώ Fidelity, Blackrock, Paulson, Pimco – Τα κεφάλαια μετά την ΑΜΚ 5,7 δισ

Alpha: Θετικοί στην αύξηση των 800 εκατ στο 1 ευρώ Fidelity, Blackrock, Paulson, Pimco – Τα κεφάλαια μετά την ΑΜΚ 5,7 δισ
H Alpha bank θα έχει αποτίμηση 1,6 δισεκ. + 800 εκατ τα νέα κεφάλαια = 2,4 δισεκ. ευρώ προς ίδια κεφάλαια 5,7 δισεκ. = 0,41 P/BV όταν η Πειραιώς υλοποίησε αύξηση στο 0,30 P/BV.
Σχετικά Άρθρα

Για να συμμετάσχεις στην αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ της Alpha bank η μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτεις μετοχές πριν την αύξηση και την καθορισμένη ημερομηνία που θα οριστεί για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι οι 115 χιλιάδες μέτοχοι εάν αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην αύξηση θα καλύψουν τα 800 εκατ ευρώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι.
Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 800 εκατ με τιμή διάθεσης των 800 εκατ νέων μετοχών το 1 ευρώ χωρίς reverse split.
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου και η δημόσια προσφορά θα οριστεί 1 με 2 Ιουλίου ή 5 με 7 Ιουλίου 2021.

Ποια είναι τα νεότερα στοιχεία από την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank;

1)Η μετοχή μετά το limit down στις 21 Μαίου αντέδρασε με κέρδη +11% στο 1 ευρώ δηλαδή στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Λογικά το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διαπραγματεύεται στα 1,20 ευρώ.

Θετικοί οι βασικοί μέτοχοι

2)Η διοίκηση της Alpha bank ξεκίνησε διερευνητικές επαφές με τους βασικούς της μετόχους, την Blackrock, τον Paulson, το Fidelity, την Pimco και το Capital Group.
Όλοι οι επενδυτές ήταν θετικοί στην αύξηση κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι οι όλοι οι επενδυτές θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης και θα πάρουν τις μετοχές που τους αναλογούν.

3)Τι θα συμβεί εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές;
Στην περίπτωση αυτή οι αδιάθετες μετοχές, η διοίκηση της Alpha bank θα αποφασίσει που θα τις διαθέσει με βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

4)Ο Paulson με ποσοστό 6,5% εφόσον συμπεριλάβουμε και το ποσοστό του ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

5)Το ΤΧΣ θα καλύψει έως το 10,94% που κατέχει στην Alpha bank και κατά πληροφορίες θα καλύψει όλη την συμμετοχή.

Πόσα κεφάλαια θα διαθέτει η Alpha bank;

6)Το ερώτημα αυτό είναι πολύ κρίσιμο.
Γνωρίζουμε ότι η Alpha bank διαθέτει σήμερα 7,2 δισεκ. ευρώ αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι για να ολοκληρώσει την εξυγίανση της δηλαδή να μειώσει τα NPEs στο 7% θα πρέπει να δαπανήσει 1,3 δισεκ. ευρώ.
Οι ζημίες που θα εμφανίσει η Alpha bank για να ολοκληρώσει την φάση εξυγίανσης θα είναι 1,3 δισεκ. ευρώ.
Με την παραδοχή αυτή η Alpha bank θα διαθέτει 5,7 δισεκ. κεφάλαια μετά την εξυγίανση και μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Προσοχή τα 5,7 δισεκ. θα είναι τα τελικά ενσώματα ίδια κεφάλαια της Alpha bank μετά την αύξηση και μετά την τελική φάση εξυγίανσης.

7)Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την παραδοχή η Alpha bank θα έχει αποτίμηση 1,6 δισεκ. + 800 εκατ τα νέα κεφάλαια = 2,4 δισεκ. ευρώ προς ίδια κεφάλαια 5,7 δισεκ. = 0,41 P/BV όταν η Πειραιώς υλοποίησε αύξηση στο 0,30 P/BV.

8)Η Κύπρος που αποδείχθηκε μεγάλη παγίδα για την Alpha bank καθώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ζημίες 1,4 δισεκ. ευρώ με τις τελευταίες προβλέψεις μάλλον καθάρισε και έχει εξυγιανθεί ο ισολογισμός της θυγατρικής στην Κύπρο.

9)H Alpha bank υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη 600 εκατ ευρώ κέρδη από το 2024 και προ προβλέψεων έσοδα 1,1 δισεκ. ευρώ.

10)Η λογική αντίδραση της μετοχής της Alpha bank μετά την αύξηση κεφαλαίου θα είναι να ενισχυθεί προς τα 1,5 ευρώ που αυτό θα σημάνει κεφαλαιοποίηση 3,5 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης