Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις τραπεζικές μετοχές βραχυπρόθεσμα – Ποια η ενδεδειγμένη στρατηγική

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις τραπεζικές μετοχές βραχυπρόθεσμα – Ποια η ενδεδειγμένη στρατηγική

Τι δείχνει η αξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών με όρους P/BV (χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια)

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο και όπως πάντα το Bankingnews παρουσιάζει τις βασικές παραμέτρους που θα κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική.

Τα βασικά σημεία που αναλύουμε είναι:
1)Η συμπεριφορά της μετοχής της Alpha Bank εν μέσω αύξησης κεφαλαίου
2)Η συμπεριφορά της Eurobank ενόψει MSCI στις 27 Μαΐου 2021
3)Οι συμπεριφορές των Εθνική και Πειραιώς
4)Η ευρύτερη στρατηγική για τις τραπεζικές μετοχές

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank στο 1 ευρώ καθορίζει τη στρατηγική

Το Bankingnews πρώτο είχε αποκαλύψει ότι η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank στα 800 εκατ. ευρώ θα γίνει στην τιμή του 1 ευρώ.
Η Alpha Bank θα υλοποιήσει αύξηση χωρίς reverse split αλλά και χωρίς άσκηση δικαιωμάτων για να επιταχύνει τις διαδικασίες, ωστόσο όλοι οι παλαιοί μέτοχοι θα τύχουν προνομιακής μεταχείρισης, σε αντίθεση με την Πειραιώς που επιφύλαξε προνομιακή μεταχείριση μόνο για τους Έλληνες επενδυτές.
Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια (tangible book) της Alpha Bank διαμορφώνονται στα 5,4 δισ. από 5,7 δισ. στο τέλος του 2020 και εικάζουμε ότι η χρηματιστηριακή τιμή μετά την αύξηση θα είναι 1,54 δισ. + 800 εκατ. = 2,34 δισ.
Οπότε το P/BV θα διαμορφωθεί στο 0,43.
Βραχυπρόθεσμα η μετοχή της Alpha Bank θα κινηθεί πέριξ των 1,20 ευρώ και με τιμή αύξησης στο 1 ευρώ.
Βραχυπρόθεσμα λοιπόν η Alpha Bank δεν είναι ελκυστική για αγορά και εξαίρεση αποτελεί μόνο εάν κάποιος επενδυτής θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, οπότε πρέπει να κατέχει μετοχές.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου η Alpha Bank θα είναι επενδυτική ευκαιρία καθώς εικάζουμε ότι θα αποτιμάται στα 1,5 ευρώ ανά μετοχή που σημαίνει κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ., καθίσταται δηλαδή η τράπεζα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τη Eurobank να βρίσκεται στα 2,9 δισ. ευρώ (τρέχουσες τιμές).

Οι εισροές 125 εκατ. στη Eurobank λόγω MSCI θα φέρουν άνοδο

Στις 27 Μαΐου 2021 έχει καθοριστεί ως η ημέρα διακανονισμού της απόφασης του Morgan Stanley Capital International να αναβαθμίσει τη μετοχή της Eurobank στον MSCI Standard Index.
Με αναμενόμενες εισροές περίπου 125 εκατ. η μετοχή θα μπορούσε να κινηθεί σε ένα εύρος 0,80-0,85 ευρώ αν και το ιταλικό fund Hellenikon συνεχίζει να πουλάει μετοχές Eurobank.
Το Bankingnews αποκάλυψε ότι το Fairfax με ποσοστό 31,27% βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές με δύο αμερικανικά fund, το Capital Group και το York Capital, ώστε να αγοράσουν το 10% με 15% που σχεδιάζει να πουλήσει όταν η χρηματιστηριακή τιμή της Eurobank ξεπεράσει το 1 ευρώ.
Ο στόχος του 1 ευρώ φαίνεται να είναι ρεαλιστικός εντός του 2021 και ίσως και εντός των προσεχών μηνών.
Ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί Placement για 370 εκατ. μετοχές ή 555 εκατ. μετοχές.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Fairfax θέλει να πουλήσει με τιμή πάνω από 1 ευρώ, ουσιαστικά θα λάβει από 370 έως 555 εκατ. ευρώ.

Τι να περιμένουμε από Εθνική και Πειραιώς

Η Εθνική Τράπεζα δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου ενώ προσεχώς θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της με

  • 455 εκατ. από την Εθνική Ασφαλιστική
  • 200-250 εκατ. από έκτακτα έσοδα από ομόλογα τα οποία επιτεύχθηκαν το 2020 αλλά θα εγγραφούν το 2021

Ουσιαστικά η Εθνική Τράπεζα ενισχύει τα κεφάλαια της με 655-700 εκατ. ευρώ.
Η χρηματιστηριακή τιμή της Εθνικής στα 2,50 ευρώ αντικατοπτρίζει ίσως πιο ρεαλιστικά το fair value της τράπεζας, με προοπτική να κινηθεί και υψηλότερα.
Η Πειραιώς, όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το Bankingnews, θα βρεθεί στην τέταρτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων μετά την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.
Θεωρούμε ότι το fair value της Πειραιώς είναι στα 1,7 με 1,8 ευρώ, δηλαδή να έχει συνολική χρηματιστηριακή αποτίμηση 2,25 δισ.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Alpha Bank και η Eurobank θα κονταροχτυπηθούν για την πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις και αξιολογώντας ότι με όρους P/BV (χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια), η αποτίμηση των τραπεζών έχει ως εξής:

  • Eurobank με P/BV 0,55
  • Εθνική με P/BV 0,39 (συμπεριλαμβάνοντας και τα κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής)
  • Πειραιώς με P/BV 0,38
  • Alpha Bank με P/BV 0,37 (μετά την αύξηση κεφαλαίου)

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Alpha Bank και μετά την αύξηση κεφαλαίου θα εξακολουθήσει να είναι φθηνή, ακολουθούμενη από την Πειραιώς, ενώ η Eurobank παραμένει σχετικά πιο ακριβή αλλά δικαιολογεί τις αποτιμήσεις αυτές λόγω των εκτιμώμενων κερδών του 2022 στα 500 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης