Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μάχη ουσίας και εντυπώσεων από τα παλιά, 4 τράπεζες διεκδικούν την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις – Ποιος θα κερδίσει;

Μάχη ουσίας και εντυπώσεων από τα παλιά, 4 τράπεζες διεκδικούν την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις – Ποιος θα κερδίσει;
Oι αυξήσεις κεφαλαίου έρχονται και εφόσον πρώτη θα είναι η Alpha bank εντός των επόμενων μηνών θα ακολουθήσουν όλες, αυτό θα μεταφραστεί σε πάνω από 15 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία
Σχετικά Άρθρα

Μετά από 10 χρόνια τραπεζικής δυστοπίας κάτι αρχίζει να αλλάζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Με βασικό καταλύτη τον Ηρακλή 1 και 2 που με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις έδωσε ισχυρό κίνητρο στις ελληνικές τράπεζες να εξυγιανθούν αλλά και με το βελούδινο resolution στην Πειραιώς έκλεισαν οι εκκρεμότητες.
Πλέον λίαν συντόμως οι τράπεζες θα βρεθούν με μονοψήφια NPEs και εκ των πραγμάτων θα αρχίσουν να διαμορφώνουν την στρατηγική τους για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Κλείνοντας τις εκκρεμότητες με το παρελθόν θα αρχίσουν να σχεδιάζουν το μέλλον.

Μια νέα μάχη ξεκινάει;

Μια νέα μάχη, ουσίας και εντυπώσεων, αρχίζει να ξεκινάει με επίκεντρο τις κεφαλαιοποιήσεις των 4 ελληνικών τραπεζών.
Τέσσερις τράπεζες διεκδικούν την πρωτιά και το ερώτημα είναι ποιος θα κερδίσει;
Με την επάνοδο στην κανονικότητα της Πειραιώς αλλά και της Alpha bank, ουσιαστικά έχουμε 4 ισότιμες τράπεζες που θα δώσουν μάχες καθώς είναι αγώνας μαραθωνίου, για το ποια από τις 4 θα βρεθεί στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων.

Πως θα δομηθεί βραχυπρόθεσμα η σειρά κατάταξης στις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών;

Βραχυπρόθεσμα η σειρά κατάταξης θα διαμορφωθεί ως εξής.

1)Η Eurobank θα διατηρήσει την πρώτη θέση αφενός γιατί θα αναβαθμιστεί στις 11 Μαίου του 2021 στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International, αφετέρου γιατί μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη 500 εκατ δηλαδή απόδοση κεφαλαίου ROE στο 10% ή 500 εκατ λόγω δραστηριοτήτων εξωτερικού 200 εκατ και ακινήτων στο εσωτερικό περίπου 100-120 εκατ ευρώ.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία ή κεφαλαιοποίηση της Eurobank θα διαμορφωθεί μεταξύ 3 και 3,2 δισεκ. ευρώ ή 0,85 ευρώ ανά μετοχή.
Μέχρι τώρα δικαιώθηκε η εκτίμηση μας ότι η Eurobank θα σταθεροποιηθεί στην ζώνη του 0,75 επίπεδα στα οποία βρίσκεται για εβδομάδες.

2)Η δεύτερη θέση θα είναι μια μάχη μεταξύ της Εθνικής τράπεζας και της Alpha bank.
Η Εθνική ήδη βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 2,35 δισεκ. και αποτίμηση 2,58 ευρώ απόρροια αφενός των υπερκερδών από έκτακτα που κέρδισε – ήταν το bonus του δημοσίου στην τράπεζα – αφετέρου της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η Εθνική τράπεζα ενώ διαθέτει κεφάλαια έχει το χαμηλότερο PPI δηλαδή τα χαμηλότερα προ προβλέψεων έσοδα στο σύστημα και το ακόμη σημαντικότερο, δεν διαθέτει πηγές εσόδων από το εξωτερικό, πούλησε την εταιρία ακινήτων και διαθέτει και το υψηλότερο σε απόλυτα μεγέθη DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 4,6 δισεκ. ευρώ.
Το DTC δεν είναι εποπτικό αλλά είναι σίγουρα χρηματιστηριακό πρόβλημα.
Λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων, η Alpha bank που έχει αφυπνιστεί εσχάτως ούσα η φθηνότερη τράπεζα στο σύστημα με χρηματιστηριακούς όρους έχει βρεθεί στα 2 δισεκ. αποτίμηση.
Στα 1,35 με 1,50 ευρώ φαίνεται να είναι τα βραχυπρόθεσμα όρια της ή 2,3 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank θα παρουσιάσει προσεχώς ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει, την διατήρηση – όχι πώληση των POS – σε αντίθεση με όλες τις άλλες τράπεζες.
Επίσης θα προβεί και σε κινήσεις με την εταιρία Ακινήτων, την Alpha Αστικά Ακίνητα.
Δεν θα την απορροφήσει αλλά φαίνεται ότι επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο.
Με τις κινήσεις αυτές που θα ανακοινωθούν εντός του Μαίου η Alpha bank θα μπορούσε να φθάσει στα 2,3 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.

3)Η Πειραιώς μετά την αύξηση εμφανίζει αποτίμηση εξωπραγματική.
Με 1,25 δισεκ. μετοχές και σχεδόν 2,60 ευρώ την μετοχή διαμορφώνεται μια θεωρητική κεφαλαιοποίηση 3,25 δισεκ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση.
Όμως η τιμή του παραγώγου της Πειραιώς στα 1,55 ευρώ αντικατοπτρίζει περισσότερο την πραγματικότητα που σημαίνει 1,55 ευρώ Χ 1,25 δισεκ. μετοχές = 1,93 με 2 δισεκ. ευρώ.
Το εύρος 1,8 με 2,1 δισεκ. ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία αντικατοπτρίζει πιο δίκαιες τιμές.
Αυτό που συμβαίνει στην μετοχή της Πειραιώς είναι ανατιμητική κερδοσκοπία και με την είσοδο των νέων μετοχών στις 7 Μαίου 2021 θα επέλθει εξωραϊσμός.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Σίγουρα η Πειραιώς από 98 εκατ συνολική χρηματιστηριακή αξία, που δεν αντικατόπτριζε την πραγματικότητα θα βρεθεί στα 2 δισεκ. που μετά την αύξηση κεφαλαίου 1,38 δισεκ. δικαιολογεί την πραγματικότητα.
Στην πράξη η Πειραιώς επανήλθε με μεγάλη ταχύτητα σε σχετικά ισότιμη θέση με τις άλλες τράπεζες.
Θα βρεθεί βραχυπρόθεσμα στην 4η θέση.

Πως θα δομηθεί μεσοπρόθεσμα η σειρά κατάταξης στις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών;

Το επόμενο σημαντικό ερώτημα είναι πως θα δομηθεί μεσοπρόθεσμα με ορίζοντα 2022 η αποτίμηση, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών;
Θα διακινδυνεύσουμε μια εκτίμηση

  • Eurobank 3,5 δισεκ. ή 0,95 ευρώ ανά μετοχή
  • Alpha bank – χωρίς αύξηση κεφαλαίου – 2,8 δισεκ. ευρώ ή 1,8 ευρώ ανά μετοχή.
  • Alpha bank – με αύξηση κεφαλαίου – 4 δισεκ. ευρώ.
  • Εθνική τράπεζα – χωρίς αύξηση κεφαλαίου – 3 δισεκ. ευρώ ή 3 ευρώ ανά μετοχή με 3,2 ευρώ ανά μετοχή
  • Πειραιώς 2,8 δισεκ. ευρώ ή 2,3 ευρώ ανά μετοχή.

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 4 μεγάλων τραπεζών περίπου 12 δισεκ. ευρώ.

Η γενική θέση μας είναι ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου έρχονται και εφόσον πρώτη θα είναι η Alpha bank εντός των επόμενων μηνών θα ακολουθήσουν όλες με προοπτικές να συγκεντρώσουν 4-5 δισεκ. ευρώ που αυτό θα μεταφραστεί σε πάνω από 15 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με τα 9 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
kefalaia_banks_BN.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης