Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιες οι αιτίες αποχώρησης του Κώστα Μιχαηλίδη από την Εθνική Τράπεζα, οι σχέσεις με ΤΧΣ, Πατέλη και διοικητικό συμβούλιο

Ποιες οι αιτίες αποχώρησης του Κώστα Μιχαηλίδη από την Εθνική Τράπεζα, οι σχέσεις με ΤΧΣ, Πατέλη και διοικητικό συμβούλιο

Πιθανότερος διεκδικητής της θέσης του προέδρου της Εθνικής αναμένεται να είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης

Σχετικά Άρθρα
Ο Κώστας Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε και επίσημα ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου.

Έτσι εκ των πραγμάτων η θητεία του λήγει στην τακτική γενική συνέλευση στα μέσα Ιουνίου 2021.
Πιθανότερος διεκδικητής της θέσης του προέδρου της Εθνικής αναμένεται να είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, οικονομολόγος και πρώην Υπουργός Οικονομικών.
Ο Κώστας Μιχαηλίδης αφήνει θετικό πρόσημο στην Εθνική Τράπεζα καθώς ο μετασχηματισμός τον οποίο συντόνισε αποδείχθηκε αποτελεσματικός.

Ο Μιχαηλίδης ήθελε ανανέωση της θητείας του

Ο Κώστας Μιχαηλίδης ήθελε να ανανεωθεί η θητεία του για τρία χρόνια ακόμη, δηλαδή μέχρι το 2024.
Ωστόσο, είχαν υπάρξει κάποια θέματα τα οποία συνέβαλαν στη μη ανανέωση της θητείας του στην Εθνική Τράπεζα.

1)
Οι εσωτερικές διαφωνίες στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι αρχικά είχαν υπάρξει κάποιες συγκρούσεις μεταξύ Κ. Μιχαηλίδη και Π. Μυλωνά, του διευθύνοντος συμβούλου.
Ωστόσο τα προβλήματα στην πορεία επιλύθηκαν.

2)
Είχαν υπάρξει διαφωνία και με ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία ο Κώστας Μιχαηλίδης, σε αντίθεση με άλλα μέλη, τα υπερασπίστηκε.
Είναι ενδεικτικό ότι πρώην μέλος, ξένος τραπεζίτης, του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας είχε στείλει επιστολή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ζητούσε την αποπομπή Χαρδούβελη αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.
Εν συνεχεία ο Μιχαηλίδης υπερασπίστηκε αυτόν που έστειλε την επιστολή στο ΤΧΣ, προτείνοντας τον για σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας.

3)
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Η. Ξηρουχάκης, ήταν αρνητικά διακείμενος στον Κώστα Μιχαηλίδη.

4)
Για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο Α. Πατέλης, ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν αρνητικά διακείμενος στον Κώστα Μιχαηλίδη

5)
Μέσα στον Απρίλιο σχεδιαζόταν η αντικατάσταση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργου Χαντζηνικολάου, και για τη θέση αυτή είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Μιχαηλίδης, ο οποίος λογικά θα αναλάμβανε τη διοίκηση.
Σημειωτέων στην Ένωση ισχύει το καθεστώς της κυλιόμενης προεδρίας.
Ο Χαντζηνικολάου, τωρινός πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προέτρεψε τον Μιχαηλίδη να «μην βιάζεται».
Και αυτό ήταν ένα σημάδι ότι η ανανέωση της θητείας του Μιχαηλίδη δεν ήταν εξασφαλισμένη.

Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών;

Άπαξ και ο Κώστας Μιχαηλίδης αποχωρεί από πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας (είχε εισηγηθεί τον μετασχηματισμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε συνεργασία με την McKinsey) επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι ο Βασίλης Ράπανος, σημερινός πρόεδρος της Alpha Bank.
Ωστόσο, ίσως υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις στο μέτωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης