Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τράπεζες; - Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, ιδιωτικοποίηση, στρατηγικοί επενδυτές

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τράπεζες; - Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, ιδιωτικοποίηση, στρατηγικοί επενδυτές
Το σχέδιο της κυβέρνησης θεωρείται φιλικό στην αγορά αρκεί κατά την μεταβατική περίοδο να μην ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο
Σχετικά Άρθρα

Εδώ και καιρό σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, έχει δοθεί μια εντολή, να προχωρήσουν οι τράπεζες με την εξυγίανση των ισολογισμών τους και να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες τους.
Αυτή η εντολή, υποστηρίχθηκε από τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 που παρέχει κρατικές εγγυήσεις σχεδόν 23-24 δισεκ. ουσιαστικά το κράτος ήρθε να εγγυηθεί προς τους μετόχους των τραπεζών ότι τα senior bond – τα κύρια ομόλογα – που θα εκδοθούν δεν θα επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών κατά την φάση της εξυγίανσης με τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs).
Ο Ηρακλής είναι μια αποτελεσματική λύση που πρέπει να αναγνωριστεί ότι διασφάλισε και το δημόσιο συμφέρον.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός;

1)Μείωση των NPEs στα 14 δισεκ. στο τέλος του 2021 και με βάση την πορεία του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα όπου θα συρρικνωθεί στα 125 δισεκ. εκτιμάται ότι ο δείκτης NPEs ratio θα υποχωρήσει στο 11%.
Το 2022 τα NPEs θα έχουν υποχωρήσει στο 3% με 5%...

2)Την γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση – κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας Πειραιώς με 2,6 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 1 ή 1 με 1,2 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά χωρίς δικαίωμα προτίμησης.
Η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί στο εύρος του 1 με 1,2 ευρώ μετά τα reverse split ή 0,06 με 0,07 ευρώ ανά μετοχή σε σημερινές τιμές.
Η αύξηση κεφαλαίου παρά τις αντιδράσεις θα καλυφθεί πλήρως ενώ στο σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο από το ποσοστό των ξένων που υπολογίζεται ότι θα καλύψουν 600 εκατ η υπερκάλυψη μπορεί να φθάσει τις 4 ή 5 φορές δηλαδή 2,4 με 3 δισεκ. ευρώ.

3)Την άμεση πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα.
Να τονιστεί ότι ήδη η Εθνική στις 26 Μαρτίου ανακοίνωσε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 454 εκατ ευρώ ή 335 εκατ καθαρό τίμημα και προμήθειες έως το 2026 περί τα 120 εκατ ευρώ με το αμερικανικό fund CVC.
Να σημειωθεί ότι έχει ενδιαφέρον για τις προμήθειες των 120 εκατ ευρώ που θα πάρει η Εθνική Τράπεζα, τι έσοδα θα πρέπει να παράξει το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας αυτό το διάστημα;
Υπολογίζονται σε 800 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.

Ποιος ο στόχος;

Η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών που συντονίζουν αυτόν τον σχεδιασμό διαπιστώνουν ότι οι τράπεζες δεν συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη άπαξ και είναι καθηλωμένες κεφαλαιακά λόγω των NPEs.
Να σημειωθεί ότι το 2020 έδωσαν δάνεια επειδή παρασχέθηκαν κρατικές εγγυήσεις, χωρίς αυτές, η πιστωτική συρρίκνωση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα δανείων του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνονται στα 139,8 δισεκ. με προοπτική να υποχωρήσουν στα 125 δισεκ.
Γιατί μειώνονται τα δάνεια;
Γιατί αφαιρούν περισσότερα δάνεια που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες – βλέπε τιτλοποιήσεις δανείων – σε σχέση με τα νέα δάνεια που εισέρχονται στο σύστημα.
Οι τράπεζες θα φθάσουν να έχουν 125 δισεκ. δάνεια και καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στα 170 δισεκ. ή 185 δισεκ. μαζί με το δημόσιο.
Δημιουργείται ένα μαξιλάρι ρευστότητας 45 δισεκ. που μαζί με την ρευστότητα που έχουν πάρει από την ΕΚΤ περίπου άλλα 45 δισεκ. θα δημιουργηθεί ένα buffer – μαξιλάρι – σχεδόν 90 δισεκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην ενεργοποίηση των τραπεζών και στο χρηματιστήριο

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι καθαρίζοντας τις τράπεζες, ως δια μαγείας δεν θα αρχίσουν οι τράπεζες να μοιράζουν δάνεια αφειδώς.
Μετά από μια περίοδο σοκ 10 ετών οι τράπεζες έχουν πάρει το μάθημα τους.
Αυτό όμως που θα συμβεί είναι ότι οι τράπεζες έχοντας κλείσει τις εκκρεμότητες με το παρελθόν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργα, να στηρίξουν μεσαίες εταιρίες με πιο υγιή χαρακτηριστικά.
Υπολογίζεται ότι μεταξύ 2021 και 2025 δηλαδή γεμάτη 5ετία οι τράπεζες θα δίνουν 17-18 δισεκ. ετησίως ή 85 δισεκ. ευρώ.
Έχει υπολογιστεί ότι 17 με 18 δισεκ. δάνεια πιστωτικής επέκτασης και όχι πιστωτικής συρρίκνωσης που σημειώνεται την τρέχουσα περίοδο θα συμμετέχουν οι τράπεζες σχεδόν 1% ετησίως στην διαμόρφωση του ΑΕΠ.
Ωστόσο υπάρχει βασικότερος στόχος…

Ποιος ο βασικός στόχος;

Το ελληνικό δημόσιο ασπάζεται την αντίληψη ότι οι τράπεζες πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν μεταξύ 2021 και 2022 να δρομολογηθούν οι εξής κινήσεις

Τι φέρνει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών;

-Οριστική εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών με στόχο NPEs στο 3% με 5% δηλαδή στον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να διαφέρουν σε τίποτε από τις άλλες ευρωπαϊκές

-Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από 1,5 έως 2 δισεκ. για κάθε τράπεζα ώστε να μειωθεί ριζικά η σχέση DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις προς ίδια κεφάλαια.

Ας ληφθεί υπόψη ένα παράδειγμα.
Με κέρδη 1 δισεκ. ευρώ η μείωση του DTC είναι 240 εκατ.
Με αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. η μείωση του DTC θα είναι 1,2 δισεκ. ευρώ.
Ας ληφθεί υπόψη ότι καμία τράπεζα δεν μπορεί να επιτύχει κέρδη άνω των 400-500 εκατ σε ετήσια βάση, αυτή είναι η δυνατότητα των ισολογισμών στο βέλτιστο σενάριο.
Κέρδη 450 εκατ ανά τράπεζα σημαίνει μείωση DTC περίπου 100 εκατ.
Αν ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες έχουν 15,4 δισεκ. DTC το οποίο πρέπει να μειωθεί καθώς ζημιώνει τις τράπεζες με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι μόνο με τα κέρδη θα περάσουν 40-45 χρόνια ανά τράπεζα, δεν υπάρχει τέτοιο χρονικό περιθώριο, ούτε τυπικά
EunikhhhhhhBN_1.png

-Πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, με αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα μετοχικά κεφάλαια και έλευση νέων διεθνών επενδυτών.
Ο στόχος είναι οι τράπεζες να αποκτήσουν ισχυρούς μετόχους κεφαλαιακά και στρατηγικούς επενδυτές όπου είναι εφικτό

-Δημιουργία κλίματος ευφορίας στο χρηματιστήριο με αυξήσεις κεφαλαίου, placement, έλευση ξένων επενδυτών.
Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι στο τέλος του 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να βρίσκεται στις 1250-1300 μονάδες δηλαδή αύξηση 50% από τις τρέχουσες τιμές.
Με χρηματιστήριο στις 1250 ή 1300 μονάδες εύλογα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου περί τα 2 δισεκ. κεφάλαια ανά τράπεζα

-Αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade που θα σηματοδοτούσε την επιστροφή της Ελλάδος σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος επίσημα και όχι εικονική πραγματικότητα.
Με βάση τις DSA τις εκθέσεις βιωσιμότητας το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Συμπέρασμα

Ιδιωτικοποίηση τραπεζών, μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, αναβάθμιση των υποβαθμισμένων κεφαλαίων τους, άλμα στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, είσοδος στρατηγικών επενδυτών.
Το σχέδιο αυτό θεωρείται φιλικό στην αγορά αρκεί κατά την μεταβατική περίοδο να μην ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο, θα ήταν το ιδανικό σενάριο η ενίσχυση των τραπεζών και η ιδιωτικοποίηση τους να μην πραγματοποιηθεί εις βάρος του δημοσίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης