Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χάσμα μεγαλώνει, οι ξένοι απειλούν με παραιτήσεις στο ΤΧΣ – Σοβαρή εμπλοκή για Πειραιώς, οριακά για ΕΤΕ Ασφαλιστική

Το χάσμα μεγαλώνει, οι ξένοι απειλούν με παραιτήσεις στο ΤΧΣ – Σοβαρή εμπλοκή για Πειραιώς, οριακά για ΕΤΕ Ασφαλιστική
Για την Πειραιώς και την σχεδιαζόμενη αύξηση στους κόλπους του ΤΧΣ υπάρχει μεγάλη αντίδραση... με οριακή πλειοψηφία αξιολογούν και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής...
Σχετικά Άρθρα

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμπεριφέρεται με τον νέο του ρόλο και λειτουργεί ως κοινός μέτοχος, όπερ σημαίνει ότι αποτιμάει και αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα δεδομένα στην Πειραιώς και στην Εθνική τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ξένοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Bodart, Maetze και Mazzuchelli απείλησαν με παραιτήσεις ενώ και οι έλληνες Βερύκιος, Σπηλιωτόπουλος, Τριδημάς και Τσατσαρώνης εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους.
Μάλιστα και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης απείλησε να μην συμμετάσχει στην διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 26 Μαρτίου 2021 για την κενή θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λόγω των μεγάλων διαφορών.
Το ΤΧΣ χρειάστηκε να συνεδριάσει δύο φορές στις 23 και 24 Μαρτίου 2021 για να αποσαφηνίσει την θέση του σε δύο καίρια θέματα
1)Συναινεί να πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική σε αυτές τις τιμές 385 εκατ και 60-80 εκατ προμήθειες δηλαδή έως 465 εκατ ευρώ;
2)Συναινεί να υποστεί dilution 95% στην τράπεζα Πειραιώς και με την μερική συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου να υποχωρήσει κάτω της καταστατικής μειοψηφίας δηλαδή από 61,35% που κατείχε να υποχωρήσει κάτω από 33%;

Ποια τα δεδομένα;

Για την Εθνική Ασφαλιστική το Γενικό Συμβούλιο έστω και με οριακή πλειοψηφία φαίνεται να δέχεται το τίμημα του αμερικανικού fund CVC όχι ως εύλογο αλλά ως αντικείμενο αξιολόγησης.
Μάλιστα τόσο η Barclays όσο και η Deloitte για να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν ευθύνες παρουσίασαν ορισμένα σενάρια και παραδοχές που ωστόσο μπορεί να έχουν πολλές ερμηνείες.
Το ΤΧΣ θα μεταφέρει την πρόταση του που δεν ήταν ομόφωνη στην Εθνική Τράπεζα το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει στις 26 Μαρτίου 2021.
Ακολούθως η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση έως τις 15 ή 16 Απριλίου ώστε να εγκριθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τους μετόχους.
Πηγή προσκείμενη στο ΤΧΣ αναφέρει ότι ακόμη και στην Εθνική Ασφαλιστική δεν υπήρχε καθαρή προσέγγιση αλλά πολλές διχογνωμίες με την πλειοψηφία να είναι οριακή…
Η Εθνική ανησυχεί ότι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση μπορεί να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά της DGComp της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να θέσει veto στην διαδικασία…
Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι έχει βάλλει ρήτρες η DGComp – επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – ότι θα μπορούσε η Εθνική Τράπεζα ότι έχει λάβει κρατική βοήθεια state aid, εξέλιξη που θα είχε μεγάλες συνέπειες στην τράπεζα και τον ισολογισμό της.
Για να αποφευχθεί το state aid δηλαδή η παραβίαση περί κρατικής βοήθειας η Εθνική θα πρέπει να πουλήσει με κάθε κόστος την Εθνική Ασφαλιστική.
Βέβαια η DGComp έως σήμερα έχει δείξει ελαστικότητα άπαξ από το τέλος του 2015 έως μέσα του 2021 έχουν φθάσει 6 χρόνια….

Μεγάλο χάσμα και πολλές διφωνίες για την Πειραιώς - Απειλούν με παραιτήσεις οι ξένοι του ΤΧΣ 

Για το ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί φλέγον ζήτημα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εκεί η πλειοψηφία σχεδόν στο 90% τάσσεται κατά της πιθανότητας ενός ακραίου dilution.
Η αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά ισοδυναμεί με απίσχναση ακραία καθώς το σημερινό 100% των μετόχων αναλογεί στο 4,8% της Πειραιώς μετά τα reverse split και την αύξηση κεφαλαίου.
Για το ΤΧΣ που πρόσφατα μετέτρεψε το Cocos σε μετοχές τα 2,040 δισεκ. ευρώ στα 6 ευρώ στην παλαιά ονομαστική αξία ισοδυναμεί με απώλεια 100%.
Στο ΤΧΣ οι ξένοι ξεκάθαρα καταψηφίζουν κάθε πρόταση που οδηγεί σε ακραίο dilution δηλαδή αραίωση και δεν δέχονται ούτε μείωση από 61,35% σε ποσοστό κάτω της καταστατικής μειοψηφίας δηλαδή κάτω από 33%.
Μάλιστα μιλούν για ποσοστό της τάξης του 40% με 50%, επίσης αρνείται η πλειοψηφία να υποχωρήσει κάτω του 33% της καταστατικής μειοψηφίας.
Στο ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς η άρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πολύ μεγαλύτερη.
Στο ΤΧΣ υποστηρίζουν ότι η αύξηση πρέπει να πετύχει αλλά είναι αδιανόητο να υποστεί τόσο μεγάλης κλίμακας ζημία το Ταμείο έναντι άλλων μετόχων.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% της τράπεζας Πειραιώς το οποίο απέκτησε μετά την μετατροπή του Cocos σε μετοχές.
Το Cocos το οποίο είναι μετατρέψιμο ομόλογο ήταν 2,040 δισεκ. ευρώ για το οποίο πριν την μετατροπή η Πειραιώς πλήρωνε στο Ταμείο επιτόκιο 164 εκατ ευρώ κάθε χρόνο.
Με την μετατροπή η Πειραιώς απέκτησε συνολικά 831 εκατ μετοχές, τρέχουσας αξίας 357 εκατ ευρώ ή 0,43 ευρώ ανά μετοχή.
Το ΤΧΣ με ποσοστό 61,35% ουσιαστικά κατέχει 510 εκατ μετοχές τρέχουσας αποτίμησης 219 εκατ ευρώ.
Πρακτικά το ΤΧΣ ήλεγχε πριν την μετατροπή του Cocos 26,4% και βρέθηκε με 61,35% να κατέχει στην Πειραιώς.
Το 26,4% είχε αξία περίπου 200-210 εκατ τους τελευταίους μήνες αλλά μετά την ενσωμάτωση των μετοχών από το Cocos και της ανακοίνωσης για αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ, έφθασε η συνολική αξία των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έχει αποτίμηση 219 εκατ αυτό σημαίνει ότι μηδενίστηκε η αξία και των 2,040 δισεκ. όλου του Cocos.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η Πειραιώς χρειάζεται την αύξηση κεφαλαίου με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της και να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης sunrise δηλαδή την κατακόρυφη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs από 22,3 δισεκ. σε 3,5 δισεκ.
Το capital plan περιλαμβάνει 2,6 δισεκ. κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Τράπεζα Πειραιώς.
Το πρόβλημα δεν αφορά την Πειραιώς αλλά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ειδικής ομάδας τεχνοκρατών πέριξ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίοι θεωρούν ότι εάν μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του κράτους… και έρθουν ιδιώτες μέτοχοι θα αποτελεί θετική εξέλιξη.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να χάσει ουσιαστικά έναντι των ιδιωτών μετόχων.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς θα έχει σημαντική χρηματιστηριακή αξία και ουσιαστικά το κράτος ζητάει από το ΤΧΣ να μην συμμετάσχει στο ράλι της μετοχής της Πειραιώς που έρχεται στον ορίζοντα.
Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις μέσω της δημόσιας προσφοράς το ΤΧΣ από 61,35% να υποχωρήσει κάτω της καταστατικής μειοψηφίας δηλαδή κάτω του 33,3% και ίσως να φθάσει στο 26% δηλαδή το ποσοστό που είχε πριν την μετατροπή του Cocos σε μετοχές.
Δηλαδή μέσα σε 3 μήνες τα 2,040 δισεκ. ευρώ μηδενίστηκαν.
Στο ΤΧΣ και στο Γενικό Συμβούλιο υπάρχει αντίδραση.

Τι αναφέρει η Morgan Stanley


Η Morgan Stanley είναι ο σύμβουλος του ΤΧΣ και στα 3 βασικά σενάρια που αναφέρει, πουθενά δεν δικαιολογεί την μεγάλη αραίωση του Ταμείου, το dilution ώστε να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Μάλιστα όπως προκύπτει έμμεσα φωτογραφίζει ένα ποσοστό πέριξ του 40% το οποίο πρέπει να κατέχει το Ταμείο μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Ουσιαστικά το 61,35% θα μειωθεί στο 40% και το 38% που ήταν το ποσοστό των ιδιωτών θα αναρριχηθεί στο 60% κοινώς θα αντιστραφούν οι ρόλοι πριν και μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Η Morgan Stanley λοιπόν αποθαρρύνει το ΤΧΣ να δεχθεί μεγάλο dilution – απίσχναση – αραίωση στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πειραιώς θα βρεθεί με 50,3 εκατ μετοχές προσεχώς μετά τα reverse split αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έχει μηδενιστεί η αξία των υφιστάμενων μετόχων άπαξ και το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 4,9 δισεκ. μετατράπηκε σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών.

Όλοι στοχεύουν στην επιτυχία της Πειραιώς αλλά διαφωνούν στο ποσοστό που πρέπει να κατέχει το ΤΧΣ


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι επιθυμούν και επιδιώκουν την επιτυχία της Πειραιώς και της αύξησης κεφαλαίου.
Ξεπερνώντας βασικά ερωτήματα τα οποία έχει επιχειρήσει να απαντήσει το bankingnews γιατί δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση και όχι αύξηση κεφαλαίου, με εξάσκηση δικαιωμάτων προτίμησης… η ένσταση τόσο στο εσωτερικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και στην Morgan Stanley είναι ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ακραίο dilution – απίσχναση στο ποσοστό του Ταμείου.
Δεν μπορεί στον βωμό ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς να κερδίσουν οι ιδιώτες εις βάρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υποστηρίζουν μέλη του ΤΧΣ.
Στις ΗΠΑ το 2008 - 2009 ο τότε υπουργός Οικονομικών Paulson (δεν έχει καμία σχέση με το Paulson fund) μετά την μερική κρατικοποίηση της Citigroup, της AIG και άλλων μεγάλων εταιριών… σχεδόν 3 χρόνια μετά πούλησε τις μετοχές αποκομίζοντας ένα τίμημα – κέρδος άνω των 45 δισεκ. δολαρίων.
Στις ΗΠΑ το αμερικανικό δημόσιο κέρδισε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και στην Ελλάδα ζητάμε από ένα μέτοχο το ΤΧΣ να υποστεί μεγάλο dilution – αραίωση για να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι η Πειραιώς μετά την αύξηση θα είναι μια εντυπωσιακά διαφορετική – προς το καλύτερο – τράπεζα η κυβέρνηση ζητάει από το Ταμείο να χάσει για να κερδίσουν άλλοι.
Πως θα δικαιολογηθεί το 61,35% να γίνει 26% και αυτό να θεωρηθεί προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μετατρέποντας το 61,35% των μετοχών του ΤΧΣ στην Πειραιώς σε 26% δεν προστατεύεται η δημόσια περιουσία.
Τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορεί να καλύπτονται από τον νέο νόμο για τις αποφάσεις που λαμβάνουν για την συμμετοχή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, ωστόσο η αλήθεια είναι μία… σε μια τράπεζα που θα πάει καλά όπως η Πειραιώς η δραματική μείωση ποσοστού είναι μεγάλο λάθος.
Δεν μπορεί όλοι οι άλλοι μέτοχοι να βλέπουν την Πειραιώς ως ευκαιρία και μόνο το ΤΧΣ να θεωρηθεί ότι το 61,35% εάν μειωθεί στο 26% αποτελεί προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Συμπέρασμα

Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στους κόλπους του ΤΧΣ και διάσταση απόψεων με ορισμένους τεχνοκράτες της κυβέρνησης και το ερώτημα είναι εάν αυτό το χάσμα θα παραμείνει, θα επιλυθεί και εάν παραμείνει τι επιπτώσεις θα έχει στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης