Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο της Πειραιώς... μπορεί να εφαρμοστεί από την Εθνική και Alpha bank; – Οι 13 αλήθειες διαβάστηκαν από 203 χιλ.

Το σχέδιο της Πειραιώς... μπορεί να εφαρμοστεί από την Εθνική και Alpha bank;  – Οι 13 αλήθειες διαβάστηκαν από 203 χιλ.
Αυτό που έκανε η Πειραιώς κοινώς να μηδενίσει τους παλαιούς μετόχους, να οδηγήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ακραίο dilution – απίσχναση και ουσιαστικά να πουλήσει την Πειραιώς έναντι 1 δισεκ. ευρώ… θα είναι οδηγός και για τις άλλες τράπεζες;
Σχετικά Άρθρα

Η τράπεζα Πειραιώς μπορεί να παραμένει στο επίκεντρο λόγω των όρων της αύξησης κεφαλαίου με δημόσια προσφορά ύψους 1 δισεκ. ευρώ και με τιμή 1 ευρώ (τιμή αύξησης κεφαλαίου και ονομαστική αξία επίσης 1 ευρώ)… αλλά έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας….
Γιατί;
1)Δεν είναι μόνο οι ανησυχίες για αυξήσεις κεφαλαίου και από άλλες τράπεζες που θα δράξουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τα κεφάλαια…
Υπάρχει και ένας ακόμη σπουδαιότερος λόγος.
2)Αυτό που έκανε η Πειραιώς κοινώς να μηδενίσει τους παλαιούς μετόχους, να οδηγήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ακραίο dilution – απίσχναση και ουσιαστικά να πουλήσει την Πειραιώς έναντι 1 δισεκ. ευρώ… θα είναι οδηγός και για τις άλλες τράπεζες;
Η Πειραιώς μαζί με την Goldman Sachs και την UBS και με την αποδοχή του δημοσίου – αποδοχή να υποστεί ζημία – δέχθηκαν να ιδιωτικοποιηθεί η Πειραιώς δια της διαδικασίας πώλησης… καθώς η αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ, ευρώ σηματοδοτεί την πώληση της τράπεζας.
Το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής και το 10,98% της Alpha bank;
Αφού το έκανε η Πειραιώς… να μετατρέψει όλο το μετοχικό κεφάλαιο σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών θεωρητικά μπορεί να το κάνει και η Alpha bank και η Εθνική τράπεζα;
Λέμε θεωρητικά γιατί αποκλείεται να συμβεί στην πράξη από άλλη τράπεζα.
Το βασικό ερώτημα όμως είναι το εξής αυτό που έκανε η Πειραιώς θα επιτρεπόταν στην Εθνική ή στην Alpha bank;
Θα επιτρεπόταν στην Εθνική να απομειώσει με τέτοιο επιθετικό τρόπο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;
Το ΤΧΣ στην Πειραιώς χάνει άμεσα 3 δισεκ. θα αποδεχόταν το δημόσιο να συμβεί το ίδιο στην Εθνική τράπεζα;
Η χρηματιστηριακή αγορά ανησυχεί, σοβαρά γιατί και αυξήσεις κεφαλαίου βλέπει και το κυριότερο ανησυχεί για επανάληψη μοντέλου Πειραιώς, όπου οι παλαιοί μέτοχοι και το κράτος καταστρέφονται για τους νέους που θα έρθουν.

Οι 13 σκληρές αλήθειες διαβάστηκαν από 203 χιλιάδες αναγνώστες

Το ρεπορτάζ – ανάλυση του bankingnews για τις 13 σκληρές αλήθειες για την Πειραιώς διαβάστηκαν από 203 χιλιάδες αναγνώστες, εξέλιξη που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον μέρος του διαδικτύου για τα χρηματιστηριακά και τραπεζικά δρώμενα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που η Πειραιώς υλοποιεί αποτελεί την απόλυτη μέθοδο, να μηδενιστεί η αξία των παλαιών μετόχων και να πουληθεί εν συνεχεία έναντι 1 δισεκ. ευρώ.
Με την παραδοχή ότι η Πειραιώς θα έχει 1,050 δισεκ. μετοχές σημαίνει dilution για τους παλαιούς μετόχους σχεδόν 99% εξαΰλωση.

Το δημόσιο που θα υποστεί τέτοιας κλίμακας βιβλική ζημία το θεωρεί επιτυχία ή παταγώδη αποτυχία;

Το ελληνικό δημόσιο ότι θα υποστεί dilution – αραίωση από 61,35% σε 26% και ουσιαστικά θα χαρίσει 3 δισεκ. ευρώ το θεωρεί επιτυχία ή παταγώδη αποτυχία;
Να αποσαφηνιστεί το εξής.
Ο τρόπος υλοποίησης της δημόσιας προσφοράς για τους νέους μετόχους είναι το ιδανικό σενάριο, η απόλυτη επενδυτική ευκαιρία.
Για τους παλαιούς μετόχους και ειδικά το ΤΧΣ είναι καταστροφή.
Οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο πετάει 3 δισεκ. για να πριμοδοτήσει τους νέους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης