Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 1 ευρώ η νέα ονομαστική αξία της Τρ. Πειραιώς, με reverse split 1/16,5 - Ποια η προτεινόμενη διαδικασία, επιβεβαίωση ΒΝ

Στο 1 ευρώ η νέα ονομαστική αξία της Τρ. Πειραιώς, με reverse split 1/16,5 - Ποια η προτεινόμενη διαδικασία, επιβεβαίωση ΒΝ
Μείωση του αριθμού των μετοχών από 831 εκατ. σε 50,367 εκατ. μετοχές και μείωση ονομαστικής αξίας από 99 ευρώ σε 1 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Στο 1 ευρώ θα διαμορφωθεί τελικώς η νέα ονομαστική αξία της Τράπεζας Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας πλήρως αποκλειστικό δημοσίευμα του Bankingnews.gr (δείτε εδώ).
Επί της ουσίας η διαδικασία που ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς με τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού μειώνοντας το μετοχικό κεφάλαιο κατά 4,93 δισ. κατ' ουσία το 1 δισ. της αύξησης κεφαλαίου αγοράζει το 100% της τράπεζας και η αξία των παλαιών μετόχων είναι μηδέν.
Πως θα επιτευχθεί η νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ από 6 ευρώ σήμερα;
Αρχικά θα γίνει reverse split με αύξηση της ονομαστικής αξίας από 6 ευρώ σε 99 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση των μετοχών από 831 εκατ. σε 50,36 εκατ. νέες μετοχές.
Η σχέση για να επιτευχθεί αυτό για κάθε 16,5 υφιστάμενες μετοχές θα εκδοθεί μια (1) νέα μετοχή της Πειραιώς.
Αυτό είναι το πρώτο σκέλος, αλλά ακολουθεί όμως και νέα διαδικασία με μείωση της ονομαστικής αξίας από 99 ευρώ σε 1 ευρώ.
Για να γίνει αυτό η Τράπεζα Πειραιώς δημιουργεί ειδικό αποθεματικό με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου το οποίο ανέρχεται σε 4,93 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να αλλάξει ο αριθμός των κοινών μετοχών.
Με τη διαδικασία αυτή η Τρ. Πειραιώς θα έχει 1 ευρώ ονομαστική αξία, όπως έχει αποκαλύψει το BN και κατ' ουσία η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα είναι κατ' ελάχιστο στο 1 ευρώ.

Τι προτείνει η διοίκηση της Πειραιώς

Τη μείωση του αριθμού των μετοχών με 1 νέα για κάθε 16,5 παλιές προτείνει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σύμφωνα με το σχέδιο προτάσεων επί των θεμάτων της γενικής συνέλευσης.
Πιο αναλυτικά, αναφορικά με την προτεινόμενη παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο να περιορίζει ή καταργεί το δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων σε μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με την έκδοση νέων μετοχών, επισημαίνεται ότι η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης κρίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες ως δικαιολογημένη και προς το συμφέρον της Εταιρείας, καθώς, ενόψει των προσφάτως ανακοινωθέντων Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης και Σχεδίου Μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου:

θα επιτρέψει στην Εταιρία να δράσει γρήγορα για την υλοποίηση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, επισπεύδοντας τις σχετικές διαδικασίες για την κατά το δυνατόν ταχεία ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, προσδίδοντάς της ταυτόχρονα το μέγιστο δυνατό βαθμό ευελιξίας,

θα διευκολύνει τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών με βάση διαδικασίες και πρακτικές που είναι αναγνωρισμένες και ακολουθούνται διεθνώς, αλλά και στην ημεδαπή, όπως μέσω βιβλίου προσφορών, και σε κάθε περίπτωση κατά τρόπο διαφανή, ταχύ και ανταγωνιστικό, μειώνοντας έτσι το χρόνο μεταξύ της έναρξης της προσφοράς και της ολοκλήρωσης της αύξησης, επισημαίνοντας, πάντως, ότι η εν λόγω τιμή διάθεσης δεν θα υπολείπεται της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Εταιρείας, όπως αυτή θα προκύψει κατόπιν των εταιρικών πράξεων που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας ημερήσιας διάταξης, και

θα επιτρέψει τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της με συνακόλουθη βελτίωση της διασποράς και εμπορευσιμότητας (free float) της μετοχής που προσδοκάται να επιτευχθεί. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, ειδικά για τους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας, θα εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο η προνομιακή κατανομή των υπό έκδοση μετοχών σε ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με βάση τα ανωτέρω.

Ποια η προτεινόμενη διαδικασία

Αναφορικά με τη μείωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) το Δ.Σ. προτείνει στη Γενική Συνέλευση
την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε υφιστάμενης κοινής μετά ψήφου ονομαστικής μετοχής της Εταιρείας από έξι ευρώ (€6,00) σε ενενήντα εννέα ευρώ (€99,00), με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας από οκτακόσια τριάντα ένα εκατομμύρια πενήντα εννέα χιλιάδες εκατόν εξήντα τέσσερις (831.059.164) μετοχές σε πενήντα εκατομμύρια τριακόσια εξήντα επτά χιλιάδες διακόσιες είκοσι τρεις (50.367.223) νέες μετοχές ονομαστικής αξίας ενενήντα εννέα ευρώ η κάθε μία, διά της συνένωσης δεκαέξι και μισής (16,5) υφιστάμενων κοινών μετοχών σε μία (1) νέα μετοχή της Εταιρείας (reverse split).
Αναφορικά με το τρίτο θέμα περί μείωσης μετοχικού κεφαλαίου προτείνει, εφόσον ληφθεί θετική απόφαση επί του 2 ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής, χωρίς επιστροφή μετρητών ή μεταβολή του συνολικού αριθμού των μετοχών, όπως αυτή η ονομαστική αξία και αυτός ο αριθμός μετοχών θα έχουν οριστεί με την απόφαση επί του 2ου θέματος, με σκοπό τον σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 του Ν. 4548/2018, όπως ισχύει.

Στο 1 ευρώ η νέα ονομαστική αξία

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετά ψήφου ονομαστικής μετοχής της Εταιρείας από ενενήντα εννέα ευρώ (€99,00) σε ένα ευρώ (€1,00) με ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ήτοι κατά ποσό τεσσάρων δισεκατομμυρίων εννιακοσίων τριάντα πέντε εκατομμυρίων εννιακοσίων ογδόντα επτά χιλιάδων οκτακοσίων πενήντα τεσσάρων Ευρώ (€4.935.987.854), χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών, όπως αυτός ο αριθμός θα έχει διαμορφωθεί κατόπιν των εταιρικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο Θέμα 2ο της ημερήσιας διάταξης, με σκοπό τον σχηματισμό ισόποσου της ως άνω μείωσης ειδικού αποθεματικού.

Δείτε τι προτείνεται αναλυτικά
EPEKSIGIMATIKO-EGS07042021_2.pdf

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης