Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς διόρθωση στις 750-780 μον. πριν επιχειρήσει διάσπαση αντιστάσεων με στόχο 900 μον. το χρηματιστήριο

Προς διόρθωση στις 750-780 μον. πριν επιχειρήσει διάσπαση αντιστάσεων με στόχο 900 μον. το χρηματιστήριο
Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα σημειωθεί μια πιο ολοκληρωμένη διόρθωση στην Wall Street....

Διόρθωση προς τις 750 με 780 μονάδες μπορεί να σημειωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο πριν επιχειρήσει εκ νέου ισχυρή ανοδική κίνηση με στόχο τις 880 με 900 μονάδες.
Το σενάριο αυτό στηρίζεται στις εξής παραδοχές

1)Παρά το πακέτο Biden 1,9 τρισεκ. δολαρίων, οι επιδράσεις του θα εξασθενήσουν γρήγορα και αυτό θα καταγραφεί ως προπομπός στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου που βρίσκεται στο 1,54%.
Η εκτίναξη του Nasdaq στις 9 Μαρτίου, της Tesla στο +19% στα 646 δισεκ. δολάρια κεφαλαιοποίηση μετά από παρατεταμένη πτώση και λογιστικές απώλειες 300 δισεκ. αποτέλεσαν ένα ράλι εκτόνωσης αλλά ορισμένες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες αρχίζουν να διαβλέπουν… διόρθωση στην Wall.

2)Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός και προεξοφλεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ενεργοποίηση εκ νέου της οικονομίας με άρση των περιοριστικών μέτρων.
Το σενάριο αυτό ήδη αποτιμάται στο χρηματιστήριο, οπότε αγόρασε στην φήμη και πούλησε στην είδηση.

3)Οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν ένα θετικό κλίμα μέσω των αποτελεσμάτων χρήσης 2020.
Μπορεί να εμφανίσουν ζημίες λόγω των τιτλοποιήσεων αλλά στην πράξη θα στείλουν το μήνυμα ότι έρχονται καλές χρονιές από το 2021 και ειδικά το 2022 όπου έχοντας μειώσει τα NPEs στο 5% θα μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη 450 με 500 εκατ ευρώ και να εμφανίζουν απόδοση κεφαλαίων ROE στο 8%

4)Στις 19 Μαρτίου 2021, δεν περιμένουμε από την DBRS κάποια αλλαγή στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα βιαστούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα, ωστόσο στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021 θα υπάρξει νέα αναβάθμιση μιας κλίμακας.
Παρ΄ ότι το χρέος επιδρά αρνητικά στις αξιολογήσεις, η βελτίωση των τραπεζών μπορεί να επιτρέψει αναβάθμιση.
Συν τοις άλλοις τον Μάιο η Eurobank θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στους δείκτες της MSCI.

5)Το 2021 είναι η τελευταία χρονιά τιτλοποιήσεων άρα και ζημιών με προοπτική από το 2022 να καταγράφουν αξιόλογα κέρδη σε ένα εύρος από 400 έως 500 εκατ ευρώ χωρίς τα έκτακτα που επέδρασαν καίρια στα αποτελέσματα του 2020.

6)Η περίπτωση της Πειραιώς θα είναι ενδεικτική του τι θα συμβεί μεσοπρόθεσμα στις τράπεζες.
Αρχικά λόγω της αύξησης θα υποχωρήσει και ακολούθως θα καταγράψει αξιόλογο ράλι.
Να τονιστεί ότι με την αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων τα 400 εκατ θα επενδύσει το ΤΧΣ και τα 600 εκατ θεσμικοί ιδιώτες και ξένα funds – ίσως οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες να φθάσουν τις 3 φορές στα 1,8 δισεκ. δηλαδή για τα 600 εκατ να υπάρξουν επενδυτές που προσφέρουν 1,8 δισεκ. 3 φορές τον στόχο – η Πειραιώς έχει βρει τα κεφάλαια για να πραγματοποιήσει δύο τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων.
Λογικά η μετοχή της Πειραιώς θα εκτιναχθεί μετά την αύξηση θα είναι πολύ σημαντική η άνοδος της μετοχής, θα προσεγγίσει τις κεφαλαιοποιήσεις της Εθνικής και Eurobank.

Η τάση

Αν και όλοι βλέπουν μονοδιάστατη άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπάρχει μια πιθανότητα – που δεν είναι αμελητέα – το ελληνικό χρηματιστήριο πριν συνεχίσει ανοδικά να διορθώσει έως τις 750 με 780 μονάδες για να ακολουθήσει μια πιο οργανωμένη άνοδος που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες.
Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα σημειωθεί μια πιο ολοκληρωμένη διόρθωση στην Wall Street, πέραν των επιμέρους μετοχών που έχουν καταγράψει αξιόλογη διόρθωση π.χ. Tesla η οποία στις 9 Μαρτίου σημείωσε ράλι +19% μετά από διόρθωση -36%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης