Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 10 Μαρτίου η πρόταση για τον Ηρακλή 2 στους θεσμούς - Στις 11 Μαρτίου ψηφίζεται ο νόμος για το ΤΧΣ

Στις 10 Μαρτίου η πρόταση για τον Ηρακλή 2 στους θεσμούς - Στις 11 Μαρτίου ψηφίζεται ο νόμος για το ΤΧΣ
Συνολικά με Ηρακλή και Ηρακλή 2 θα τιτλοποιηθούν 60 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα δοθούν συνολικά 23 με 24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις.
Σχετικά Άρθρα

Επιταχύνεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης καθώς στις 10 Μαρτίου αποστέλλεται στην Commission το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Ηρακλή 2 που θα συμβάλλει στην περαιτέρω εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
Το νέο πλαίσιο ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του Ηρακλή και θα αφορά την παροχή κρατικών εγγυήσεων 10 με 12 δισεκ. ευρώ για να διενεργηθούν τιτλοποιήσεις 30 δισεκ. ευρώ NPEs.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη από τον Ηρακλή 1 πραγματοποιήθηκαν τιτλοποιήσεις 31 δισεκ. ευρώ με τις κρατικές εγγυήσεις να φθάνουν τα 11,8 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά με Ηρακλή και Ηρακλή 2 θα τιτλοποιηθούν 60 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα δοθούν συνολικά 23 με 24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις.
Εν τω μεταξύ στις 11 Μαρτίου 2021 ψηφίζεται ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος για το ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών θα μπορεί να ασκεί μερικώς ή ολικώς τα δικαιώματα του στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών όπως ορίζεται στο νέο νόμο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή.
Στις 11 σελίδες του νέου νόμου παρουσιάζονται αφενός οι τρόποι συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου, αφετέρου η μέθοδος αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.
Θα αναθέτει σε δύο συμβούλους που θα αξιολογούν εάν η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου συμβάλλει στην διατήρηση, προστασία ή βελτίωση της αξίας της υφιστάμενης συμμετοχής του Ταμείου στο κεφάλαιο της τράπεζας ή των προοπτικών αποεπένδυσης

Το ΤΧΣ δύναται
1)Να ασκεί μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων προτίμησης στις αυξήσεις κεφαλαίου
2)να εγγράφεται μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής του σε διάθεση μετοχών, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων κεφαλαίου με περιορισμό ή αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης
3)σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού του πιστωτικού ιδρύματος να συμμετέχει μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής στην έκδοση νέων μετοχών
4)να συμμετέχει σε μια ή περισσότερες κατανομές αδιάθετων μετοχών

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να συμμετέχει και σε αυξήσεις κεφαλαίου με τιμή χαμηλότερη της τελευταίας αύξησης π.χ. στην περίπτωση της Πειραιώς και κάτω από τα 6 ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Να σημειωθεί ότι στον νόμο περιλαμβάνεται η δυνατότητα υλοποίησης reverse spli και split στις μετοχές για να καθοριστεί η ονομαστική αξία.
Στην περίπτωση αύξησης της ονομαστικής αξίας με μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών (reverse split) αλλά και διάσπασης των παλαιών μετοχών και προσαρμογής της ονομαστικής αξίας (split)

Διάθεση μετοχών

Το ΤΧΣ μπορεί να διαθέσει μετοχές στις τράπεζες που κατέχει

μέσω ανοικτού διαγωνισμού
με χρηματιστηριακές εντολές
με δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα μετρητά
με την διαδικασία του βιβλίου προσφορών book building.

Το ΤΧΣ δύναται να μειώνει την συμμετοχή του στις τράπεζες μέσω αύξησης κεφαλαίου
Η τιμή διάθεσης ή η τιμή κτήσης μπορεί να είναι χαμηλότερη από την πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών
Το ΤΧΣ μπορεί να πουλάει μετοχές σε συγκεκριμένο επενδυτή ή ομάδα επενδυτών
Το ΤΧΣ μπορεί να προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές
Το ΤΧΣ δύναται να συνάπτει συμφωνία μετόχων
Το Ταμείο δύναται να παρέχει δικαιώματα πρώτης προσφοράς και δικαίωμα πρώτης άρνησης σε επενδυτές
Για την επιλογή του επενδυτή ή της ομάδας επενδυτών λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται κριτήρια αξιολόγησης όπως φερεγγυότητα, δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής κ.α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης