Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση ποντάρει στην επιτυχία της Πειραιώς – Το success story στην οικονομία θα προέλθει από τις τράπεζες

Η κυβέρνηση ποντάρει στην επιτυχία της Πειραιώς – Το success story στην οικονομία θα προέλθει από τις τράπεζες
Για την κυβέρνηση το success story στην οικονομία θα προέλθει από τις τράπεζες.....
Σχετικά Άρθρα

Η επιτυχία της τράπεζας Πειραιώς θα είναι το ορόσημο για την κυβέρνηση στον τραπεζικό κλάδο γιατί θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα αποδείξει στους διεθνείς επενδυτές ότι μηδενίστηκε ο τραπεζικός κίνδυνος στην Ελλάδα αναφέρει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο bankingnews.
Είναι αληθές ότι για πολλά χρόνια η τράπεζα Πειραιώς θεωρείτο ο αδύναμος κρίκος του συστήματος κυρίως γιατί διέθετε το υψηλότερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων.
Ο όγκος, η δομή, η σύνθεση και η πολιτική προβλέψεων καθιστούσαν την Πειραιώς ασθενή του τραπεζικού συστήματος.
Όμως με την συμβολή της διοίκησης Μεγάλου της Πειραιώς και με την ξεκάθαρη υποστήριξη της κυβέρνησης αυτό το σκηνικό αλλάζει ριζικά.

Ο στόχος του 2022 και ο ρόλος της Πειραιώς

«Η κυβέρνηση έχει σαφή στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα.
Στα μέσα του 2022 όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα έχουν NPEs ratio στο 5% με 6% όταν στην Ευρώπη είναι 3,5%.
Εάν αναλογιστούμε ότι προήλθαν από NPEs ratio στο 55% είναι άθλος.
Το 55% των δανείων τους ήταν προβληματικό και το 2022, το 5% με 6% των δανείων τους θα είναι προβληματικό.
Η Πειραιώς αποτελεί ένα στοίχημα καθώς οι άλλες τρεις τράπεζες έχουν διασφαλίσει την συστημική τους σταθερότητα.
Η Eurobank έχει καθαρίσει και έχει και ισχυρό μέτοχο, η Εθνική πηγαίνει πολύ καλά και η Alpha bank είναι πυλώνας σταθερότητας.
Μόνο η Πειραιώς ήταν ερωτηματικό.
Στην αρχή υπήρχαν πολλά σχέδια και αναλύσεις για την Πειραιώς αλλά στην πορεία διαμορφώθηκε μια σαφής στρατηγική.
Με την αλλαγή του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το νέο Ηρακλή, τον Ηρακλή 2 διαμορφώνεται ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η Πειραιώς για να εξυγιανθεί.
Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις τράπεζες, αλλά ως κράτος θέλουμε ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο ώστε ο κλάδος να εξυγιανθεί εντός των επόμενων 12 μηνών πλήρως.
Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί 100% και οι τράπεζες θα επανέλθουν στην κανονικότητα.
Υπολογίζουμε ότι μεταξύ άλλων η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση στις τράπεζες θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή της Ελλάδος στην κανονικότητα» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην επιτυχία της Πειραιώς

Η κυβέρνηση ποντάρει στην επιτυχία της Πειραιώς, θέλει να παρουσιάσει την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών ως το επιτυχημένο success story, ενός κλάδου που μετά από κίνδυνο χρεοκοπίας δύο φορές και τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, καταφέρνει να μειώσει τα NPEs από 106 δισεκ. στα 10 δισεκ. στα μέσα του 2022.
Η Πειραιώς πριν 1 ή 2 χρόνια ήταν σε μια δύσκολη κατάσταση και υπήρχαν πολλά σενάρια για το μέλλον της, ορισμένα ήταν άσχημα σενάρια.
Η επιστροφή στην κανονικότητα της Πειραιώς με την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου του 1 δισεκ - θα χρειαζόταν μεγαλύτερη αύξηση αλλά και το 1 δισεκ. είναι μια αρχή - με όρους που έχει αποκαλύψει το bankingnews θα επιτρέψουν στην τράπεζα να βρεθεί ξανά στο ίδιο ύψος με τις άλλες τράπεζες.
Αν και με την αύξηση του 1 δισεκ. οι μέτοχοι αγοράζουν ουσιαστικά το 85% των κεφαλαίων της τράπεζας εντούτοις θα αποτελέσει εφαλτήριο αναγέννησης για την Πειραιώς.
Υπολογίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης η μετοχή της Πειραιώς θα σημειώσει ράλι και δεν θα αποτελούσε έκπληξη – μετά την αύξηση – να καταγράψει άνοδο έως και 40% με 50%.
Μετά την αύξηση η μετοχή της Πειραιώς θα έχει αξία.
Για την κυβέρνηση το success story στην οικονομία θα προέλθει από τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης