Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα σημαντικά γεγονότα – Στις 10/3 κρίνεται η option Μπόμπολα, η Eurobank -880 εκατ για το 2020 – Το μήνυμα Lagarde 11/3

Τα σημαντικά γεγονότα – Στις 10/3 κρίνεται η option Μπόμπολα, η Eurobank -880 εκατ για το 2020 – Το μήνυμα Lagarde 11/3
Τα 4 βασικότερα γεγονότα της εβδομάδας που θα επιδράσουν στην αγορά
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα κρίσιμη χρηματιστηριακά είναι η τρέχουσα εβδομάδα καθώς σημαντικά γεγονότα θα λάβουν χώρα τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν τις επενδυτικές στρατηγικές.

Τα 4 βασικότερα γεγονότα είναι
1)Στις 9 ή 10 Μαρτίου θα ψηφιστεί ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
2)Θα ανακοινώσει η Eurobank τα αποτελέσματα χρήσης 2020 στις 10 Μαρτίου.
3)Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο περί την option του Μπόμπολα εάν δηλαδή η Reggeborgh την ενεργοποιήσει ή θα ζητήσει παράταση ή δεν θα εξασκηθεί.
Η 6μηνη περίοδος λήγει 10 Μαρτίου 2021.
4)Η Lagarde της ΕΚΤ στις 11 Μαρτίου θα εστιάσει στα επιτόκια των ομολόγων με το 10ετές ελληνικό να βρίσκεται στο 0,96% και η Ιταλία 0,74%.

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος για το ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών θα μπορεί να ασκεί μερικώς ή ολικώς τα δικαιώματα του στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών όπως ορίζεται στο νέο νόμο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή.
Στις 11 σελίδες του νέου νόμου παρουσιάζονται αφενός οι τρόποι συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου, αφετέρου η μέθοδος αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.
Θα αναθέτει σε δύο συμβούλους που θα αξιολογούν εάν η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου συμβάλλει στην διατήρηση, προστασία ή βελτίωση της αξίας της υφιστάμενης συμμετοχής του Ταμείου στο κεφάλαιο της τράπεζας ή των προοπτικών αποεπένδυσης

Το ΤΧΣ δύναται
1)Να ασκεί μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων προτίμησης στις αυξήσεις κεφαλαίου
2)να εγγράφεται μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής του σε διάθεση μετοχών, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων κεφαλαίου με περιορισμό ή αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης
3)σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού του πιστωτικού ιδρύματος να συμμετέχει μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής στην έκδοση νέων μετοχών
4)να συμμετέχει σε μια ή περισσότερες κατανομές αδιάθετων μετοχών

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να συμμετέχει και σε αυξήσεις κεφαλαίου με τιμή χαμηλότερη της τελευταίας αύξησης π.χ. στην περίπτωση της Πειραιώς και κάτω από τα 6 ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Να σημειωθεί ότι στον νόμο περιλαμβάνεται η δυνατότητα υλοποίησης reverse spli και split στις μετοχές για να καθοριστεί η ονομαστική αξία.
Στην περίπτωση αύξησης της ονομαστικής αξίας με μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών (reverse split) αλλά και διάσπασης των παλαιών μετοχών και προσαρμογής της ονομαστικής αξίας (split)

Διάθεση μετοχών

Το ΤΧΣ μπορεί να διαθέσει μετοχές στις τράπεζες που κατέχει

  • μέσω ανοικτού διαγωνισμού
  • με χρηματιστηριακές εντολές
  • με δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα μετρητά
  • με την διαδικασία του βιβλίου προσφορών book building.

Το ΤΧΣ δύναται να μειώνει την συμμετοχή του στις τράπεζες μέσω αύξησης κεφαλαίου
Η τιμή διάθεσης ή η τιμή κτήσης μπορεί να είναι χαμηλότερη από την πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών
Το ΤΧΣ μπορεί να πουλάει μετοχές σε συγκεκριμένο επενδυτή ή ομάδα επενδυτών
Το ΤΧΣ μπορεί να προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές
Το ΤΧΣ δύναται να συνάπτει συμφωνία μετόχων
Το Ταμείο δύναται να παρέχει δικαιώματα πρώτης προσφοράς και δικαίωμα πρώτης άρνησης σε επενδυτές
Για την επιλογή του επενδυτή ή της ομάδας επενδυτών λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται κριτήρια αξιολόγησης όπως φερεγγυότητα, δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής κ.α.

Έως 10 Μαρτίου θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Εν τω μεταξύ έως τις 10 Μαρτίου 2021 ψηφίζεται ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), διευκολύνοντας έτσι τα σχέδια της Τρ. Πειραιώς που προγραμματίζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ.
Με βάση το σχεδιασμό η Τρ. Πειραιώς στις 16 Μαρτίου θα ανακοινώσει το σχέδιό της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δις. ευρώ καθώς και άντληση επιπρόσθετων 2 δις. ευρώ με άλλους τρόπους, όπως έκδοση ομολόγου και πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί τέλη Απριλίου και όπως όλα δείχνουν θα καλυφθεί και με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Η τιμή της αύξησης, προ των απαραίτητων προσαρμογών στην ονομαστική αξία από τα 6 ευρώ στα 0,30 ευρώ, θα είναι σε εύρος μεταξύ 0,30 και 0,40 ευρώ.

Τι αποτελέσματα θα ανακοινώσει η Eurobank;

Στις 10 Μαρτίου 2021 η Eurobank θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2021 και θα εμφανίσει ζημίες -880 με -860 εκατ ευρώ από ζημία 1,081 δισεκ. που εμφάνισε στο 9μηνο του 2020.
Η Eurobank το 2020 θα έχει NPEs ratio 5%, όπερ σημαίνει θα είναι η πρώτη τράπεζα μαζί με την Εθνική που θα επανέλθουν στην κανονικότητα μετά από 11-12 χρόνια τραπεζικής κρίσης.
Για το 2022 εκτιμάται ότι θα επιτύχει κέρδη 450-500 εκατ
Χρηματιστηριακά η Eurobank κινείται πέριξ των 0,65 με 0,66 ευρώ και λογικά θα πρέπει να κινηθεί προς τα 0,70 ευρώ επίπεδα στα οποία θα παραμείνει.
Σε βάθος μηνών στόχος είναι η ζώνη των 0,85 ευρώ.
Βραχυπρόθεσμα τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται στην ζώνη των 0,70 με 0,73 ευρώ.

Στις 10 Μαρτίου λήγει η περίοδος εξάσκησης της option του Μπόμπολα από την Reggeborgh…

O ολλανδικός όμιλος Reggeborgh πριν ακριβώς 6 μήνες ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει option με τον μέτοχο του Ελλάκτωρ Λεωνίδα Μπόμπολα για να αποκτήσει τις μετοχές του 12,55%.
Στις 10 Μαρτίου 2021 αυτή η 6μηνη περίοδος λήγει.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα εξασκηθεί η option και είτε η Reggeborgh θα πάρει νέα παράταση, είτε θα ακυρωθεί, οι μετοχές θα μείνουν στην κυριότητα Μπόμπολα και η Reggeborgh δεν αποκτάει το 12,55% και παραμένει με το 14,5% που κατέχει επίσημα.
Είναι απορίας άξιο πάντως γιατί η πλευρά Μπόμπολα δεν δημοσιοποιεί την σύμβαση της option με την Reggeborgh και μάλιστα καταβάλλει νομικό αγώνα ώστε να μην δημοσιοποιηθεί όπως ζητάει η πλευρά της Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη.
Ο διοίκηση του Ελλάκτωρ πάντως στις 9 ή 10 Μαρτίου συγκαλεί διοικητικό συμβούλιο για να προσδιορίσει την νέα έκτακτη γενική συνέλευση την οποία ζητάει η πλευρά της Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη με πιθανότερη ημερομηνία 8 ή 14 Απριλίου 2021.

Τι θα πει η Lagarde για τα επιτόκια των ομολόγων;

Η Lagarde της ΕΚΤ στις 11 Μαρτίου θα εστιάσει στα επιτόκια των ομολόγων με το 10ετές ελληνικό να βρίσκεται στο 0,96% και η Ιταλία 0,74%.
Πριν ένα χρόνο όταν είχε ερωτηθεί η Lagarde της ΕΚΤ εάν θα πάρει πρωτοβουλίες για τα spreads των ομολόγων στην Ιταλία, είχε αναφέρει ότι ρόλος της δεν είναι να παρεμβαίνει στα spreads.
Η αλήθεια είναι ότι ένα χρόνο μετά θα πρέπει έστω και με όρους λεκτικής παρέμβασης θα πρέπει να παρέμβει γιατί τα επιτόκια στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα έχουν αυξηθεί απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης