Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δ. Μπάκος: Ετοιμάζουμε το σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάκτωρ – Οι ολλανδοί δεν έχουν πείσει

Δ. Μπάκος: Ετοιμάζουμε το σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάκτωρ – Οι ολλανδοί δεν έχουν πείσει
Το χειρότερο όμως είναι πως δεν φαίνεται να έχουν κανένα σχέδιο για το τί πρόκειται να κάνουν, αναφέρει ο Δημήτρης Μπάκος για την Reggeborgh
Σχετικά Άρθρα

Νέες εξελίξεις κυοφορούνται στη υπόθεση Ελλάκτωρ.
Στο ερώτημα «γιατί ζητάνε νέα γενική συνέλευση μετόχων» απαντά ο Δημήτρης Μπάκος που μαζί με τον Γιάννη Καϋμενάκη διαθέτουν το 25,5% της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ.
Σε συνέντευξή με τον τίτλο «Οι Ολλανδοί δεν έχουν πείσει για το σχέδιό τους» στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο κ. Μπάκος ανοίγει πρώτη φορά τα χαρτιά του και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου επισημαίνει:
«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, διοίκηση εταιρείας να έχει προκαλέσει τόσα πολλά ερωτήματα σε τόσο μικρό διάστημα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχθηκε καθώς και τα Διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών έχουν τρωτά σημεία που δεν επιτρέπονται.
Ορισμένοι έχουν προβλήματα κανονιστικής συμμόρφωσης από πράξεις ή παραλείψεις του παρελθόντος κι άλλοι επιβαρύνονται ανοικτά με ασυμβίβαστα σύγκρουσης συμφερόντων.
Το χειρότερο όμως είναι πως δεν φαίνεται να έχουν κανένα σχέδιο για το τί πρόκειται να κάνουν.
Ολόκληρος ο σχεδιασμός τους, εξαντλήθηκε στην προετοιμασία της ανάληψης της διοίκησης»

Τι αναφέρει ο Εξάρχου

Μαζί με τον Δ. Μπάκο στη συνέντευξη εμφανίζεται και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ που συνεργάζεται με τους δύο εφοπλιστές σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα του Ομίλου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστηρίζει ότι διαπιστώνονται σοβαρές ενδείξεις υποβάθμισης της ΑΚΤΩΡ και προειδοποιεί ότι η Ελλάκτωρ χωρίς την ΑΚΤΩΡ δεν είναι η ίδια εταιρεία».
Στη συνέντευξη αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία απέτυχε να καταθέσει προσφορές σε δύο διαγωνισμούς για έργα της ΕΡΓΟΣΕ ενώ παράλληλα γίνονται απολύσεις εξειδικευμένων στελεχών χωρίς πρόβλεψη για νέες προσλήψεις.
Η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ επισημαίνει ο κ. Μπάκος, δεν φαίνεται να έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας και αποκαλύπτει ότι ανέθεσε σε ειδικούς τεχνοκράτες την κατάρτισή του ενώ επίσης έχει αναθέσει σε «χρηματοοικονομικούς συμβούλους παγκοσμίου φήμης την ανάλυση της σκοπιμότητας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όπως η φημολογούμενη ώστε διαμορφώσουμε τη στάση μας».

Τι θα κάνουν στην αύξηση κεφαλαίου;

Σχετικά με την πρόταση αύξησης κεφαλαίου που σχεδιάζεται η απάντηση είναι:
«Θα ήταν παράλογο αν είχαμε επενδύσει στην Ελλάκτωρ, χωρίς να μπορούμε να υποστηρίξουμε την επένδυσή μας.
Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι ότι η σημερινή διοίκηση, μόλις πριν ένα μήνα καταψήφισε την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου και τώρα υποστηρίζει ότι χρειάζεται.
Δεν ήξεραν ή ήταν απροετοίμαστοι;»
Επίσης ο κ. Μπάκος απευθύνει ισχυρή προειδοποίηση για τα πρόσωπα που επανέρχονται στη διοίκηση της Ελλάκτωρ ή και των θυγατρικών της, λέγοντας:
«Επίσης προκύπτει και ένα ακόμα σοβαρό θέμα.
Η εταιρία αυτή στο παρελθόν είχε τραυματιστεί.
Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), έχει επιβάλλει την ποινή του αποκλεισμού από κάθε έργο που χρηματοδοτεί, για διάστημα 15 μηνών, έως και τον Μάρτιο του 2022.
Στο παρελθόν, η εταιρεία είχε εμπλακεί σε έρευνες από OLAF σε Σκόπια, Ρουμανία και ποινικές περιπέτειες σε Αλβανία, Κύπρο.
Εκεί θα επιστρέψει;
Θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί ποιους επαναφέρουν και υιοθετούν.
Αυτά προς το παρόν.»
Απαντώντας στην ερώτηση «τι έχετε να προτείνεται στους άλλους μεγάλους μετόχους», ο κ. Μπάκος απαντά λέγοντας
«Τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται ευρύτερη συναίνεση των μετόχων για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Εμείς ανησυχούμε επειδή δεν βλέπουμε να υπάρχει συνεννόηση και αντίθετα γίνονται κινήσεις που οδηγούν στην απαξίωση της εταιρείας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης