Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα πέντε καυτά ερωτήματα των ξένων στις τηλεδιασκέψεις των τραπεζών - Στις 16 Μαρτίου οι ανακοινώσεις για ΑΜΚ από Πειραιώς

Τα πέντε καυτά ερωτήματα των ξένων στις τηλεδιασκέψεις των τραπεζών  - Στις 16 Μαρτίου οι ανακοινώσεις για ΑΜΚ από Πειραιώς
H Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 16 Μαρτίου.
Σχετικά Άρθρα

Αυξήσεις κεφαλαίου, νέες εκδόσεις, εθελουσίες, εκτιμήσεις και προβλέψεις θα είναι κάποιες από τις ειδήσεις που θα γίνουν γνωστές μέσα στο μήνα καθώς οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το 2020
Μήνας ανακοίνωσης αποτελεσμάτων αυτός που ξεκινάει σήμερα με την Eurobank να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα στις 10 Μαρτίου και την Πειραιώς να αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 16 Μαρτίου.
Πιθανότατα αργότερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας που θέλει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες με την Εθνική Ασφαλιστική κλείνοντας πρώτα το deal και της Alpha Bank.

Οι ερωτήσεις των θεσμικών επενδυτών


Οι ουσιαστικότερες ερωτήσεις που θα δεχθούν από τους ξένους οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να είναι:

1. Ηρακλής ΙΙ - 30δισ. τιτλοποιήσεις
H πιθανή χρήση του Ηρακλή ΙΙ.
Ολες οι τράπεζες αναμένεται να κάνουν χρήση του νέου προγράμματος με τίτλους που θα ξεπερνούν τα 30 δις. ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το πρόγραμμα θα σταλεί αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για τις τελικές εγκρίσεις.


2. Πως κλείνει το κεφάλαιο ...Μορατόρια

Πόσα νέα δάνεια από τα μορατόρια θα εξελιχθούν ή ήδη εξελίχθηκαν σε νέα NPEs είναι η επόμενη ερώτηση που θα δεχθούν οι τράπεζες από τους θεσμούς.
Δάνεια ύψους μόνον 4 δις. ευρώ παραμένουν ακόμη σε μορατόρια και ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις που θεωρούνται θετικές από τις τράπεζες αν και τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα σημειώνουν πως είναι νωρίς για προβλέψεις.
Ιδιαίτερη σημασία έχει για τις τράπεζες πόσα από αυτά τα δάνεια που ήταν σε μορατόρια επαναρρυθμίζονται και πόσα από αυτά δυνάμει των νέων συμβάσεων κατηγοριοποιούνται ως stage II στοιχείο το οποίο θα οδηγήσει μοιραία σε νέες προβλέψεις.


3. Το κεφάλαιο των προβλέψεων- Κεφαλαιακές ανάγκες

Οι προβλέψεις θα αποτελέσουν ένα διαφορετικό κεφάλαιο για τις τράπεζες που θα συνδυαστούν με τις εκτιμήσεις για τα θεμελιώδη τους μεγέθη και με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το κεφάλαιο αυτό σε προηγούμενα τρίμηνα. Μέσα από αυτήν την διαδικασία οι τράπεζες – κάποιες άμεσα, κάποιες έμμεσα- θα ανοίξουν τη συζήτηση για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Είναι γνωστό πως η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου την οποία και προγραμματίζει.
Είναι επίσης γνωστό πως κάποιες τράπεζες όπως η Alpha Bank προχωράει σε ομολογιακή έκδοση Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ

4. Πιστωτική επέκταση

Χρηματοδοτείται η οικονομία;
Πως και με ποιον τρόπο;
Τι χρήση γίνεται με τα δάνεια που φέρουν εγγυήσεις του Δημοσίου (ΤΕΠΙΧ κλπ) τι δίδεται ως χρηματοδότηση χωρίς εγγυήσεις;
Οι χρηματοδοτήσεις βρίσκονται στο προσκήνιο διότι αποτελούν τη μόνη δίοδο προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να καταγράψουν επιτέλους σοβαρά λειτουργικά έσοδα.

5. Περιορισμός κόστους – Νέες εθελουσίες

Tι περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους; Από που θα κοπούν δαπάνες; Εδώ οι απαντήσεις δεν είναι για όλες τις τράπεζες οι ίδιες.
Υπάρχουν τράπεζες όπως για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς που διατηρεί σημαντικό αριθμό προσωπικού (περί τις 8000 άτομα) και η οποία εκτιμάται πως θα διενεργήσει και νέα εθελουσία περί το δεύτερο μισό του έτους. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Εθνική Τράπεζα.
Άλλες τράπεζες αναμένεται να περιορίσουν διαφορετικές δαπάνες.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών και οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές θα καθορίσουν εν πολλοίς το πορτραίτο των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη νέα χρονιά, χρονιά απαιτητική κατά την οποία θα υπάρξουν τα αποτελέσματα των stress tests που θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειρήνη Σακελλάρη

irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης