Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Stress tests: Δράστε προληπτικά προτρέπει η Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών τις τράπεζες, για δάνεια και κεφάλαια

Stress tests: Δράστε προληπτικά προτρέπει η Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών τις τράπεζες, για δάνεια και κεφάλαια
Προληπτική δράση ζητάει η ΕΒΑ
Σχετικά Άρθρα

Με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό προβάλουν οι παραδοχές των stress tests όπως αυτές ανακοινώθηκαν από την Eυρωπαική Αρχή Τραπεζών (EBA).
To βασικό σενάριο και το δυσμενές κρατούν τα ίδια δεδομένα που προκύπτουν από την πολύ χαμηλή αφετηρία στην οποία σήμερα βρισκόμαστε.
Τα δεδομένα ωστόσο αυτά στο δυσμενές σενάριο στρεσάρονται διαφορετικά
Γι' αυτό και το δυσμενές σενάριο φαίνεται ήπιο, επειδή ακριβώς η άσκηση ξεκινάει από πολύ χαμηλότερη βάση.

Δράστε προληπτικά συμβουλεύει η ΕΒΑ τις τράπεζες

Ωστόσο βασική μέριμνα του test είναι να καταγραφούν οι επιπτώσεις από τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες.
Οσο περισσότερο η κρίση COVID-19 διαρκεί τόσο πιο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις της σε χώρες και οικονομικούς τομείς, με επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων αναφέρει η EBA.
Γι' αυτό οι τράπεζες, πρέπει να δράσουν προληπτικά προσδιορίζοντας και λαμβάνοντας προβλέψει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αναγνωρίζοντας τις απώλειες σε πρώιμο στάδιο αποτελεί το κλειδί για τη διαφάνεια των ισολογισμών των τραπεζών και την αποφυγή των επιπτώσεων της κατακρήμνισης συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη και διατηρώντας τη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις.

Ταύτιση των πολιτικών στο βασικό και δυσμενές σενάριο

Η αφήγηση αντικατοπτρίζει επίσης τις πρόσφατες εκτιμήσεις κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και την ΕΚΤ.
Η πανδημία COVID-19 διαμορφώνειτο χρηματοοικονομικό και μακροοικονομικό περιβάλλον της ΕΕ
από τον Μάρτιο του 2020.
Το άνευ προηγουμένου σοκ που προκλήθηκε από το COVID-19 το 2020, τόσο σε επίπεδο ΕΕ και παγκοσμίως, αρχικά οδήγησε σε ξαφνική διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας και απότομη επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών.
Αυτό ήταν εν μέρει μια αντανάκλαση των απαραίτητων μέτρων περιορισμού που ελήφθησαν.
Για να μετριάσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία, οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν μια σειρά μέτρων υποστήριξης όπως τα προγράμματα, τα νόμιμα μορατόρια δανείων, τα δάνεια με εγγύηση από του Δημοσίου και
Αυτές συμπλήρωσαν τη νομισματική πολιτική και τις προληπτικές ενέργειες της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών, των εποπτικών αρχών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, το άνευ προηγουμένου ύφεση της οικονομίας οδήγησε σε προβλεπόμενη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,9% για την ΕΕ το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος(εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου), καθώς και μια αύξηση 0,7 εκατοστιαίων μονάδων στο ποσοστό ανεργίας.
Το μακροοικονομικό σημείο έναρξης για το δυσμενές σενάριο του 2021 ιδίως σε ότι αφορά το ΑΕΠ είναι σημαντικά χειρότερο από το σημείο έναρξης των πιο πρόσφατων από τα προηγούμενα stress tests της ΕΒΑ.
Η τακτική της μη αλλαγής πολιτικής ισχύει και για το δυσμενές σενάριο του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι ούτε η νομισματική πολιτική ούτε οι αντιδράσεις της δημοσιονομικής πολιτικής θεωρούνται υπό το δυσμενές σενάριο διαφορετικές από εκείνες που είναι ήδη ενσωματωμένες στο βασικό σενάριο.

Επιδείνωση στην παράταση της πανδημίας

Κατά συνέπεια, η οικονομική ύφεση υποτίθεται ότι στο δυσμενές σενάριο είναι πιο έντονο από ό, τι θα συνέβαινε εάν η νομισματική ή η δημοσιονομική πολιτική επιχειρούσαν να μετριάσουν κάπως την κατάσταση ή εάν τα υπάρχοντα μέτρα στήριξης για τον covid 19 δεν λήξουν με βάση το χρονοδιάγραμμα και παραταθούν περαιτέρω.

Τι προβλέπεται για την Ελλάδα

  • Η παραδοχή σε ότι αφορά το ΑΕΠ μιλάει για ύφεση 10% το 2020.
  • Σε ότι αφορά το 2021 και για το βασικό σενάριο προβλέπεται ανάπτυξη 4,2%, για το 2022 4,8%, και για το 2023 3,7%.
  • Σε ότι αφορά το δυσμενές σενάριο και για τα έτη 2021 και 2022 η ύφεση εκτιμάται σε -1,8% και -2,5% ενώ για το 2023 αναμένεται και πάλι ανάπτυξη ασθενική ύψους 0,7%.
  • Η παραδοχή σε ότι αφορά την ανεργία μιλάει για ποσοστό 16,7% το 2020.
  • Σε ότι αφορά το βασικό σενάριο για το 2021, 2022 και 2023 τα ποσοστά ανεργίας βαίνουν μειούμενα και διαμορφώνονται σε 16,6%, 15,6% και 13,9% αντιστοίχως.

Σε ότι αφορά το δυσμενές σενάριο αυτό προβλέπει ανεργία 18,9% για το 2021, 22,1% για το 2022 και 22,2% για το 2023

  • Σε ότι αφορά τις παραδοχές για τα ακίνητα δείχνουν προσεκτικές σε ότι αφορά τις κατοικίες και πιο σκληρές σε ότι αφορά τα εμπορικά ακίνητα
  • Για τις κατοικίες για το 2020 προβλέπεται πως η αύξηση κινήθηκε στο 3%.
  • Σε ότι αφορά το βασικό σενάριο αυτό προβλέπει σε ότι αφορά τις τιμές πτώση 1,5% για το 2021, άνοδο κατά 5,1% για το 2022 και κατά 4,3% για το 2023.
  • Σε ότι αφορά τα δυσμενές σενάριο εκτιμάται πτώση -5,8%, -3,1% και-1,3% αντιστοίχως για τα τρία έτη.

Για τα εμπορικά ακίνητα η ανάπτυξη στο βασικό σενάριο εκτιμά την ύπαρξη μιας μικρής αύξησης στις τιμές κατά 0,3% και για τα τρία έτη (0,3% κάθε έτος) ενώ για το δυσμενές σενάριο προβλέπεται πτώση στις τιμές κατά 13,4% το 2021, κατά 9,3% το 2022 και κατά 3,4% το 2023.
Τραπεζικοί παράγοντες θεωρούν πως τα σενάρια είναι βιώσιμα για τα κεφάλαια των τραπεζών εφόσον βεβαίως προηγηθούν οι αυξήσεις - για μία έως δύο τράπεζες- που έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Οι δημοσιοποιήσεις

Τα αποτελέσματα των tests που διεξάγει η EBA θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Ιουλίου 2021
Ας σημειωθεί πως η ΕΒΑ καλύπτει 50 τράπεζες στην Ευρωζώνη που αντιπροσωπεύουν το 70% των τραπεζικών εργασιών της Ε.Ε.
Τις υπόλοιπες σημαντικές τράπεζες μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές καλύπτονται από την ΕΚΤ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα αυτών των τραπεζών.
Το πράττουν οι ίδιες οι τράπεζες αν θέλουν.
Σε ότι αφορά εμάς, τις συστημικές τράπεζες της χώρας, το 2018 τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΚΤ επειδή η χώρα βρισκόταν σε πρόγραμμα.
Η ΕΚΤ συζητάει στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests και για τις δικές της τράπεζες.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης