Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Stress tests: Στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, ύφεση -1,8%, ακίνητα -5,8% και χρηματιστήριο -56% το 2021

Stress tests: Στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, ύφεση -1,8%, ακίνητα -5,8% και χρηματιστήριο -56% το 2021
Ύφεση στο δυσμενές σενάριο για το 2021 στο -1,8% και πτώση στο χρηματιστήριο 56% προβλέπει η EBA για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
Τις παραδοχές των stress tests των τραπεζών που θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου του 2021 ανακοίνωσε η Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών EBA.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τις δυσμενείς παραδοχές των stress tests οι ελληνικές τράπζες αναφέρουν ότι δεν θα ανακύψουν προβλήματα και οι τράπεζες θα καταφέρουν να τα ξεπεράσουν.

Συγκεκριμένα στο βασικό και δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
Να σημειωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα του stress tests καθορίζεται από το δυσμενές σενάριο.
Οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου δεν σηματοδοτούν ότι θα συμβεί και στην πραγματικότητα, αποτελούν ένα ακραίο σενάριο και όχι μια εκτίμηση χάους.

1)Στο δυσμενές σενάριο ύφεση για το 2021 -1,8% και ύφεση για το 2022 στο -2,5% και για το 2023 ανάκαμψη +0,7%.

2)Στο βασικό σενάριο για την Ελλάδα
προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας 4,2% το 2021 και 4,8% το 2022

3)Για το ελληνικό χρηματιστήριο στο δυσμενές σενάριο προβλέπει πτώση -56%

4)Για την ανεργία στο δυσμενές σενάριο προβλέπει 18,9% το 2021 και 22,1% για το 2022.
Στο βασικό σενάριο για την ανεργία περιλαμβάνει εκτίμηση 16,6% για το 2021 και 15,6% για το 2022

5)Για τις τιμές των ακινήτων στο δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει εκτίμηση για το 2021 στο -5,8% και για το 2022 πτώση -3,1%.
Στο βασικό σενάριο εκτιμάται πτώση -1,5% για το 2021 και άνοδος τιμών στα ακίνητα 5% για το 2022.

6)Για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων στο δεσμενές σενάριο για το 2021 προβλέπει πτώση -13,4% και για το 2022 πτώση -9,3%.
Στο βασικό σενάριο για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων προβλέπει άνοδο +0,3% το 2021 και 2022.

7) Για τα μακροπρόθεσμα επιτόκια προβλέπει 1,82% το 2021 και 2,25% το 2022

Πορεία ΑΕΠ βασικό και δυσμενές σενάριο

gdp.JPG

Πορεία Χρηματιστηρίου στο δυσμενές σενάριο
elliniko_xrimatistirio.JPG

Πορεία ανεργίας βασικό και δυσμενές σενάριο
anergia.JPG

Τιμές ακινήτων βασικό και δυσμενές σενάριο
akinita.JPG

Τιμές εμπορικών ακινήτων βασικό και δυσμενές σενάριο
emporika_akinita.JPG

Πορεία για μακροπρόθεσμα επιτόκια βασικό και δυσμενές σενάριο

long_term_rates.JPG

Τι αντικατοπτρίζει το δυσμενές σενάριο

Το δυσμενές σενάριο αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 σε συνδυασμό με μια πιθανή ισχυρή πτώση της εμπιστοσύνης σε κατανάλωση και οικονομία.
Το δυσμενές σενάριο έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει επαρκές επίπεδο αξιολόγησης των κινδύνων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Το πανευρωπαικό δείγμα των stress tests θα διεξαχθεί σε δείγμα 50 τραπεζών της ΕΕ που καλύπτει το 70% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) ξεκίνησε σήμερα 29 Ιανουαρίου 2021 το stress tests σε όλη την ΕΕ, παρουσιάζοντας τα μακροοικονομικά στοιχεία.
Μετά την αναβολή της άσκησης του 2020, λόγω της πανδημίας COVID-19, το stress tests σε επίπεδο ΕΕ θα συμβάλλει στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.
Κατά συνέπεια, το δυσμενές σενάριο βασίζεται σε μια αφήγηση ενός παρατεταμένου σεναρίου COVID-19 σε ένα περιβάλλον επιτοκίου «χαμηλό αλλά αυξανόμενο», στο οποίο τα αρνητικά σοκ εμπιστοσύνης θα παρατείνουν την οικονομική συρρίκνωση.
Η ΕΒΑ αναμένει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της άσκησης έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των stress tests

Η άσκηση αξιολογεί τον αντίκτυπο ενός δυσμενούς μακροοικονομικού σεναρίου στη φερεγγυότητα των τραπεζών της ΕΕ.
Το stress tests επιτρέπει στις εποπτικές αρχές να εκτιμήσουν εάν τα αποθέματα κεφαλαίου των τραπεζών, τα οποία έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, είναι επαρκή για να καλύψουν τις απώλειες και να στηρίξουν την οικονομία σε περιόδους sterss.
Επιπλέον, η άσκηση ενισχύει την πειθαρχία της αγοράς μέσω της δημοσίευσης συνεκτικών και λεπτομερών δεδομένων σε επίπεδο τράπεζας, κάτι που είναι κρίσιμο ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας στις αγορές. Τα αποτελέσματα της άσκησης συνεισφέρουν στη διαδικασία εποπτείας και αξιολόγησης (SREP).
Η πανευρωπαϊκή δοκιμασία stress tests θα διεξαχθεί σε δείγμα 50 τραπεζών της ΕΕ από 38 από χώρες που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) - καλύπτοντας περίπου το 70% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ και τη Νορβηγία, με βάση τους ισολογισμούς του 2019.
Δεδομένων των ειδικών μακροοικονομικών συνθηκών που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19 σε συνδυασμό με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, το 2021, η εστίαση στους διαφορετικούς στόχους θα εξαρτηθεί από τους όρους που πλησιάζουν στην ημερομηνία δημοσίευσης.
Το αποτέλεσμα μπορεί επίσης να προσφέρει πολύτιμη πληροφόρηση για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με πιθανές στρατηγικές εξόδου από τα μέτρα ευελιξίας που χορηγούνται στις τράπεζες λόγω της κρίσης COVID-19 ή σχετικά με την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα, εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω.

Βασικά στοιχεία των σεναρίων

Το βασικό σενάριο για τις χώρες της ΕΕ βασίζεται στις προβλέψεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Δεκεμβρίου 2020, ενώ το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει την υλοποίηση των κύριων κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έχουν εντοπιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.
Το δυσμενές σενάριο αντικατοπτρίζει επίσης τις πρόσφατες εκτιμήσεις κινδύνου από την ΕΒΑ.
Το δυσμενές σενάριο που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 σε συνδυασμό με μια ισχυρή πτώση της εμπιστοσύνης που οδηγεί σε παράταση της παγκόσμιας οικονομικής συρρίκνωσης.
Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών αντικατοπτρίζεται σε μια παγκόσμια μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων χωρίς κίνδυνο από ένα ήδη ιστορικά χαμηλό επίπεδο και οδηγεί σε συνεχή πτώση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα προκαλούσε πτώση των εταιρικών κερδών που οδήγησε, μαζί με την επανεκτίμηση των προσδοκιών των συμμετεχόντων στην αγορά, σε μια απότομη και σημαντική προσαρμογή των εκτιμήσεων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων καθώς και σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων σε κατοικίες και εμπορικά ακίνητα.
Η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και τα αυξανόμενα ασφάλιστρα κινδύνου θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Μέχρι το 2023, σε επίπεδο ΕΕ, το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί σωρευτικά κατά -3,6%, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί κατά +4,7 ποσοστιαίες μονάδες, οι τιμές των ακινήτων κατοικιών θα μειωθούν κατά -16,1% και οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα μειωθούν κατά -31,2%.
Οι τιμές των μετοχών στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μειωθούν κατά 50% στις προηγμένες οικονομίες και κατά 65% στις αναδυόμενες οικονομίες τον πρώτο χρόνο.
Το δυσμενές σενάριο του 2021 είναι πολύ σοβαρό λαμβάνοντας υπόψη την αδύναμη μακροοικονομική αφετηρία του 2020 ως αποτέλεσμα της σοβαρής ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης