Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Goldman επί τρία – Προτείνει IPO στην Εθνική Ασφαλιστική, ΑΜΚ 800 εκατ. τον Απρίλιο στην Πειραιώς, εμπλοκή με Reggeborgh

Goldman επί τρία – Προτείνει IPO στην Εθνική Ασφαλιστική, ΑΜΚ 800 εκατ. τον Απρίλιο στην Πειραιώς, εμπλοκή με Reggeborgh
Στα δύο σημαντικότερα deals της αγοράς για το 2021 συμμετέχει με σημαντικό ρόλο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα

Ο ρόλος της Goldman Sachs έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και αυτό θα πρέπει να αποδοθεί όχι μόνο στην βαρύτητα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αλλά και του ρόλου που διαδραματίζει ο έμπειρος Χ. Ηλιάδης που εκπροσωπεί την Goldman Sachs στην Ελλάδα και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ελληνική κυβέρνηση και ειδικά τον Κ. Μητσοτάκη.
Να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν απολάμβανε την προνομιακή συνεργασία της τρέχουσας περιόδου.

Πλέον στα τρία βασικότερα deals της αγοράς της Εθνικής τράπεζας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, την αύξηση κεφαλαίου για την Πειραιώς και τον Ελλάκτωρα έχει εμπλοκή η Goldman Sachs ως σύμβουλος.

Η Goldman Sachs προτείνει IPO – Κρίσιμη εβδομάδα για το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC

Η χρονίζουσα διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ του αμερικανικού fund CVC και της Εθνικής τράπεζας για την Εθνική Ασφαλιστική… βρήκε ένα ακόμη εμπόδιο.
Το deal της εξαγοράς της AXA από την Generali διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο.
Η προσφορά και το τίμημα που δόθηκε από την Generali με βάση ορισμένα στοιχεία συγκρίνεται με ένα αντίστοιχο τίμημα περίπου 620 με 650 εκατ για την Εθνική Ασφαλιστική.
Οπότε οι εισηγήσεις που δέχεται η Εθνική τράπεζα είναι να μην προχωρήσει με το CVC εάν δεν αυξήσει το τίμημα.
Η τρέχουσα εβδομάδα 11 με 15 Ιανουαρίου 2021 θεωρείται πολύ κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις Εθνικής τράπεζας με το αμερικανικό fund CVC.
Το αμερικανικό fund CVC προσφέρει για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής 420 εκατ και 60 εκατ προκαταβολικά προμήθειες.
Το deal για να κλείσει θα πρέπει το αρχικό τίμημα να φθάσει στα 550 εκατ ευρώ και με τις προκαταβολικές προμήθειες να φθάσει στα 610 εκατ ευρώ.
Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley που είχαν πραγματοποιήσει έρευνα για το IPO συστήνουν στην Εθνική να προχωρήσει σε εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο με την διάθεση αρχικώς του 40% ή 50% των μετοχών με στόχο 300-350 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα η πρόταση που έχει υποβληθεί είναι η Εθνική τράπεζα να παρουσιαστεί στην αγορά ως αυτή που αναθερμαίνει το ελληνικό χρηματιστήριο με μια μεγάλη Initial Public Offering ή IPO ή Ελληνικά δημόσια προσφορά.
Για να πραγματοποιηθεί δημόσια προσφορά θα πρέπει απαραιτήτως να παρθούν οι εγκρίσεις από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και ακολούθως αρχές Καλοκαιριού 2021 να υλοποιήσει την δημόσια προσφορά που θα καλυφθεί άπαξ και το χρηματιστήριο θα βρίσκεται στο επενδυτικό επίκεντρο.

Η Goldman Sachs προωθεί την επίσπευση της αύξησης κεφαλαίου 800 εκατ. της Πειραιώς

Η Goldman Sachs μαζί με την UBS προωθούν το σχέδιο της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς ύψους 800 εκατ που με βάση κάποιους σχεδιασμούς θα μπορούσε να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο 2021 για να ολοκληρωθεί εντός των πρώτων 15 ημερών του Απριλίου 2021.
Μετά την ψήφιση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα επιτρέπει την συμμετοχή του στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις από την Πειραιώς.
Ο νέος τροποποιητικός νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) θα ψηφιστεί μέσα Φεβρουαρίου 2021.
Την τρέχουσα εβδομάδα θα αντιμετωπιστούν ορισμένες εκκρεμότητες με τους θεσμούς για τον νέο νόμο του ΤΧΣ και στόχος είναι αρχές Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί ώστε ακολούθως να ψηφιστεί.
Στην περίπτωση της Πειραιώς η αύξηση κεφαλαίου έχει διττό στόχο και θα είναι επιτυχής
Η αύξηση που θα εγκριθεί από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών θα συνεισφέρει στην εξυγίανση της τράπεζας καθώς ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί και ο σχεδιασμός για την νέα τιτλοποίηση 14 δισεκ. NPEs ή 7 και 7 δισεκ. ευρώ NPEs με στόχο την πλήρη εξυγίανση της Πειραιώς.
Η τράπεζα θα συγκεντρώσει τα 800 εκατ ή μέγιστο 1 δισεκ. – πιθανότερο 800 εκατ – με τον εξής τρόπο.
Το ΤΧΣ που θα κατέχει το 61,3% της Πειραιώς θα καλύψει 490 εκατ ευρώ και τα υπόλοιπα 310 εκατ ιδιώτες μέτοχοι – επενδυτές.
Υπάρχει μια πιθανότητα το ΤΧΣ να συμμετάσχει μερικώς στην αύξηση κεφαλαίου δηλαδή να καλύψει 250 εκατ σε σύνολο 800 εκατ εάν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ιδιωτών μετόχων ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη γεννά άλλα ζητήματα όπως πρόσθετη ζημία στα συμφέροντα του Δημοσίου.
Εάν η αύξηση της Πειραιώς πραγματοποιηθεί στο διάστημα Μαρτίου με Απρίλιο 2021 η τιμή της αύξησης θα είναι 0,60 ευρώ ενώ εάν υλοποιηθεί μετά το Καλοκαίρι του 2021 σε αυτή ην περίπτωση η τιμή πιθανότατα θα είναι υψηλότερη.

H Goldman Sachs σύμβουλος για τον Ελλάκτωρα

Η Goldman Sachs είναι σύμβουλος στην υπόθεση του Ελλάκτωρα.
Ως γνωστό η Reggeborgh ο ολλανδικός όμιλος που είναι μέτοχος με ποσοστό 31,3% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενδιαφέρεται να εξαγοράσει και τον Ελλάκτωρα.
Απέναντι του έχει το επενδυτικό σχήμα Invesco το οποίο στις 12 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να ενεργοποιήσει την option με στόχο να αποκτήσει το 23,33% του Ελλάκτωρα αγοράζοντας τις μετοχές των αδερφών Καλλιτσάντση.
Στις 27 Ιανουαρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη γενική συνέλευση και το βασικό ερώτημα είναι εάν οι δύο μονομάχοι συνεχίσουν να μάχονται… η δημόσια πρόταση θα πρέπει να είναι η λύση του προβλήματος.
Προφανώς δεν μπορούν να υπάρξουν δύο δημόσιες προτάσεις οπότε όποιος προηγηθεί, όποιος δηλαδή επενδύσει σημαντικά κεφάλαια θα πάρει τον Ελλάκτωρα.
Η Reggeborgh όσο και εάν υποστηρίζει τα περί του αντιθέτου δεν θα μπορέσει να κρατήσει αυτόνομο τον Ελλάκτωρα εάν πλειοδοτήσει στην διαδικασία ελέγχου του.
Θα είναι μονόδρομος ο διαμελισμός του Ελλάκτωρα και όπως έχει αναφερθεί η ΕΛΤΕΧ Άνεμος θα απορροφηθεί από την Τέρνα Ενεργειακή ενώ στον Άκτωρα θα πρέπει οι ολλανδοί να επενδύσουν πάνω από 100 εκατ σε αύξηση κεφαλαίου, τα 50 εκατ δεν επαρκούν.
Στην περίπτωση που κερδίσει την μάχη του Ελλάκτωρα η Invesco υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί για την πορεία και την ανάπτυξη του Ελλάκτωρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης