Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Goldman, UBS «πιέζουν» για ΑΜΚ 800 εκατ Απρίλιο 2021 στην Πειραιώς και οι τράπεζες αποκλείουν bad bank - Προνομιούχες

Goldman, UBS «πιέζουν» για ΑΜΚ 800 εκατ Απρίλιο 2021 στην Πειραιώς και οι τράπεζες αποκλείουν bad bank - Προνομιούχες
Αρνητικά διακείμενες οι ελληνικές τράπεζες στην εναλλακτική λύση των προνομιούχων μετοχών με κρατικά κεφάλαια για τα νέα NPEs
Η Goldman Sachs και η UBS φαίνεται να πιέζουν… για εμπροσθοβαρή αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς μέσα στον Απρίλιο του 2021.
Ωστόσο εάν υποθέσουμε ότι οι χρηματιστηριακές συνθήκες στο β΄ 6μηνο του 2021 θα είναι καλύτερες ίσως θα ήταν εύλογο να υποθέσει κανείς ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για την αύξηση κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή συνολικά οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες θεωρούν ότι ο Ηρακλής 2 θα είναι η τελική επιλογή για την δεύτερη φάση εξυγίανσης με τιτλοποιήσεις και παρεχόμενες εγγυήσεις από το κράτος.
Για τον λόγο αυτό αποκλείουν την λύση της bad bank θεωρούν ότι άπαξ και είναι εθελοντική, επί της ουσίας είναι αδιάφορη.
Ταυτόχρονα ακόμη και για τα νέα NPEs που θα προκύψουν από τα moratorium όπου βρίσκονται 21 δισεκ. δάνεια, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι το 25% με 30% αυτών θα μετατραπούν σε προβληματικά ή δηλαδή 5-6 δισεκ ευρώ και δεν θα χρειαστούν το εργαλείο των προνομιούχων μετοχών για να τα αντιμετωπίσουν.
Το εργαλείο των προνομιούχων μετοχών
θα είναι η συμμετοχή του κράτους - με κρατικά κεφάλαια - στην κάλυψη των αναγκών για τα νέα NPEs.

Μια ιδιαίτερη αριθμητική για την Πειραιώς

Η τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης 2 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2021 μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, ομολογιακής έκδοσης και πώλησης δραστηριοτήτων.
Η τράπεζα διαθέτει 7 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Θα εκδοθούν ουσιαστικά 394,40 εκατ μετοχές από την μετατροπή των Cocos σε μετοχές και θα προστεθούν στις 436,65 εκατ μετοχές που ήδη διαθέτει η τράπεζα Πειραιώς.
Το σύνολο των κυκλοφορουσών μετοχών θα ανέλθουν στα 831 εκατ μετοχές.

Πόσα κεφάλαια έχει επενδύσει το κράτος;

Διαγράφοντας τα κεφάλαια της πρώτης και δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης σε όλες τις τράπεζες θα εστιάσουμε στην 3η ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του 2015.
Είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση για την Πειραιώς και συγκρίσιμη με τα τωρινά δεδομένα.
Η Πειραιώς έλαβε 650 εκατ ευρώ κεφάλαια από το ελληνικό δημόσιο για την αύξηση κεφαλαίου του 2015 και 2,040 δισεκ. ευρώ μέσω Cocos.
Ουσιαστικά όμως θα μετατραπούν 2,36 δισεκ. ευρώ αφού θα εκδοθούν 394,40 εκατ νέες μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ άρα άθροισμα 2,36 δισεκ. ευρώ.
Άρα το ελληνικό κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει το 61,3% στην Πειραιώς έχοντας εισφέρει περίπου 3 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια (ΑΜΚ 2015 και μετατρέψιμο Cocos).

Η Πειραιώς σχεδιάζει μια νέα αύξηση κεφαλαίου, χωρίς όμως να είναι και επιβεβλημένο – προφανώς και δεν πρόκειται για ανακεφαλαιοποίηση αλλά για αύξηση – ύψους 800 εκατ ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό και με την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ το Ταμείο θα συμμετάσχει καλύπτοντας το 61,3% της αύξησης.
Π.χ. σε μια αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ ευρώ θα εισφέρει 488 εκατ ευρώ.
Εάν εισφέρει π.χ. 250 εκατ ευρώ σε αύξηση 800 εκατ θα είναι μεγάλο λάθος γιατί θα έχει μετατρέψει 2,36 δισεκ. ευρώ στα 6 ευρώ και ακολούθως με μόνο 250 εκατ θα υποστεί και dilution πάντα προς όφελος των ιδιωτών μετόχων.

Άρα το ελληνικό δημόσιο μεταξύ 2015 και 2021 θα έχει εισφέρει στην Πειραιώς 3,5 δισεκ. ευρώ περίπου κεφάλαια και έναντι αυτών κατέχει το 61,3% της τράπεζας που διαθέτει 7 δισεκ. ευρώ κεφάλαια ή 7,8 δισεκ. μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Στην ανάλυση αυτή δεν προσμετράται η κρατική εγγύηση για τις τιτλοποιήσεις 13-14 δισεκ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει το 2021 με τον Ηρακλή 2.
Να σημειωθεί ότι για όλες τις τράπεζες ισχύει ένας κανόνας, το κράτος εγγυάται τα κύρια ομόλογα επειδή υπάρχει αμφιβολία για την πραγματική τους αξία.
Εάν υπήρχε βεβαιότητα δεν θα χρειαζόταν εγγύηση προφανώς.

Η πιο δύσκολη εξίσωση

Το ΤΧΣ, το ελληνικό κράτος θα έχουν επενδύσει 2015 και 2021 περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς ας υποθέσουμε ότι θα είναι η τρέχουσα + τα νέα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ.
Το άθροισμα 550 εκατ τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία + 800 εκατ νέα αύξηση άρα 1,3 με 1,4 δισεκ. ευρώ.
Ας το στρογγυλοποιήσουμε στα 1,5 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει λοιπόν 3,5 δισεκ. ευρώ που η χρηματιστηριακή τους αξία θα είναι το 61,3% των 1,5 δισεκ. ευρώ που είναι η αποτίμηση στο χρηματιστήριο δηλαδή 915 εκατ.
Το στρογγυλοποιούμε στο 1 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ δηλαδή το κράτος θα έχει επενδύσει 3,5 δισεκ. 2015 και 2021 και μάλιστα μετατρέποντας Cocos στα 6 ευρώ η αξία των οποίων θα ανέρχεται στο 1 δισεκ. ευρώ.  

Γιατί δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στο placement

Η εξίσωση αυτή μας λέει κάτι απλό.
Ας υποθέσουμε ότι ο Paulson με 3,5% θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Ο Paulson έχει επενδύσει 500 εκατ ευρώ συνολικά στις ανακεφαλαιοποιήσεις και στην νέα αύξηση επενδύει 30 εκατ το ποσοστό συμμετοχής του.
Θα έχει εισφέρει 530 εκατ ευρώ.
Για να μπορέσει το ΤΧΣ να καλύψει την ζημία μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στο παράδειγμα μας περίπου 3,5 δισεκ. θα πρέπει η κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο της Πειραιώς να ξεπεράσει τα 6 δισεκ. ευρώ.
Το να υλοποιηθεί αύξηση το 2021 και placement το 2022 από την Πειραιώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι αδύνατο να κερδίσει το ελληνικό δημόσιο απλά θα πριμοδοτήσει τον νέο ιδιώτη μέτοχο που θα προκύψει από το μελλοντικό placement.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά;

Εάν η αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς υλοποιηθεί Απρίλιο 2021 αυτό σημαίνει ότι η τιμή της αύξησης θα προσδιοριστεί πέριξ των 0,60 ευρώ δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία θα είναι περίπου στα 500 εκατ ευρώ.
Πριν την νέα αύξηση κεφαλαίου του 2021, το ελληνικό δημόσιο θα έχει επενδύσει 3 δισεκ. στην Πειραιώς όπου η αναλογία τους σε χρηματιστηριακούς όρους θα είναι 300 εκατ ή 10% της επένδυσης.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο το ελληνικό δημόσιο χάνει.
Το θέμα είναι να μην υποστεί άλλη ζημία για να την καρπωθεί κάποιος άλλος επενδυτής.
Η εξίσωση δεν θα είναι εύκολη.
Οι επενδυτικές τράπεζες μπορεί να πιέζουν για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου στην Πειραιώς νωρίς γιατί θα πάρουν και νωρίς τις προμήθειες αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη.

Προσεχώς θα παρουσιάσουμε μια πολύ επεξηγηματική ανάλυση για το πώς μπορεί το ελληνικό δημόσιο να εξέλθει της Πειραιώς σε βάθος χρόνου με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης