Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στην Ελλάδα – Αξιολόγηση 22/4 ή 12/5, χρέος και ποσοτική χαλάρωση Ιούνιο 2016

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στην Ελλάδα – Αξιολόγηση 22/4 ή 12/5, χρέος και ποσοτική χαλάρωση Ιούνιο 2016
Τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούνιο του 2016
Το χρονοδιάγραμμα των σοβαρών εξελίξεων με επίκεντρο την Ελλάδα παρουσιάζει το bankingnews επικαλούμενο πολιτική πηγή που διατηρεί στενές επαφές με την Τρόικα.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις παρουσιάζεται ένα χρονοδιάγραμμα ενδεικτικών προθέσεων, μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις παρασύροντας ή μετατοπίζοντας και άλλα γεγονότα σε ύστερη φάση.

Ολοκλήρωση και έγκριση αξιολόγησης 22/4 ή 12/5

Εδώ και καιρό έχει αναφερθεί ότι στόχος είναι στο τακτικό Eurogroup στις 22 Απριλίου να δοθεί το πράσινο φως της αξιολόγησης.
Για να γίνει αυτό στις 11 Απριλίου στο Euro Working Group θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα θέματα.
Δεν είναι πιθανό αυτό και μάλλον θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
Κατά την πολιτική πηγή πιθανότερο σενάριο (πιθανότητα 60% ) είναι να κλείσει η αξιολόγηση περί τις 12 Μαΐου και (πιθανότητα 40%) να κλείσει στις 22 Απριλίου του 2016.
Υπενθυμίζεται ότι 2-3 Απριλίου θα έρθουν εκ νέου στην Ελλάδα οι δανειστές για να εξετάσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Αναβαθμίσεις ξένων οίκων - Δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαίου 2016 

Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί με την θετική αξιολόγηση ωστόσο το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.
Θα πρέπει να υπολογιστεί ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται 1 με 2 εβδομάδες αργότερα από την συμφωνία για την αξιολόγηση.
Αν η συμφωνία κλείσει π.χ. 22 Απριλίου το αργότερο 6 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι αναβαθμίσεις.
Αν η αξιολόγηση κλείσει 12 Μαΐου τότε έως τις 20 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι αναβαθμίσεις για να ολοκληρωθούν σε διάστημα 20-40 ημερών.
Έχουμε αναφέρει ότι οι αναβαθμίσεις λόγω αξιολόγησης θα είναι με το σταγονόμετρο καθώς οι ξένοι θα αποτιμήσουν θετικά την αξιολόγηση αλλά θα εστιαστούν στην υλοποίηση και εφαρμογή των μέτρων εκεί που προφανώς πάσχει η αξιολόγηση.
Με βάση τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης η Ελλάδα βαθμολογείται
Στην κλίμακα Β- από την Standard and Poor’s και θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα 1 βαθμίδα στην κλίμακα Β.
Η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα Caa3 με βάση την Moody’s και θα αναβαθμιστεί στην κλίμακα Caa1 θα παραμείνει στην ζώνη υψηλού κινδύνου η Ελλάδα.
Η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα CCC με βάση την Fitch με προοπτική να αναβαθμιστεί στην κλίμακα Β-.
 Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά την αξιολόγηση είναι ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά δεν ενθουσιάζει, απέχει πολύ από το να ξεφύγει από την κατηγορία junk δηλαδή σκουπίδια.

Αντιμετώπιση του χρέους τον Ιούνιο του 2016

Παρ΄ ότι η κυβέρνηση θέλει να συνδυάσει την θετική αξιολόγηση με την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους, ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εξετάσουν το ζήτημα του χρέους τον Ιούνιο και σε διάστημα 2 μηνών να έχουν συμφωνήσει στην τελική λύση.
Ήδη η ΕΕ εξετάζει εναλλακτικά σενάρια τα οποία είναι πολύ χαμηλής απόδοσης και αποτελεσματικότητας όπως μόνο επιμήκυνση 17,5 χρόνια και ίσως μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά ώστε να κλειδώσει το κόστος της τιμολόγησης για όλη την διάρκεια του δανεισμού π.χ. 50 χρόνια από 32,5 χρόνια.

Ένταξη των ελληνικών ομολόγων τον Ιούνιο του 2016 – ίσως και Ιούλιο –

Με βάση την πολιτική πηγή τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2016.
Ωστόσο με βάση σοβαρές ενδείξεις η μείωση των haircut των ομολόγων και το waiver η επέκταση των assets που θα δέχεται η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιηθεί το ίδιο διάστημα.
Τα εταιρικά ομόλογα από την Ελλάδα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα μόνο όσα έχουν βαθμίδα ΒΒ- αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το όριο είναι το ΒΒΒ- ή ΒΒ- αν συμπεριλαμβάνονται και τίτλοι που βαθμολογούνται ως junk.
Τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε αυτή την φάση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πρόσφατα είχαμε αναλύσει ποιο θα είναι το όφελος των ελληνικών τραπεζών από όλο το πακέτο της ΕΚΤ, ποσοτική χαλάρωση, waiver, haircut.
Το συνολικό όφελος εκτιμάται σε 15 δισεκ. με όρους ρευστότητας και αναλογικά το ELA θα μειωθεί τουλάχιστον 15 δισεκ. από 70 δισεκ. σε 65 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης