Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H εκδίκηση των Big Oil στον Biden – Εκτόξευσαν τα κέρδη τους και οδηγούν τον Trump στον Λευκό Οίκο για δεύτερη φορά

H εκδίκηση των Big Oil στον Biden – Εκτόξευσαν τα κέρδη τους και οδηγούν τον Trump στον Λευκό Οίκο για δεύτερη φορά
Η υπόσχεση του Βiden να τελειώσει τον ενεργειακό κλάδο το 2020 γυρίζει μπούμερανγκ – Τα κέρδη και η στήριξη στον Trump
«Είναι ένας αργός και βασανιστικός θάνατος.
Είναι η χειρότερη προεδρία όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική που έχω δει ποτέ — και ασχολούμαι με την ενέργεια για 40 χρόνια, ολόκληρη την καριέρα μου».
Αυτά ήταν τα λόγια του Steve Pruett, διευθύνοντος συμβούλου της Elevation Resources, σε συνέντευξή του  στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στο πώς η κυβέρνηση Biden έκανε τα πάντα για να κάνει τη ζωή δύσκολη στον ενεργειακό τομέα.
Μετά την απορρύθμιση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump, ο ούριος άνεμος δεν ήρθε τον κλάδο καθώς, ο Πρόεδρος Biden έδωσε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και υποσχέθηκε να ρυθμίσει πιο αυστηρά τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τα κάθε είδους εμπόδια

Η κυβέρνησή του έχει εισαγάγει μια σειρά περιβαλλοντικών κανονισμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της προστασίας των απειλούμενων ειδών, των ελέγχων διαρροής μεθανίου και των ορίων στις υπεράκτιες έρευνες και νέες τις άδειες για την υγροποίηση και την εξαγωγή αμερικανικού αερίου.
Όλο αυτό το διάστημα αποστραγγίζει το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ, ενώ προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του πληθωρισμού που  έχει ξεφύγει από τον έλεγχό του - και μέρος του επίμονου πληθωρισμού αποτελούν οι ενεργειακές τιμές.
Ενώ πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι βλέπουν αυτούς τους κανονισμούς απαραίτητους, σίγουρα έχουν καταστήσει τον Biden αντιδημοφιλή στο Midland του Τέξας, γράφουν οι FT

Στην καρδιά της παραγωγής

Η Midland βρίσκεται στον πυρήνα της λεκάνης Permian, η οποία παράγει πάνω από 6,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα - περισσότερα από ορισμένα κράτη του OPEC - τοποθετώντας τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως.
Οι FT σημειώνουν ότι με τις προεδρικές εκλογές σε έξι μήνες, η ενεργειακή πολιτική είναι ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ Biden και Trump.
Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Biden, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενισχυμένη από τις αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων μετά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία το 2022.
Οι επενδυτές έχουν δει σημαντικές αποδόσεις, με τις μετοχές της ExxonMobil - μια από τις αγαπημένες του κλάδου - να έχουν διπλάσια αξία από την ορκωμοσία του Biden.

Παρά τις πολιτικές του Λευκού Οίκου

Παρόλα αυτά, οι γνώστες του κλάδου πιστεύουν ότι αυτά τα επιτεύγματα συνέβησαν παρά τις πολιτικές του Λευκού Οίκου, όχι εξαιτίας τους, και φοβούνται ότι περαιτέρω ρυθμίσεις θα μπορούσαν να βλάψουν μακροπρόθεσμα τον κλάδο.
Ο Stephen Robertson, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Permian Basin Petroleum Association σχολίασε: «Στην εκστρατεία του Biden για να γίνει πρόεδρος, δήλωσε ότι επρόκειτο να τελειώσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου — το κάνει αυτό».
«Υπήρξαν πάνω από 200 ενέργειες που έγιναν από αυτή τη διοίκηση σε αντίθεση με τα συμφέροντας της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχει κανένα από αυτά που θα οδηγήσει το τέλος του κλάδου». . . αλλά έρχεται η κατάλληλη απάντηση...».

Οι κρίσιμες πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια

Το 2024, η βιομηχανία πετρελαίου θα στοιχηθεί πίσω από τον Trump.
Οι FT σημειώνουν ότι η Πενσυλβάνια, μια σημαντική πολιτεία και η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μετά το Τέξας, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις προεδρικές εκλογές.
Ο Trump κέρδισε την πολιτεία το 2016, αλλά ο Biden την πήρε οριακά το 2020.
Η αναστολή των νέων αδειών LNG από τον Biden δεν ήταν δημοφιλής στην Πενσυλβάνια, όπου ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου απασχολεί περίπου 80.000 άτομα.
Ο Trump, υποσχόμενος να αντιστρέψει αυτή την πολιτική, αντιμετωπίστηκε με ισχυρή υποστήριξη σε πρόσφατη συγκέντρωση στην κρίσιμη για τους εκλέκτορες πολιτεία.
Ακόμη και οι τοπικοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Josh Shapiro, ενός συμμάχου του Biden, αντιτάχθηκαν στο «πάγωμα» των νέων αδειών και ζήτησαν την κατάργησή του.

Οι «πράσινες» πολιτικές

Η Alexandra Adams από το National Resources Defense Council, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, πρόσθεσε: «Από την πρώτη μέρα, η κυβέρνηση Biden έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Ωστόσο, οι ενεργειακές πολιτικές του Biden, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έχουν πυροδοτήσει σημαντική αντίθεση από τη βιομηχανία, η οποία φοβάται ότι αυτά τα μέτρα θα περιορίσουν τη μελλοντική παραγωγική δυνατότητα και την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ.
Αυτή η σύγκρουση εντάθηκε καθώς ο Biden ανέλαβε μέτρα όπως η αναστολή των νέων αδειών τερματικών σταθμών LNG και ο περιορισμός των υπεράκτιων γεωτρήσεων, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασε σε υψηλά επίπεδα υπό τη διακυβέρνησή του.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου υποστηρίζουν ότι αυτοί οι κανονισμοί απειλούν τις επενδύσεις και τη σταθερότητα των θέσεων εργασίας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις μικρότερες εταιρείες που δεν μπορούν εύκολα να απορροφήσουν το νέο κόστος.

Ζητείται προβλεψιμότητα

Ο κλάδος χρηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό εκστρατείες που υποστηρίζουν λιγότερους περιορισμούς και προωθούν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σηματοδοτώντας βαθιές ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων ρυθμιστικών αλλαγών.
Ο Harold Hamm ιδρυτής της Continental Resources, δήλωσε στους Financial Times: «Έχουμε αυτό που ονομάζουμε τιμωρητική ρύθμιση και πολιτική που έχει επιβάλει αυτή η κυβέρνηση».
Ο Mike Sommers, επικεφαλής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, κατέληξε: «Χρειαζόμαστε να υπάρχει προβλεψιμότητα.
Και όταν οι κυβερνήσεις αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση, αυτό στέλνει ένα μήνυμα ότι εάν πρόκειται να επενδύσετε σε αυτόν κλάδο η επένδυσή σας μπορεί να κινδυνεύσει».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης