Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κατάφερε» να βρίσκεται 5-7% πίσω από την ΝΔ; - Και με θετική αξιολόγηση μη αναστρέψιμο το κλίμα λόγω χρέους

Πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κατάφερε» να βρίσκεται 5-7% πίσω από την ΝΔ; -  Και με θετική αξιολόγηση μη αναστρέψιμο το κλίμα λόγω χρέους
Η θετική αξιολόγηση όμως θα είναι ένα ακόμη πολιτικό χτύπημα στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ.
Σε πλήρη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού έχουν οδηγήσει οι παλινωδίες και τα λάθη της διακυβέρνησης της Αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν το 2015 τα απόλυτα φαβορί του πολιτικού σκηνικού ωστόσο οι συνεχείς παλινωδίες, το φιάσκο του δημοψηφίσματος, η κοινωνική κόπωση που έχει προκαλέσει η λιτότητα και βεβαίως η δυναμική φθοράς του μνημονίου (κάθε μνημόνιο και κυβέρνηση κάθε κυβέρνηση και μνημόνιο) συνέβαλλαν στην πολιτική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα.
Ταυτόχρονα οι δραματικές εξελίξεις με την αξιολόγηση και βεβαίως το προσφυγικό επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο το πολιτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας δούμε τα δεδομένα.
Η αξιολόγηση ήταν αρχικώς να κλείσει τον Οκτώβριο του 2015.
Μεσολάβησαν τα stress tests των τραπεζών και αποφασίστηκε να μετατοπιστεί η αξιολόγηση για τον Δεκέμβριο του 2015.
Ακολούθως ο στόχος ετέθη έως τέλη Ιανουαρίου του 2016 και φθάνουμε πλέον αρχές Μαρτίου του 2016.
Η κυβέρνηση βλέποντας τα εμπόδια και τις τεράστιες δυσκολίες, ορθώς αναζήτησε πολιτική λύση αλλά ξέσπασε ταυτόχρονα και η προσφυγική κρίση η οποία κλιμακώθηκε και επιδεινώθηκε με τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση έχτισε πάνω στην στρατηγική ότι λόγω προσφυγικού η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει μια καλή πολιτική λύση.
Όταν όμως διαπιστώθηκε ότι το ΔΝΤ θέλει τεχνοκρατική λύση και όχι πολιτική λύση η Ελλάδα βρέθηκε σε αδιέξοδο.
Η πολιτική λύση κατέρρευσε και η κυβέρνηση εμπρός στο αδιέξοδο έκανε στροφή 180 μοιρών και έχοντας αποτύχει στην αξιολόγηση αλλά και στο προσφυγικό, επαναφέρει την αξιολόγηση αποδεχόμενη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα για να κλείσει και το προσφυγικό.
Οι εξελίξεις με το ΝΑΤΟ και την εντύπωση που πέρασε στην κοινή γνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο έθνος στρατός δεν μπορεί να προστατεύσει τα χωρικά ύδατα επίσης δημιούργησαν αρνητικά αντανακλαστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ξεκίνησε ως το κόμμα της Αριστεράς που θα φέρει την μεγάλη αλλαγή, ενώ ξεκίνησε με προσδοκίες εγκλωβίστηκε στην αδυναμία του, εγκλωβίστηκε στα λάθη του και αποδεικνύεται πολύ λίγο κόμμα για να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδος.
Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός έκανε την προσπάθεια του αλλά διαπίστωσε ότι οι αριστερές ιδέες δεν είναι τίποτε άλλο από θεωρίες.
Το μνημόνιο και ειδικά το τρίτο μνημόνιο συνέτριψαν την αριστερά, ποδοπάτησαν τις αριστερές ιδέες και απέδειξαν ότι μόνο μια πολύ υπάρχει για μια χρεοκοπημένη χώρα η λιτότητα που απεχθάνεται η Αριστερά.
Φθάσαμε στο σήμερα και το σήμερα είναι ζοφερό για την αριστερά γιατί ακόμη και με θετική αξιολόγηση….τα οφέλη που προσδοκά η κυβέρνηση ειδικά το χρέος θα είναι προκλητικά κατώτερα των περιστάσεων.
Η λύση για το χρέος θα είναι δυστυχώς το οικονομικό ανέκδοτο του 2016.
Δεν υπάρχει λύση χρέους αλλά υποτυπώδη μείωση τοκοχρεολυσίων ετησίως για να φανεί ότι…η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 32,5 σε 40 ή 50 χρόνια.
Τα υπόλοιπα ανταλλάγματα που προσδοκά η Ελλάδα, ποσοτικής χαλάρωση, ένταξη ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, assets τραπεζών που θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ, αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην κοινωνία.
Οι τράπεζες επίσης είναι παγιδευμένες κατά τρόπο εντυπωσιακό λόγω των 100 δισεκ. NPLs και NPE και όπως αναλύουμε σε άλλο ρεπορτάζ μάλλον οι τράπεζες θα χάσουν από την διαχείριση παρά θα κερδίσουν.
Η θετική αξιολόγηση θα έρθει είναι 100% βέβαιο.
Η θετική αξιολόγηση όμως θα είναι ένα ακόμη πολιτικό χτύπημα στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η φθορά δεν μπορεί να αναστραφεί.
Μπορεί να ανακοπεί η πτώση αλλά δεν μπορεί να αλλάξει ο πολιτικός ρους της ιστορίας.
Αν η ΝΔ ήταν πιο οργανωμένη και έκφραζε όλη την κεντροδεξιά θα βρισκόταν 15 μονάδες διαφορά.
Η ΝΔ όμως σταθερά χάνει από την Χρυσή Αυγή που κρατάει τις δυνάμεις τις στο 7% ενώ μπορεί να ελπίζει σε μια διεύρυνση προς το κέντρο.
Η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από την Δεξιά και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
Ο δρόμος προλειαίνεται ώστε κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες να υπάρξει συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης