Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν θα υπάρξει Grexident, θετικά νέα από DGCom – Οι αγορές του Fidelity σε Eurobank και Alpha στέλνουν ένα μήνυμα

Δεν θα υπάρξει Grexident, θετικά νέα από DGCom – Οι αγορές του Fidelity σε Eurobank και Alpha στέλνουν ένα μήνυμα
Ο τραπεζικός κλάδος αποτιμάται στα 11 δισεκ όσο ήταν η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ή της Πειραιώς το 2013....
Η χρηματιστηριακή καταστροφή που συντελείται στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες στην κυριολεξία να έχουν καταρρεύσει έχει θορυβήσει τραπεζίτες και επενδυτές.
Ο κίνδυνος του Grexident δηλαδή ενός ελληνικού  ατυχήματος που θα μπορούσε να ήταν στάση πληρωμών, capital controls στις τράπεζες και στις καταθέσεις και πιστωτικό σοκ σε συνδυασμό με τις ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν και τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης δημιούργησε τις προϋποθέσεις της χρηματιστηριακής κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών.  
Η οριστική αποχώρηση του Capital Group ήταν απλά η χαριστική βολή το Capital, αποχωρεί από την Eurobank και αποχωρεί από την Πειραιώς.
Οι ρευστοποιήσεις λόγω της εξόδου των μετοχών της Eurobank και της Πειραιώς από τον Eurostoxx 600 στις 23 Μαρτίου έχουν ολοκληρωθεί.
Τα αίτια λοιπόν της χρηματιστηριακής – τραπεζικής απαξίωσης ήταν και είναι βαθύτερα.
Grexident και τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες συνέθλιψαν τις χρηματιστηριακές αξίες.
Με εξαίρεση την Εθνική – που λόγω της πώλησης του 26,9% της Finansbank – συντηρεί τις χρηματιστηριακές της δυνάμεις όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες σημείωσαν τα ιστορικά τους χαμηλά την τρέχουσα περίοδο.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2015 στα 0,79 ευρώ με τρέχουσα τιμή 1,16 ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank στα 0,2590 ευρώ και σημειώθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2015 με τρέχουσα τιμή 0,3040 ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2015 στα 0,3210 ευρώ με τρέχουσα τιμή 0,3350 ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Eurobank σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου στα 0,0920 ευρώ με τρέχουσα τιμή τα 0,0990 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή καταστροφή των τραπεζικών μετοχών δεν έχει προηγούμενο.
Ο τραπεζικός κλάδος αποτιμάται στα 11 δισεκ όσο ήταν η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ή της Πειραιώς το 2013.

Μετά το βαθύ σκοτάδι έρχεται το φως

Το φως μετά το βαθύ σκοτάδι των τραπεζών πλησιάζει.
Υπάρχουν 4 λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πλησιάζει το τέλος της δραματικής κατακρήμνισης των τραπεζών – αν και ακόμη αυτό δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα -

Πρώτος λόγος

Η συνάντηση Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό στις 23 Μαρτίου πραγματοποιείται ώστε να αρθούν τα εμπόδια και να μετριαστεί η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει Grexident παρ΄ ότι ως κίνδυνος είναι υπαρκτός.
Το ελληνικό ατύχημα είναι υπαρκτός φόβος αλλά καταβάλλεται συλλογική προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί.
Οι πρωτοβουλίες όπως να δοθούν στην Ελλάδα 2,3 δισεκ. από το πακέτο Juncker ή η ΕΚΤ να επανεξετάσει το θέμα της αύξησης του ορίου των εντόκων από τα 15 στα 20 δισεκ.  (η ΕΚΤ έχει απορρίψει το αίτημα αυτό στο παρελθόν λόγω state aid κρατικής χρηματοδότησης) μας δείχνουν ότι κανείς στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο η Ελλάδα δεν θέλουν Grexident.
Κανείς δεν θέλει Grexident, κανείς δεν θέλει χρεοκοπία, κανείς δεν θέλει την δραχμή το νόμισμα της φτώχειας.
Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με την ΕΕ.
Σίγουρα η συμφωνία είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία αλλά όλοι έχουν κατανοήσει ότι χωρίς συμφωνία ο έλληνας θα καταντήσει ρακένδυτο οικονομικό πτώμα… απολειφάδι μιας παλιάς ένδοξης εποχής.

Δεύτερος λόγος

Οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν ότι το προφίλ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει δραματικά επιδεινωθεί, οι τράπεζες από το ευρωσύστημα έχουν δανειστεί κατά μέσο όρο 30% του ενεργητικού, στην Eurobank είναι 38%.
Τα NPLs αυξάνονται και ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα κορυφώσουν.
Γενικώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις τράπεζες ότι θα χρειαστούν και τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης θα χρειαστούν άλλα 5-6 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες, αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί….το αργότερο αρχές του 2016 θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Αυξήσεις κεφαλαίου στις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι αποδείχθηκε λάθος η στρατηγική των ΑΜΚ του 2014 όπου οι τράπεζες άντλησαν 8,3 δισεκ. ενώ θα έπρεπε να αντλήσουν 12 με 14 δισεκ. ευρώ.
Επίσης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία προ των stress tests του Οκτωβρίου του 2014, τότε όμως οι τράπεζες «δαιμονοποίησαν» τον τρίτο γύρο ανεκαφαλαιοποίησης.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου αν έρθουν….δεν θα έρθουν πριν τις αρχές του 2016.

Τρίτος λόγος

Το bankingnews.gr είχε αποκαλύψει στις 6 Μαρτίου του 2015 ότι στις 26 και 27 Μαρτίου έρχεται στην Ελλάδα ο Gert Jan Koopman ο αναπληρωτής διευθυντής υπεύθυνος για τις κρατικές ενισχύσεις  state aid, της DGCom δηλαδή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGCom Directorate-General for Competition) με βασικό στόχο να επαναξιολογήσει τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.
Σε πρώτη φάση θα επαναξιολογήσει η DGCom τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών αλλά είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξουν επί τα χείρω αρνητικές αναθεωρήσεις σε όλες τις πτυχές των σχεδίων- πλάνων ειδικά στα NPLs, ρευστότητα και αποτελέσματα.
Επειδή όμως οι τράπεζες λόγω της νέας ελληνικής κρίσης δεν μπορούν να συντάξουν με ακρίβεια και με αξιοπιστία προϋπολογισμούς είναι δεδομένο ότι αρχικά θα αξιολογήσει και σε επόμενη φάση θα επανέλθει στην Ελλάδα η DGCom απαιτώντας από τις τράπεζες να αλλάξουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης αναθεωρώντας επί τα χείρω τους οικονομικούς στόχους.
Σε πρώτη φάση η DGCom θα ζητήσει την επίσπευση της αναδιάρθρωσης των θυγατρικών του εξωτερικού και της πώλησης μη χρηματοοικονομικών θυγατρικών και συμμετοχών.
Επίσης ένας θεσμικός φορέας, φαίνεται ότι έχει κάνει σημαντική προεργασία και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από την DGCom.
Ο Θεσμικός φορέας είναι η Α. Σακελλαρίου η οποία έχει κάνει προεργασία και η DGCom δεν θα έρθει στην Ελλάδα με άγριες προθέσεις απαιτώντας δραματικές αλλαγές στην στοχοθεσία των τραπεζών.
Που εστιάζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στα πλάνα αναδιάρθρωσης;
1)Στα NPLs όπου αναμενόταν κορύφωση στα μέσα του 2015 με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης αλλά προφανώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επί τα χείρω.
Η κορύφωση των NPLs μεταφέρεται για το 2016 ενώ για το 2015 οι τράπεζες θα σημειώσουν νέα μεγάλη αύξηση προβλέψεων.
2)Στα προηγούμενα πλάνα αναδιάρθρωσης – που πλέον δεν ισχύουν – αναμενόταν το 2015 ειδικά από το β΄ 6μηνο οι τράπεζες να περάσουν σε κερδοφορία.
Ο στόχος αυτός έχει ήδη καταπέσει καθώς με βάση την τωρινή εικόνα και το 2015 οι τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες.
3)Τα προ προβλέψεων έσοδα που συνδέονται με τις δύο προαναφερόμενες παραμέτρους εμφανίζουν ήδη ουσιαστική επιδείνωση.  
4)Μείζον πρόβλημα έχει ανακύψει με την ρευστότητα των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες λόγω της νέας μεγάλης κρίσης έχουν δανειστεί 104 δισεκ. από το ευρωσύστημα 69,4 δισεκ. ELA και 35 δισεκ. απευθείας από την ΕΚΤ.
5)Το χρονοδιάγραμμα πώλησης θυγατρικών στα Βαλκάνια και μη τραπεζικών δραστηριοτήτων παρ΄ ότι υπάρχουν περιθώρια έως το 2016 με Σεπτέμβριο του 2017 .....θα επισπευστεί και αυτή θα είναι μια άμεση απαίτηση της DGCom.

Τέταρτος λόγος

Το Capital Group αποχωρεί χωρίς να ενημερώνει από Eurobank και Πειραιώς αλλά το Fidelity αγοράζει και αγοράζει Eurobank και Alpha bank καθώς εκτιμάει ότι οι τράπεζες έχουν value έχουν αξία η οποία προσεχώς θα καταγραφεί στην χρηματιστηριακή αγορά.
Από την μια έχουμε ψήφο αποδοκιμασίας με την αποχώρηση της Capital Group αλλά από την άλλη έχουμε ψήφο εμπιστοσύνης με τις αγορές του Fidelity σε Eurobank κυρίως και λιγότερο στην Alpha bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης