Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Draghi (EKT): Ένδειξη εξομάλυνσης των συνθηκών η μείωση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ - Συνιστά απόφαση των ίδιων των τραπεζών

Draghi (EKT): Ένδειξη εξομάλυνσης των συνθηκών η μείωση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ - Συνιστά απόφαση των ίδιων των τραπεζών
Ο διοικητής της ΕΚΤ απαντά σε ερώτηση που κατέθεσε για τη μείωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος
Η μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ αποτελεί ζήτημα ουσιώδους σημασίας στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να επαναφέρουν ένα βιώσιμο χρηματοδοτικό μοντέλο ευρείας βάσης, δηλώνει ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου για τη μείωση της χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Όπως εξηγεί ο Draghi, η μείωση της χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί ένδειξη σταδιακής εξομάλυνσης των συνθηκών χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.
"Με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική πλήρους κατανομής του Ευρωσυστήματος, η όποια μείωση του βαθμού στον οποίο οι τράπεζες βασίζονται σε χρηματοδότηση κεντρικής τράπεζας οφείλεται σε αποφάσεις των ίδιων των τραπεζών και όχι σε περιορισμούς που έχει επιβάλει το Ευρωσύστημα", καταλήγει ο διοικητής της ΕΚΤ.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Η ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια της κρίσης και της λιτότητας είναι η έλλειψη ρευστότητας. Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να ενισχύσει τη ρευστότητα και να βοηθήσει την ελληνική οικονομία τα δύσκολα αυτά χρόνια, μειώνει σταθερά τη συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα από 135 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2012 σε 45 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2014, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Έτσι εξανεμίζονται τα όποια οφέλη από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την περιορισμένη επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και τις ομολογιακές εκδόσεις των τελευταίων μέσω της δραματικής μείωσης της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα.
Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
1) Βάσει ποιων κριτηρίων αποφασίστηκε η ανωτέρω μείωση της χρηματοδότησης;
2) Με ποιον τρόπο θα επιδιωχθεί στο εξής η ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας;

Η απάντηση του Mario Draghi
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 ο κ. Roberto Gualtieri, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
Το Ευρωσύστημα διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο ως προς τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να βασιστούν σε χρηματοδότηση κεντρικής τράπεζας για να αντικαταστήσουν χρηματοδοτικά μέσα της αγοράς που έληγαν και να αντιμετωπίσουν τη μείωση των καταθέσεων. Καθώς υποχωρεί η κρίση, οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν εκ νέου πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων. Κατά συνέπεια, βασίζονται λιγότερο σε χρηματοδότηση κεντρικής τράπεζας. Αυτό είναι ουσιώδους σημασίας στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να επαναφέρουν ένα βιώσιμο χρηματοδοτικό μοντέλο ευρείας βάσης και, ως εκ τούτου, αποτελεί ένδειξη σταδιακής εξομάλυνσης των συνθηκών χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες. Με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική πλήρους κατανομής του Ευρωσυστήματος, η όποια μείωση του βαθμού στον οποίο οι τράπεζες βασίζονται σε χρηματοδότηση κεντρικής τράπεζας οφείλεται σε αποφάσεις των ίδιων των τραπεζών και όχι σε περιορισμούς που έχει επιβάλει το Ευρωσύστημα.

Με εκτίμηση,
Mario Draghi

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης