Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβόπουλος (ΤτΕ) - Ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών δεν θα πρέπει να αποφασίζει αν είναι βιώσιμες ή όχι - Χρειάζεται αξιόπιστο απόθεμα κεφαλαίων

Προβόπουλος (ΤτΕ) - Ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών δεν θα πρέπει να αποφασίζει αν είναι βιώσιμες ή όχι - Χρειάζεται αξιόπιστο απόθεμα κεφαλαίων
Μετά την κρίση η ΤτΕ προχώρησε με επιτυχία στην εκκαθάριση 12 τραπεζών
Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης (SRM) δεν θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες αποφάσεων επί της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται μια πολυεπίπεδη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα καθιστά την λειτουργία του SRM
Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε "ύψιστης σημασίας" την προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη, για την ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης και την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της τραπεζικής ενοποίησης, όπως και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας.
Ο δεύτερος, ο οποίος θα καταστεί πλήρως λειτουργικός τον Νοέμβριο του 2014, αποτελεί μια "μοναδική ευκαιρία" για την ΕΚΤ, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη απέναντι στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, σχολίασε ο κ. Προβόπουλος. Και παράλληλα, θα προσφέρει στην ΕΚΤ μια ζωτικής σημασίας εικόνα των συνθηκών στις τράπεζες, των οποίων θα έχει την εποπτική ευθύνη.
Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, ο μηχανισμός εκκαθάρισης πρέπει να διαθέτει ένα αξιόπιστο απόθεμα κεφαλαίων. Αυτό αποτελεί, όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος, μια σημαντική πρόκληση για την Ελληνική Προεδρία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε μια γενική προσέγγιση η οποία θα οδηγήσει σε μια διακυβερνητική συμφωνία, επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τη γενική προσέγγιση, το Ενιαίο Ταμείο για την εκκαθάριση θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για μέγιστη περίοδο 10 ετών. Σε περίπτωση όμως τα κεφάλαια δεν είναι επαρκή, η γενική προσέγγιση ορίζει ότι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι υπεύθυνος.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος η συνέχιση της εθνικής χρηματοδότησης του Ταμείου έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, καθώς διατηρείται ο "ομφάλιος λώρος" μεταξύ των τραπεζών και των εθνικών κυβερνήσεων.
Τέλος ο κ. Προβόπουλος πρότεινε να περιοριστεί η μεταβατική περίοδος των 10 ετών που προβλέπεται για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού αποθέματος ασφαλείας για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου. Και αυτό διότι ακόμη και μετά την παρέλευση μίας 10ετίας οι πόροι του μηχανισμού μπορεί να εξαντληθούν.
Για αυτό είναι αναγκαίο το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές.
Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε παράλληλα ότι η εναρμόνιση του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων θα αποτρέψει την φυγή καταθέσεων στο μέλλον σε περιόδους κρίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης