Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραμούζης (Geniki Bank) - Στη διαχείριση του αύριο πρέπει να εστιάσουν οι ελληνικές τράπεζες - Με 4 βήματα η ανάκαμψη της Ελλάδας

tags :
Καραμούζης (Geniki Bank) - Στη διαχείριση του αύριο πρέπει να εστιάσουν οι ελληνικές τράπεζες - Με 4 βήματα η ανάκαμψη της Ελλάδας
Οι συνθήκες απαιτούν ενεργή και σύγχρονη διαχείρισή του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων
Tην πεποίθηση πως το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό και κυρίως πρόβλημα των χωρών του νότου της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Geniki Bank N. Kαραμούζης.
"Απλά το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ευρύτερο, βαθύτερο και έχει ατυχώς μεγαλύτερη διάρκεια", εξήγησε ο κ. Καραμούζης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σημερινή εκδήλωση του ΣΕΒ.
Όπως πρόσθεσε "είναι φανερό ότι μια σημαντική επίπτωση της ευρωπαϊκής κρίσης είναι οι δυσχέρειες στη χρηματοδότηση της παραγωγικής δραστηριότητας,
α) ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πρόσβαση των επιχειρήσεων των χωρών του Nότου σε πηγές χρηματοδότησης έχει περιοριστεί,
β) το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχετικούς όρους και
γ) το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε δυσκολία χρηματοδότησης της οικονομίας, με το ίδιο να έχει επίσης περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Ιδιαίτερα, όπως τόνισαν οι ομιλίες από τον επιχειρηματικό κόσμο, το πραγματικό κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, σε περίοδο αποπληθωρισμού και υψηλών ονομαστικών επιτοκίων, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, οι δυνατότητες εξασφάλισης πρώτων υλών και ασφάλισης εξαγωγών είτε κατέστη αδύνατη, είτε πολύ ακριβή, επιδρώντας αρνητικά στην παραγωγική διαδικασία.
Η σημερινή κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη γιατί θέτει τις επιχειρήσεις των χωρών του Nότου και της Ελλάδος σε σοβαρό στρατηγικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά.
Απαιτούνται συλλογικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για ν΄ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και όχι αποσπασματικές ή μεμονωμένες πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνοχή και προοπτική, διεμήνυσε ο κ. Καραμούζης.

Όπως περιέγραψε στη συνέχεια, οι αναγκαίες συνθήκες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξής:
1.    Η διαμόρφωση συνθηκών μακροχρόνιας μακροοικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης των αγορών, των πολιτών και των ευρωπαίων εταίρων μας, στη xώρα μας και τις προοπτικές της.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσα σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον έχει κατορθώσει να καταγράψει αξιόλογες επιτυχίες προς την κατεύθυνση αυτή  κυρίως βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των αγορών στη xώρα μας.
2.    Η διαμόρφωση ενός εύρωστου, αξιόπιστου και δυναμικού χρηματοπιστωτικού συστήματος με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, αλλά κυρίως με υψηλούς δείκτες εμπιστοσύνης των αγορών, των πολιτών και της κοινωνίας με πρόσβαση στη διεθνή αποταμίευση.
Όλοι γνωρίζουμε ότι σε καθεστώς στασιμότητας ή μείωσης των καταθέσεων, περιορισμένης πρόσβασης των τραπεζών στις διεθνείς αγορές και αρνητικής μεταβολής των πιστοδοτήσεων, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα παρά τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα, οι πιθανότητες οικονομικής ανάκαμψης και επανεκκίνησης της οικονομίας περιορίζονται σημαντικά.
3.    Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε τραπεζικές και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και ρευστότητας με ανταγωνιστικό κόστος και όρους δανεισμού.
4.    Η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε προσωρινή ή οριστική καθυστέρηση γιατί απελευθερώνει κεφάλαια, ρευστότητα και ανθρώπινους πόρους, ενώ παράλληλα διευκολύνει το τραπεζικό σύστημα να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι συνθήκες απαιτούν ενεργή και σύγχρονη διαχείρισή του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων, υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών με στόχο να εξυγιανθούν τελικά παραγωγικοί κλάδοι και νοικοκυριά, να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης.
Οι τράπεζες σταδιακά θα πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στη διαχείριση του αύριο και όχι στη διαχείριση του χθες, το οποίο θα πρέπει να γίνει από ανεξάρτητες εσωτερικές μονάδες ή/και με τη συνδρομή εξωτερικών και έμπειρων εξειδικευμένων διαχειριστών που επιθυμούν ν’ αναλάβουν τους κινδύνους και να παράσχουν την απαραίτητη ρευστότητα.
"Είναι γεγονός ότι ο ρόλος του Τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων  στην Ευρώπη και στην Ελλάδα θα μειωθεί σημαντικά σε σχετικούς όρους τα επόμενα χρόνια", κατέληξε ο κ. Καραμούζης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης