Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στο προσκήνιο η επέκταση της τουριστικής περιόδου, για υπέρβαση των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019

Στο προσκήνιο η επέκταση της τουριστικής περιόδου, για υπέρβαση των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019
Συμφωνίες Κικίλια στο Βερολίνο για τουριστικές αφίξεις την περίοδο του χειμώνα, ακόμα και σε καλοκαιρινούς προορισμούς.

Με διπλό στόχο, τόσο την επέκταση της τουριστικής περιόδου 2022 όσο και την προετοιμασία της θερινής σεζόν 2023, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας άνοιξε τον κύκλο των επισκέψεών του σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Αρχής γενομένης από το Βερολίνο, ο κ. Κικίλιας είχε σειρά συναντήσεων με επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών (Lufthansa, Eurowings, Condor), ενώ πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με εκπροσώπους των μεγαλύτερων tour operators (TUI, DER Turistik κ.α), με σκοπό την ενίσχυση των ταξιδιωτικών ροών στην off season χρονική περίοδο.
«Συνεχίζουν να είναι γαλανόλευκες οι πτήσεις των Γερμανών και το φθινόπωρο και το χειμώνα. Μετά το ρεκόρ αφίξεων & εσόδων κάνουμε πράξη την επέκταση της τουριστικής σεζόν» έγραψε στο twitter o κ. Κικίλιας. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που κατάφερε να πετύχει αύξηση των πτήσεων συγκριτικά με το 2019, κλείσιμο ταξιδιωτικών πακέτων μέχρι τα τέλη του 2022, ενώ παράλληλα καταγράφει ενδιαφέρον για επέκταση προγράμματος πτήσεων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες στα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια.
Ο Όμιλος Lufthansa πραγματοποίησε το καλοκαίρι, περισσότερες από 14.000 πτήσεις προς τη χώρα μας (Swiss, Lufthansa, Austrian, Brussels), ενώ η Eurowings προγραμματίζει να αυξήσει τις πτήσεις της τόσο για το χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι του 2023. Στη συνάντηση που είχε με τον CEO της DER Touristik κ. Soren Hartmann, ο υπουργός Τουρισμού ανέπτυξε τον σχεδιασμό του που περιλαμβάνει τόσο τη λειτουργικότητα ξενοδοχειακών δομών, μουσείων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τους επόμενους μήνες, όσο και την προβολή της χώρας μας μέσω του ΕΟΤ, για την προσέλκυση βορειοευρωπαίων συνταξιούχων.
«Ο κ. Hartmann χαιρέτισε την πρωτοβουλία επισημαίνοντας ότι ο στόχος που έχει θέσει ο Έλληνας υπουργός είναι εφικτός και έχει προοπτικές» σημειώνουν οι αρμόδιες πηγές, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Condor κ. Christian Lesjak συμφώνησε με τη σειρά του «για τη δυναμική που έχει το σχέδιο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα», που όπως είπε, θα μπορούσε να εμπλουτιστεί «με επέκταση των πτήσεων της εταιρείας σε βασικούς προορισμούς».

Οικονόμου: Τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019

«Εντυπωσιακή ανάκαμψη» του τουρισμού, ωστόσο, που μέσα στο καλοκαίρι συνέβαλε στη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, φανερώνουν τα στοιχεία από τις επιδόσεις της «βαριάς βιομηχανίας» στα οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου στο briefing των πολιτικών συντακτών, ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για να συνεχιστεί η στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια:

  • 12% αύξηση αφίξεων στα αεροδρόμια της Fraport τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.
  • Στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2019.
  • Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 29% περισσότερες αφίξεις από την Γερμανία, 15% από τη Γαλλία, 39% από την Ελβετία, 19% από το Ισραήλ, 257% από τη Σερβία και 177% από την Τουρκία.
  • 5.000 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια, αλλά και ρεκόρ απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στο «Ελ. Βενιζέλος».


«Το καλοκαίρι δημιουργήθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την σημαντική -παρά την ενεργειακή κρίση- ανάπτυξη.
Φυσικά, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε αποφασιστικά η εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουρισμού μας, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα φέτος θα είναι πάνω από τα 18,2 δισ. του 2019» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα ούτε συγκυρίας, ούτε τύχης» αλλά ότι προηγήθηκε πολύμηνος σχεδιασμός, τεράστια προσπάθεια και οργανωτική δουλειά στη διάρκεια του χειμώνα.

Ηράκλειο Κρήτης: 65% πληρότητa στα ξενοδοχεία τον Οκτώβριο

Στην Κρήτη, ο Σεπτέμβριος «πηγαίνει εξαιρετικά καλά» σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού και οι καλές επιδόσεις του θα συνεχιστούν σε αρκετές περιοχές του νησιού που θα καταγράφουν αυξημένες τουριστικές ροές τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. «Στο Ηράκλειο οι πληρότητες τον Οκτώβριο προσεγγίζουν το 65%.
Από τα τέλη του επόμενου μήνα και μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου οπότε και ολοκληρώνεται η σεζόν, η κίνηση θα είναι ανάλογη με τις πληρότητες των προγραμματισμένων πτήσεων, οι οποίες όμως θα αρχίσουν να περιορίζονται. Λίγα resorts θα παραμείνουν ανοιχτά τον Νοέμβριο και ένα τον Δεκέμβριο» λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Νίκος Χαλκιαδάκης. «Θα είμαστε πάνω από τις επιδόσεις του 2019.
Είμαστε ικανοποιημένοι από την τουριστική κίνηση και προβληματισμένοι για το 2023, διότι είμαστε προορισμός δημοφιλής στη μέση ευρωπαϊκή οικογένεια που όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με την ακρίβεια σε όλο το οικονομικό «φάσμα» που επηρεάζει άμεσα την τσέπη της», προσθέτει.
«Θα "κόψει" ο Γερμανός ένα από τα 3 ταξίδια που πραγματοποιεί συνολικά κάθε χρόνο; Tο 2023 θα αναγκαστεί να προγραμματίσει μόνο τα 2 από αυτά λόγω περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματος; Είναι ένα ερώτημα...» τονίζει.
Παρ΄ όλα αυτά, δηλώνει αισιόδοξος και εκτιμά ότι «εφόσον δεν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο, η επόμενη σεζόν θα είναι (σχεδόν;) εξίσου καλή για τον προορισμό». Την ίδια ώρα στα Χανιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Μανώλη Γιαννούλη «ο Σεπτέμβριος κυλά εξαιρετικά όσον αφορά την τουριστική κίνηση και την πληρότητα των ξενοδοχείων, ο Οκτώβριος μέχρι τα μέσα του φαίνεται πολύ καλός και από εκεί και πέρα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της σεζόν, με τις ξενοδοχειακές μονάδες να κλείνουν σιγά σιγά η μία μετά την άλλη».
Τεράστιο «αγκάθι» σύμφωνα με τους ξενοδόχους παραμένει η «έκρηξη» του λειτουργικού κόστους λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια (πχ τριπλάσιοι λογαριασμοί ρεύματος, ακρίβεια αγαθών και πρώτων υλών κλπ.) που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τις υψηλές πληρότητες της σεζόν.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης