Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Το «ταμείο» του τουρισμού με έσοδα 20 δισεκ. το 2022...πηγαίνει στη ΔΕΘ, αυξημένο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις

Το «ταμείο» του τουρισμού με έσοδα 20 δισεκ. το 2022...πηγαίνει στη ΔΕΘ, αυξημένο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις

Σχεδιάζεται επέκταση της σεζόν με περιοδεία Κικίλια στην Ευρώπη, για να τονωθούν οι εισπράξεις τους επόμενους (κρίσιμους) μήνες

Σχετικά Άρθρα

Η αντίστροφη μέτρηση για να ολοκληρωθεί η σύνταξη του «πακέτου» της ΔΕΘ έχει ξεκινήσει και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα υπολογίζεται σπιθαμή προς σπιθαμή ο νέος δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει και θα οριστικοποιήσει τα μέτρα που θα «κλειδώσουν» στην ατζέντα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.
Προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας που αναμένεται να σαρώσει το καλάθι της νοικοκυράς με φόντο τα υψηλά κόστη στην ενέργεια τον χειμώνα που έρχεται, απαραίτητο «καύσιμο» θα αποτελέσουν και τα σημαντικά έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο από τον τουρισμό, ενόσω συνεχίζεται η καλή πορεία του και μέσα στο Φθινόπωρο.
Μάλιστα ο πήχης που είχε τεθεί αρχικά στα 15 δις έχει πλέον ξεπεραστεί και ήδη έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιπέδων του 2019, δηλαδή των 18,2 δις, με τις εκτιμήσεις να γεννούν προσδοκίες για χρονιά – ρεκόρ που θα προσεγγίσει τα 20 δισ.

Στρατηγική επέκτασης της τουριστικής περιόδου


Από αυτή την εβδομάδα ξεκινά πιο εντατικά η προσπάθεια προσέλκυσης κυρίως συνταξιούχων, ώστε να απολαύσουν ένα «γλυκό φθινόπωρο και χειμώνα» στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια που έχει προαναγγείλει μαραθώνιο επισκέψεων και επαφών του στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, με σκοπό τα αυξημένα έσοδα των επόμενων μηνών. Στρατηγική του, η επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι το Δεκέμβριο και η δημιουργία της βάσης για να επιμηκυνθεί σταδιακά η σεζόν όλο το χρόνο, με παράλληλη ενίσχυση του city break και του χειμερινού τουρισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η παροχή κινήτρων σε αεροπορικές εταιρίες και γραφεία του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας και μετά τον Οκτώβριο, ενώ οι ξενοδόχοι «ώριμων» καλοκαιρινών προορισμών όπως είναι το Ηράκλειο Κρήτης, έχουν ζητήσει από την πλευρά τους «ουσιαστική στήριξη, με μικρό ή μηδενικό κόστος, αλλά και συντονισμένες δράσεις προβολής και αναγνώρισης του σύνθετου κλάδου της φιλοξενίας και του ρίσκου της κάθε επιχείρησης που θα δεχτεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στο Βερολίνο ο Κικίλιας


Συναντήσεις με τους επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών και μεγάλους tour operators της Γερμανίας, θα έχει σήμερα ο κ. Κικίλιας και επιπλέον, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε εκπροσώπους όλων των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης της χώρας, προκειμένου να τονωθούν οι τουριστικές ροές στην off season περίοδο, με δέλεαρ τις ήπιες κλιματικές συνθήκες και το ισχυρό ελληνικό brand που καταξιώθηκε στη συνείδηση του ταξιδιωτικού κοινού, λόγω επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας. Με «όπλο» τη φήμη της Ελλάδας που βρέθηκε σημαντικά ενισχυμένη από την αύξηση της ζήτησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο πρόγραμμα των επαφών του κ. Κικίλια, περιλαμβάνονται συζητήσεις τόσο με τον επικεφαλής πολιτικής του Ομίλου της Lufthansa και τον διευθύνοντα σύμβουλο της DER Turistik, όσο και με τον πρόεδρο του DRV (Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Γερμανίας) και τον πρόεδρο της ATTIKA Reisen. Θα παρακαθίσει επίσης σε γεύμα εργασίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Condor, ενώ θα έχει δείπνο με στελέχη της TUI. Η Γερμανία είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του σε χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης, επιλογή όχι τυχαία, αφού η γερμανική αγορά κλυδωνίζεται από την ενεργειακή κρίση και είναι ανάμεσα στις δύο πρώτες μαζί με τη βρετανική – και πιο σημαντικές – του πίνακα διεθνών αφίξεων και τουριστικών εισπράξεων στην Ελλάδα.

Στο +9% ο Αύγουστος στη Ρόδο, σε σχέση με το 2019


Το «γκάζι» που πάτησε ο ελληνικός τουρισμός το καλοκαίρι δίνει ώθηση και στον Σεπτέμβριο με τους περισσότερους προορισμούς να καταγράφουν υψηλές πληρότητες στα νησιά, αλλά και «άτυπη» επιμήκυνση της σεζόν σε ηπειρωτικές περιοχές όπως είναι η Χαλκιδική, η οποία προβλέπεται να κερδίσει 15 ημέρες επιπλέον και να τερματίσει την καλοκαιρινή περίοδο λόγω ζήτησης, στις 30 Οκτωβρίου. Πηγές των ταξιδιωτικών πρακτόρων της Ρόδου εκτιμούν ότι τον περασμένο μήνα, το νησί των Ιπποτών υποδέχθηκε περισσότερους από 500 χιλιάδες τουρίστες, αριθμό αυξημένο σε ποσοστό σχεδόν 9% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ταυτόχρονα οι άνθρωποι του τουρισμού εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη φέρουσα ικανότητα από το 2023 και έπειτα, αφού οι αφίξεις θα έχουν διπλασιαστεί στο τέλος της χρονιάς από το 2005, αγγίζοντας τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ εκφράζουν ανησυχία για το κόστος των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, φοβούμενοι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα επηρεάσουν τα εισοδήματα των αγορών της Ευρώπης.

Στο +5% του 2019 οι αφίξεις στο Ηράκλειο τον περασμένο μήνα

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, φανερώνουν αύξηση στις αφίξεις εξωτερικού για τον Αύγουστο, της τάξης του 5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, παρά το γεγονός ότι απουσίασαν από την Κρήτη οι 65.000 Ρώσοι και Ουκρανοί εκείνης της χρονιάς. Για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2022 ο αριθμός των αφίξεων άγγιξε τα 1,8 εκατομμύρια παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με τις αφίξεις ρεκόρ του 2019. Σημαντική άνοδο είδαν οι αφίξεις από τη γερμανική αγορά που διαμορφώθηκαν σε επιπλέον 15% σε σχέση με το 2019, παραμένοντας στην πρώτη θέση επί του συνόλου του 2022 με ποσοστό 31%, διπλάσιο από τη βρετανική αγορά που βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με αντίστοιχη αύξηση 12%. Οι Ρώσοι, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σταθερά στην τέταρτη θέση του σχετικού πίνακα, εμφάνισαν μηδενικές αφίξεις, ενώ το 2019 είχαν φτάσει τις 150 χιλ. αφίξεις.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης