Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Το last minute «ήρθε για να μείνει» και στους χειμερινούς προορισμούς, ελέω πανδημίας

Το last minute «ήρθε για να μείνει» και στους χειμερινούς προορισμούς, ελέω πανδημίας
Στα ύψη η αγωνία για την «ενεργειακή» επιβάρυνση - Τα μέτρα που προτείνουν οι ξενοδόχοι - «Καμπανάκια» από την Αθήνα
Σχετικά Άρθρα

Σε υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα εξελίσσεται για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων η «εξωπραγματική», σύμφωνα με τους ξενοδόχους επιβάρυνση που προκαλείται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία φθάνει έως και το 100%. Στην τελευταία επιστολή της η ΠΟΞ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, σημειώνει ότι το ράλι των τιμών «πλήττει δε άμεσα τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, στην επαρχία και στα αστικά κέντρα, τα περισσότερα από τα οποία τώρα επί της ουσίας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της εκ νέου επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, επιχειρούν να ξεκινήσουν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020, έχοντας εξαντλήσει τις οικονομικές τους αντοχές».
Οι ξενοδόχοι επαναφέρουν με την ευκαιρία ένα πάγιο αίτημά τους και ζητούν να προβλεφθεί ειδικό τιμολόγιο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο πρότυπο όσων ισχύουν για τη βιομηχανία.
Τονίζουν μάλιστα, την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ενταχθούν και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, προτείνοντας παράλληλα μέτρα άμεσης εφαρμογής «για τον περιορισμό της τεράστιας επιβάρυνσης»:

  • Επιδότηση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (για την περίοδο κατά την οποία γίνεται η διανομή του)
  • Επέκταση της επιδότησης που θα ισχύσει για τη χαμηλή τάση και στους καταναλωτές με παροχές που συνδέονται στη μέση τάση
  • Διασφάλιση μέγιστων τιμών χρεώσεων, π.χ. 100 Euro / Mwh και επιδότηση της διαφοράς
  • Μετάθεση του χρόνου καταβολής των αναδρομικών χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ

Last minute οι κρατήσεις στους χριστουγεννιάτικους προορισμούς

Όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το άγχος της αγοράς διογκώνεται.
Όπως λένε οι επιχειρηματίες, υπάρχει μεν η διάθεση για εσωτερικά ταξίδια, ωστόσο αυτή δεν παίρνει τη μορφή ολοκληρωμένων κρατήσεων – τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελαν. «Μια σειρά από παράγοντες φέτος εμποδίζουν την ανάκαμψη του χειμερινού τουρισμού, παρ΄ όλο που αυτή την εποχή δεχόμαστε αρκετά διερευνητικά τηλεφωνήματα για διαθεσιμότητα και τιμές.
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η «πίτα» μοιράζεται και στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου και σε αυτά των πόλεων.
Ο φόβος για επιβολή σκληρότερων μέτρων για την αναχαίτηση της πανδημίας εντείνει τη διστακτικότητα», εκτιμούν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι διαπιστώνουν πάντως η χριστουγεννιάτικη τουριστική κίνηση θα έχει δύο ταχύτητες: Οι προορισμοί που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα αναμένεται εκ των πραγμάτων να έχουν καλύτερη πληρότητα, αφού απευθύνονται σε μεγαλύτερο κοινό, αφού η τάση που διαμορφώνεται και αναμένεται να επικρατήσει είναι ότι οι εν δυνάμει ταξιδιώτες θα επιλέξουν καταλύματα που βρίσκονται σε όσο το δυνατόν μικρότερη χιλιομετρική απόσταση.
Για τους επιχειρηματίες, οι εκτιμήσεις αυτή την εποχή είναι επισφαλείς και αρκούνται στη εξής διατύπωση: «Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αν πιάσουμε το 50% της κίνησης του 2019, θα πρέπει να κάνουμε το σταυρό μας και να είμαστε ευχαριστημένοι», τονίζουν, καθώς οι παράγοντες (με πρώτη την πανδημία) «δεν είναι με το μέρος τους»:

  • Το κόστος μετακίνησης έχει σχεδόν διπλασιαστεί
  • Η ακρίβεια «τινάζει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό «στον αέρα» και θεσπίζει άλλες προτεραιότητες
  • Θεωρούν «αρνητικό» το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέφτουν ημέρα Σάββατο, άρα ουσιαστικά χάνεται η τουριστική κίνηση τις καθημερινές

Δεν διαφαίνεται θετική πορεία τους επόμενους μήνες σε Αθήνα – Αττική

Αλλά και τα ξενοδοχεία της Αθήνας μοιάζει να ακολουθούν παρόμοια πορεία και βλέπουν την απόδοσή τους να οδηγείται τους επόμενους μήνες «εκ νέου σε αδιέξοδο».
Το δεκάμηνο κλείνει με μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά το 45%, ενώ η υπερπροσφορά κλινών κάθε τύπου και χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση έχει οδηγήσει την Ένωση Ξενοδόχων (ΕΞΑΑΑ) στο συμπέρασμα πως το μέλλον διαφαίνεται δύσκολο, χωρίς στρατηγική και δίχως συγκεκριμένο πλάνο.
«Τα νέα δεδομένα σε ζήτηση, κλίνες και ανταγωνισμό, απαιτούν μια νέα στρατηγική διαχείρισης του προορισμού, με γνώμονα την ποιότητα στη προσφορά αλλά και μια ανανεωμένη πρόταση προς τον επισκέπτη που θα υποστηρίξει την ‘επόμενη ημέρα’ του προορισμού», τονίζει.
Την κρισιμότητα των στιγμών αναδεικνύει και συμμετοχή στη διαδικτυακή 51η ετήσια τακτική συνέλευση των μελών της, τόσο του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, όσο και των των προέδρων ΣΕΤΕ, ΞΕΕ και ΠΟΞ κ.κ. Γιάννη Ρέτσου, Αλέξανδρου Βασιλικού και Γρηγόρη Τάσιου, όπου τονίστηκαν ιδιαίτερα η υπερπροσφορά κλινών και τα σοβαρά θέματα παραξενοδοχίας και αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας της GBR Consulting και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στα όσα ήδη αντιμετωπίζουμε σε πανελλαδικό επίπεδο, έρχονται να προστεθούν ένας νέος δύσκολος χειμώνας που δεν γνωρίζουμε πού θα μας οδηγήσει εκ νέου, διεθνώς, θέματα με τις αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια, σοβαρά θέματα που αφορούν στην απασχόληση και τους εργαζομένους».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης