Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σοφία Φλέγκα (ξενοδόχοι Ευρυτανίας): Τα έξοδα δυστυχώς αυτή τη χρονιά τρέχουν εις διπλούν

Σοφία Φλέγκα (ξενοδόχοι Ευρυτανίας): Τα έξοδα δυστυχώς αυτή τη χρονιά τρέχουν εις διπλούν

«Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα μέτρα ακόμα και αν τηρούνται», δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ευρυτανίας

Σχετικά Άρθρα

Προβληματισμένοι είναι οι ξενοδόχοι της Ευρυτανίας που βλέπουν τα έξοδά τους να πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της αύξησης των τιμών στην ενέργεια. «Τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού έχουν κουράσει και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους», λέει στο ΒΝ η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ευρυτανίας κ. Σοφία Φλέγκα και υποστηρίζει ότι «δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός». Μετά την ικανοποιητική πληρότητα της 28ης Οκτωβρίου, οι επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου περιμένουν τώρα τα Χριστούγεννα για να δουν «σοβαρή ζήτηση με διάρκεια», ενώ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη της πανδημίας, φέρνοντας στο μυαλό τους την περσινή «χαμένη» χρονιά.

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες σας ανησυχεί; Μήπως σας φέρνει στο νου τα περσινά;

Είμαστε όλοι επιφυλακτικοί, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί και σίγουρα μας ανησυχεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Αν δεν εμβολιαστεί ο υπόλοιπος πληθυσμός, κρατάμε ένα πολύ μικρό καλάθι αυτή τη στιγμή για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσουμε τον Αύγουστο, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος δεν είχαν τη δυναμική άλλων ετών και αυτό φυσικά προέκυψε, διότι κάποιες διοργανώσεις που ήταν κάθε χρόνο προγραμματισμένες δεν έγιναν ούτε φέτος, ούτε πέρυσι. Ο Αύγουστος δούλεψε καλά, όμως από εκεί και πέρα με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος, μπήκαμε και εμείς αυτομάτως στο καθεστώς του Σαββατοκύριακου, δηλαδή για να το πούμε πιο σωστά, της δουλειάς του Σαββάτου.

Επειδή τα έξοδα τρέχουν και εκτός από την πανδημία έχουμε και ένα αυξημένο ενεργειακό κόστος φέτος, ποιες είναι οι σκέψεις των ξενοδόχων; Με όλα αυτά, μπορείτε να είστε αισιόδοξοι;

Τα έξοδα δυστυχώς τρέχουν και αυτή τη χρονιά τρέχουν εις διπλούν. Δεν μας έχει βοηθήσει μέχρι τώρα ο καιρός, αναγκαστήκαμε όλοι να ανάψουμε θέρμανση από τα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ συνήθως ανάβαμε θέρμανση γύρω στις 20 Οκτωβρίου, οπότε χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης ως τις 15 Οκτωβρίου επωμιστήκαμε ένα επιπλέον κόστος αρκετά μεγάλο για τις επιχειρήσεις. Είμαστε αισιόδοξοι πάντα, αλλά είμαστε και συγκρατημένοι πάντα, διότι από το 2010, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, δεν έχουμε ανακάμψει στο βαθμό που έχουν ανακάμψει άλλες περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το ενεργειακό ράλι τιμών σας τρομάζει; Τι σκέφτεστε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες;

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δουλεύει με πετρέλαιο θέρμανσης και κάποιοι λίγοι συνάδελφοι που έχουν φυσικό αέριο, τους το φέρνουν, δουλεύουν με γκάζι στην ουσία. Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε το ενεργειακό πρόγραμμα του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να αναβαθμίσουμε τις επιχειρήσεις. Αλλά φυσικά και πάλι πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε ούτε τι όρους θα έχει, ούτε εάν θα συμφέρει όντως να μπούμε σε αυτό το πρόγραμμα, τι θα μας καλύψει κλπ. Θα πρέπει να βγει όμως και νομίζω ότι έχει ήδη αργήσει. Φυσικά η φετινή χρονιά είναι χαμένη ενεργειακά, βλέπουμε γύρω μας όλα τα είδη πρώτης ανάγκης να ανεβαίνουν και δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμάς να συγκρατήσουμε μια χαμηλή τιμή.

Η 28η Οκτωβρίου πέρασε και πήγε καλά, τώρα θα πρέπει να περιμένετε τα Χριστούγεννα για να δείτε μια εξίσου ικανοποιητική κίνηση;

Η επόμενη τουριστική κίνηση, για το αν μιλάμε για μια σοβαρή ζήτηση που να υπάρχει και διάρκεια, είναι τα Χριστούγεννα. Για την ώρα, βλέπουμε μια μικρή ζήτηση, περισσότερο διερευνητική. Οι πιο πολλοί θα τηλεφωνήσουν, θα ρωτήσουν τιμές και φυσικά μαζί με τη συνδυαστική ερώτηση η οποία είναι «τι θα γίνει σε περίπτωση που πάμε σε lockdown; Tι θα γίνει με τις προκαταβολές, αν θα μας τις επιστρέψετε, αν θα τις χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη στιγμή». Αυτό γίνεται ακόμη εντονότερο στο διάστημα αυτό που διανύουμε, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι ανεβαίνουν. Και βέβαια, ένα μεγάλο πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας είναι και τα ρεβεγιόν. Για κάποια ξενοδοχεία που έχουν εστιατόρια και παραδοσιακά διοργανώνουν ρεβεγιόν, πώς θα γίνει το ρεβεγιόν αυτό, εάν θα γίνει κανονικά, τι θα γίνει με τη μουσική κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν έρχονται όλοι εμβολιασμένοι, πώς θα μπορέσει το ξενοδοχείο να κινήσει τη λειτουργία του χώρου του χωρίς να φέρει σε δύσκολη θέση και τους πελάτες του; Οι καταστάσεις που ζούμε είναι λίγο περίεργες..
sofia.JPG

Με το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής σας τι έχει συμβεί;

Το χιονοδρομικό δεν κλείνει, απλά ο νυν εκμεταλλευτής αποφάσισε να το αφήσει. Και αποφάσισε να το αφήσει στα μέσα Οκτωβρίου. Η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία στο να συντάξει μια καινούργια σύμβαση για τον επόμενο εκμεταλλευτή, αλλά όταν είχαμε φτάσει σχεδόν στα μέσα Οκτώβρη που ανακοινώθηκε, είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί. Στο Καρπενήσι συνήθως χιονίζει στις αρχές Δεκεμβρίου που σημαίνει ότι το χιονοδρομικό θα πρέπει να είναι ήδη έτοιμο. Τώρα πόσο χρόνο μπορεί να πάρει αυτή η ιστορία, είναι άγνωστο. Είμαστε ήδη στα μέσα Νοεμβρίου και δεν έχει βγει η σχετική προκήρυξη.

Οι πελάτες σας είναι μόνο Έλληνες; Πως αντιμετωπίζουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους;

Ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό είναι πελάτες από το Ισραήλ οι οποίοι έρχονται καθαρά για τη φύση, τα βουνά, τα ποτάμια. Φυσικά οι Έλληνες που είναι οι κύριοι πελάτες μας, θέλουν να κάνουν χειμερινές αποδράσεις και τις κάνουν ήδη, ίσως και με λίγο μεγαλύτερη χαρά από αυτή που έρχονταν το προηγούμενο διάστημα γιατί τους είχε λείψει. Βέβαια όταν κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος έρχεται σε κάποιον ορεινό προορισμό τον χειμώνα, αντιμετωπίζει το πρόβλημα του που θα φάει. Θα πρέπει να καθίσει σε εξωτερικό χώρο σε έναν ορεινό προορισμό στην καρδιά του χειμώνα δηλαδή. Είναι αποτρεπτικό για να τους ανεμβολίαστους να επισκεφτούν ένα χειμερινό προορισμό όταν η μόνη τους επιλογή είναι το φαγητό σε πακέτο.

Άρα, τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνει;

Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο διαχωρισμός. Θα μπορούσαν όπως πηγαίνουν με το τεστ στη δουλειά τους, όπως πάνε τα παιδιά μας με το τεστ στο σχολείο τους έτσι θα μπορούσαν και με αρνητικά τεστ να μπαίνουν μέσα σε χώρους εστίασης στους ορεινούς προορισμούς Θα μπορούσε όπως και στα ξενοδοχεία, οι επιχειρηματίες της εστίασης να επιλέξουν εάν θέλουν να έχουν μικτούς χώρους με χαμηλότερη πληρότητα για να μπορούν να εξυπηρετούν όλους τους επισκέπτες ή να επιλέξουν λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους. Βλέπουμε ότι τα μέτρα ναι μεν τηρούνται από τις επιχειρήσεις, αλλά όταν βλέπεις τον κόσμο με ποιον τρόπο αντιδρά και πώς συμπεριφέρεται, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη κούραση, ακόμη και από τους εμβολιασμένους. Και δεν έχει τέλος όλο αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης