Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αεροπορικές εταιρείες και tour operators επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό

Αεροπορικές εταιρείες και tour operators επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό
του Χάρη Ντιγριντάκη
Με το βλέμμα στραμμένο στο 2022 είναι πλέον οι ισχυροί των αερομεταφορών, οι οποίοι σχεδιάζουν το νέο πρόγραμμά τους, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται ελληνικοί προορισμοί πρώτης γραμμής.
Έχοντας επιδείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχοντας ισχυροποιήσει το brand της χώρας, ο ελληνικός τουρισμός και οι προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα το 2022, προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινώσει την προσθήκη νέων δρομολογίων και επιπλέον πτήσεων από και προς την Ελλάδα.
Οι τελευταίες πινελιές στον καμβά που συνθέτει τους λεγόμενους ελληνικούς ουρανούς είναι κοινός τόπος ότι δεν πρόκειται να μπουν πριν τις αρχές του 2022 δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί ανά τον κόσμο για την πορεία της πανδημίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποιεί ήδη μπαράζ επαφών με εκπροσώπους κορυφαίων αεροπορικών εταιρειών και tour operators, όπως η TUI, η Jet2, η Transavia και η Air France που προτίθενται να δώσουν το σήμα για έναρξη των δρομολογίων τους προς την Ελλάδα από τα τέλη Μαρτίου.
Μάλιστα με πρόσφατη ανάρτηση του στο twitter o υπουργός Τουρισμού αποτύπωσε μέρος της εικόνας που προς ώρας καταγράφεται λίγο πριν το λυκόφως του 2021.
Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας : «για το 2022 μεταξύ άλλων έχουμε πετύχει: •Γαλλία: αύξηση κατά 50% αεροπορικών θέσεων μόνο από Transavia & νέα αύξηση από Air France •Αγγλία: περισσότερες πτήσεις για Αθήνα-Θεσσαλονίκη & νέοι προορισμοί •ΗΠΑ: τουλάχιστον 10 πτήσεις».
Την ίδια στιγμή, η Fraport Greece εκτιμά ότι το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί με 17 εκατ. επιβάτες να έχουν ταξιδέψει στα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται, τοποθετώντας τον πήχη για το 2022 σε 25 εκατ. επιβάτες.

Νέα δρομολόγια

Την αύξηση των εβδομαδιαίων απευθείας πτήσεων της από το Ηνωμένο Βασίλειο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ανακοίνωσε η Jet2, ενδεικτικό της δυναμικής που επιδεικνύει στο τέλος της φετινής σεζόν η βρετανική αγορά. Η εταιρεία για το 2022 προσθέτει τέσσερις ακόμα προορισμούς (Εδιμβούργου, Γλασκόβη, Belfast, East Midlands) στους φετινούς έξι (Λονδίνο, Μάντσεστερ, Leeds, Birmingham, Μπρίστολ, New Castle).
Με την εν λόγω προσθήκη, η Jet2, που πετάει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από το 2017, έχει προγραμματίσει περισσότερες αεροπορικές θέσεις για τη χώρα μας κι από αυτές του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 οι αεροπορικές θέσεις ήταν 22.000 ενώ το 2022 αναμένεται να αυξηθούν σε 25.500. Στην ίδια λογική, ο tour operator ανακοίνωσε πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως από τη Βρετανία με προορισμό τη Μυτιλήνη.
Στα τέλη Μαρτίου τοποθετεί από την πλευρά της η Tui την έναρξη της σεζόν του 2022, με τους επικεφαλής του ομίλου να χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της εταιρείας παγκοσμίως και να εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο όμιλος θα ξεπεράσει το ορόσημο των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών που είχε επιτευχθεί το 2019.
Όπως προαναφέρθηκε αύξηση κατά 50% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για την Ελλάδα έχει δρομολογήσει για το 2022 και η αεροπορική εταιρεία Transavia, η οποία έχει ανακοινώσει την ένταξη της Σκιάθου στους προορισμούς προς τους οποίους θα πετάξει την επόμενη σεζόν.
Κατά πληροφορίες, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για προσθήκη και της Κεφαλονιάς στο πτητικό της έργο από το 2022. Στην κατεύθυνση προσθήκης νέων δρομολογίων προς τη χώρα μας κινείται και η Air France, η οποία προγραμματίζει αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα σε σχέση με το 2019.

Κόμβος το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Την ισχυρή δυναμική που διαπιστώνεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι αερομεταφορείς που συνδέουν Ελλάδα και ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Delta Airlines έχει ήδη ανακοινώσει την προσθήκη μιας νέας πτήσης από τη Βοστώνη προς την Αθήνα και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με το πρώτο δρομολόγιο να έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, η Air Transat σχεδιάζει να επιστρέψει στην καναδική αγορά, προγραμματίζοντας 3 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση, συμπληρώνοντας το πτητικό έργο της Air Canada. Η αεροπορική εταιρεία, η οποία συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με το Τορόντο και το Μόντρεαλ θα ξεκινήσει τα δρομολόγια για την επόμενη σεζόν από τον Απρίλιο.
Παράλληλα, η Aegean, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσθέσει ένα ακόμη δρομολόγιο, συνδέοντας την Αθήνα με το Κουβέιτ. Ένα νέο δρομολόγιο πρόκειται να προσθέσει στο πτητικό της έργο για το 2022 η χαμηλού κόστους ισπανική Volotea, η οποία θα πετάει από το Κάλιαρι της γειτονικής Ιταλίας με προορισμό την ελληνική πρωτεύουσα.
Στην ίδια κατεύθυνση, η επίσης χαμηλού κόστους ουγγρική Wizz Air, η οποία ήδη ενώνει την Ελλάδα με την Ουκρανία και την πόλη Λβιβ, αναμένεται να προσθέσει το δρομολόγιο Αθήνα-Οδησσός από το 2022.
Στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα επενδύει και ο ρωσικός αερομεταφορέας Nordwind Airlines. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, με έδρα τη Μόσχα και βάση το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, προσφέρει από τον Ιούνιο εβδομαδιαίες πτήσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προς τις πόλεις Κρασνοντάρ και Μινεράλνιε Βόντι αντίστοιχα, με άμεση ανταπόκριση προς Μόσχα. Για το 2022, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει στο δίκτυο της απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Αγίας Πετρούπολης.

Ποντάρουν στην επιμήκυνση

Στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, στρατηγική προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού, επενδύουν, την ίδια στιγμή, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων επέλεξαν να διατηρήσουν δρομολόγια και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για πρώτη φορά η χαμηλού κόστους γερμανική αεροπορική εταιρεία Eurowings θα πετάει από την Αθήνα προς την Πράγα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, πτήση την οποία θα διατηρήσει και την ερχόμενη σεζόν. Στην ίδια λογική, η επίσης χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair θα παρέχει το δρομολόγιο Αθήνα-Κολωνία, συνδέοντας την Ελλάδα με τη Γερμανία, ενώ για πρώτη φορά θα πετάει κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και ο κρατικός αερομεταφορέα της Λετονίας, airBaltic, φέροντας κοντά την ελληνική πρωτεύουσα με τη Ρίγα.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης