Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Καθάρισε το ταμπλό του Χρηματιστηρίου από τις προβληματικές εταιρίες – Ποιες έχουν αρνητικά ίδια και πώς θα μειωθούν περαιτέρω

Καθάρισε το ταμπλό του Χρηματιστηρίου από τις προβληματικές εταιρίες – Ποιες έχουν αρνητικά ίδια και πώς θα μειωθούν περαιτέρω
Κατά 3 επιπλέον εισηγμένες αναμένεται να μειωθεί στο μέλλον ο συνολικός αριθμός των εταιρειών με αρνητικά ίδια
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλο είναι το ξεσκαρτάρισμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό τα τελευταία χρόνια, καθώς ο αριθμός των εισηγμένων με αρνητικά ίδια κεφάλαια έχει περιοριστεί σημαντικά.
Το Bankingnews αναλύει τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων κάθε εξάμηνο και παρουσιάζει τις εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Έτσι, παρατηρεί πως τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός έχει περιοριστεί σημαντικά και από 23 εταιρείες τώρα είναι μόλις 8 και με προοπτική να περιοριστούν περαιτέρω.
Πριν από 4 χρόνια ο αριθμός ήταν στις 26 εταιρείες.
Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων που λείπουν από τις 8 αυτές εισηγμένες είναι 490 εκατ. ευρώ και πριν από 3 χρόνια ήταν στα 891 εκατ. ευρώ από 23 εταιρείες.
Βέβαια η βελτίωση δεν οφείλεται στην ισχυροποίηση των εταιρειών, αλλά στο γεγονός ότι οι περισσότερες έφυγαν από το χρηματιστήριο, λόγω προβλημάτων αλλά και πώλησης περιουσιακών στοιχείων από τράπεζες ή ακόμα και μέσω εξαγοράς.
Υπάρχουν όμως και αυτές που βελτίωσαν ισολογισμούς και έχουν φύγει και από την επιτήρηση και διαπραγματεύονται στην κύρια αγορά, όπως ΣΙΔΜΑ, Ευρωσύμβουλοι και Lavipharm.
Από τα αποτελέσματα εξαμήνου 2023 βλέπουμε πως η Ακρίτας λόγω διαγραφής δανείων και η Frigoglass λόγω απώλειας ελέγχου από τους ομολογιούχους και μετατροπής δανείων σε μετοχές, έχουν πλέον θετικά ίδια κεφάλαια.
Η Βιοτέρ έχει τη μεγαλύτερη έλλειψη κεφαλαίων καθώς τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 111 εκατ. ευρώ και η διοίκηση επαναλαμβάνει τα ίδια τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχει όμως βελτίωση.
Η Intralot έχει 107,8 εκατ. ευρώ αρνητική καθαρή θέση, αλλά σύντομα θα βγει από την επιτήρηση με την αύξηση κεφαλαίου ύψους 135 εκατ. ευρώ που ξεκινάει σε λίγες μέρες.
Η Μπήτρος έχει 93,3 εκατ. ευρώ αρνητική καθαρή θέση και ακόμα περιμένει την αναδιάρθρωση των δανείων και τη συμφωνία με τις τράπεζες.
Η ΑΝΕΚ θα συγχωνευτεί με την Attica Group άρα θα μειωθεί ο αριθμός των εταιρειών με αρνητική καθαρή θέση (-91,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο) κατά μία ακόμη.
Η Yalco έχει έλλειμμα 44,3 εκατ. ευρώ, η SATO 30,9 εκατ. ευρώ και ακόμα περιμένουμε τη λύση και την εκκαθάριση της εταιρείας και η AVE ΄9 εκατ. ευρώ αλλά έχει ανακοινώσει και άλλη αύξηση κεφαλαίου.
Τέλος η Ελγέκα έχει αρνητική καθαρή θέση 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά σύντομα θα φύγει από το Χρηματιστήριο λόγω πετυχημένης δημόσιας πρότασης.
Τονίζεται πως οι παραπάνω εταιρείες χρωστάνε 1,21 δισ. ευρώ.
Τα περισσότερα χρωστάει η Intralot (480,4 εκατ. ευρώ καθαρός δανεισμός) και ακολουθεί η ΑΝΕΚ με 274,6 εκατ. ευρώ και μετά η Βιοτέρ με 174 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως για το ύψος της καθαρής θέσης έχει υπολογιστεί η καθαρή θέση που αποδίδεται στους μετόχους της εταιρείας κα όχι η συνολική καθαρή θέση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης