Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Σε υψηλό 17 μηνών ο ΑΔΜΗΕ μετά το δημοσίευμα του ΒΝ για πώληση του 20% της Αριάδνης

Σε υψηλό 17 μηνών ο ΑΔΜΗΕ μετά το δημοσίευμα του ΒΝ για πώληση του 20% της Αριάδνης
Σχετικά Άρθρα
Σε υψηλό 17 μηνών και στα 2,52 ευρώ σκαρφάλωσε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, μετά και το δημοσίευμα του ΒΝ, το οποία αναφέρει πως η Macquarie είναι φαβορί για το 20% της Αριάδνη με τίμημα έκπληξη.
Πρόκειται για μία πώληση που έχει επικοινωνήσει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται πως η Αριάδνη υλοποιεί το έργο διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική μία επένδυση που ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Η μετοχή ενισχύθηκε αρχικά άνω του 5% με τα κέρδη να  περιορίζονται στο +1,7%, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι ήδη αρκετά υψηλός και να έχει ξεπεράσει τις 881 χιλ. τεμάχια.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 564 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως πρόσφατα η ρυθμιστική αρχή βελτίωσε το WACC για τον ΑΔΜΗΕ και η αγορά αναμένει βελτιωμένη κερδοφορία.
Ήδη από κάποιες βελτιώσεις που είχαν γίνει το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο του 2023 είχαν αποτυπώσει σημαντική βελτίωση στα κέρδη.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του ΒΝ

Όπως είχε έγκαιρα αποκαλύψει το bankingnews για την αλλαγή του WACC του τρόπου μέτρησης του κεφαλαίου στον ΑΔΜΗΕ για τα έτη 2023 έως 2025 έρχεται πολύ σύντομα και άλλη στρατηγική κίνηση της πώλησης του 20% της θυγατρικής Αριάδνης η οποία θα εκτινάξει τα κέρδη της χρήσης 2023 και θα κλειδώσει ακόμα περισσότερο το 5ετες επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ ύψους 5 δισ ευρώ.
Η Αριάδνη είναι εταιρία που ελέγχεται από τον ΑΔΜΗΕ και έχει αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική έργο που αφορά δύο υποβρύχια καλώδια 335 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα λοιπόν με πολύ αξιόπιστες πηγές του ΒΝ έχει δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες πώλησης του 20% της Αριάδνης για την αγορά της οποίας υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον απο τα μεγαλύτερα funds υποδομών καθώς και κοινοπρακτικό ενδιαφέρον 2 μεγάλων Ελληνικών επιχειρηματικών και ενεργειακών ομίλων
Σύμφωνα λοιπόν με πηγές του ΒΝ το fund των υποδομών Macquarie που απέκτησε και το 49% του ΔΕΔΗΕ φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον για το 20% της Αριάδνης και αναμένεται όταν ξεκινήσει η διαδικασία το τίμημα να είναι πολυ υψηλό όπως έγινε και κατά την απόκτηση του ΔΕΔΗΕ σε τιμή που η χρηματιστηριακή αγορά δεν ανέμενε
Το ζητούμενο όμως με την πώληση του 20% της Αριάδνης είναι ότι τα ξένα funds που επιθυμούν διακαώς να μπουν στο μετοχικό της κεφάλαιο ζητούν επίμονα απο την Κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ να αποκτήσουν πολυ υψηλότερο μερίδιο του 20% όμως κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι σε πρώτη φάση θα πουληθεί το 20%

Μετά την πώληση του 20% της Αριάδνης θα εκτιναχτούν ακόμη περισσότερο τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ και αν η διαδικασία ολοκληρωθεί εντός του 2023 τότε δεν θα είναι έκπληξη αν ο ΑΔΜΗΕ σε συνδυασμό με το αυξημένο wacc καταγράψει κέρδη μετά φόρων για την χρήση πέριξ των 130 εκ ευρώ πράγμα το όποιο σημαίνει μονοψήφιο p/e για τον ΑΔΜΗΕ και χαμηλή αποτίμηση στην τρέχουσα τιμή

Η κυβέρνηση επείγεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Αριάδνης μιας και προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν έντονα και οι ευρωπαϊκές αρχές.
Μετά την πώληση του 20% της Αριάδνης θα ακολουθούσουν νέες αναλύσεις με αναβαθμισμένες τιμές στόχους για τον ΑΔΜΗΕ... που θα φθάσουν τα 4 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης