Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ακραία υψηλοί οι μισθοί στην ΕΧΑΕ - Τι είπε για τις νέες αυξήσεις και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

Ακραία υψηλοί οι μισθοί στην ΕΧΑΕ - Τι είπε για τις νέες αυξήσεις και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
Για το σύνολο του έτους περιμένει πως οι δαπάνες θα ανέλθουν σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό
Σχετικά Άρθρα
Με μισθούς αναβαθμισμένης αγοράς φαίνεται πως αμείβονται στην ΕΧΑΕ ή προεξοφλούν τα βελτιωμένα μεγέθη όταν θα έρθει η αναβάθμιση και σπεύδουν από τώρα να καρπωθούν.
Η αλήθεια είναι πως για διάφορες ειδικότητες η αγορά πλέον δίνει καλύτερους μισθούς και η ΕΧΑΕ με την αλλαγή της διοίκησης θέλησε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναβαθμίσει το ρόλο της.
Στο πρώτο τρίμηνο οι αμοιβές των εργαζομένων ανήλθαν στα 3,28 εκατ. ευρώ από 2,64 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο, ενώ και ο συνολικός αριθμός του προσωπικού είναι αυξημένος.
Ο CFO του ομίλου Νίκος Κοσκολέτος ανέφερε πως η ποσοστιαία αύξηση (24%) δε θα είναι στο σύνολο του έτους, αφού η αλλαγή της διοίκησης έγινε προς το τέλος του πρώτου τριμήνου πέρυσι και μετά αποφασίστηκε η αλλαγή στρατηγικής.

Για το σύνολο του έτους περιμένει πως οι δαπάνες θα ανέλθουν σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό 2022 το κόστος του προσωπικού ήταν στα 12,39 εκατ. ευρώ από 11,65 εκατ. ευρώ το 2021 ήτοι αύξηση 6,3%.
Άρα μία αύξηση για παράδειγμα 8% θα οδηγούσε το κονδύλι στα 13,4 εκατ. ευρώ περίπου.

Η διοίκηση ρωτήθηκε και για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που καλείται να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση στις 8 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, αναλυτής ρώτησε γιατί δεν αποφάσισαν υψηλότερο μέρισμα αντί να κάνουν αγορές ιδίων σε τιμές πάνω από 5 ευρώ.
Ο κ.Κοσκολέτος απάντησε πως όταν η διοίκηση έφτιαχνε την ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης δεν είχε κάνει αυτή την άνοδο η μετοχή, ενώ τόνισε πως δεν είναι απαραίτητο να γίνουν αγορές ιδίων.
Κάτι τέτοιο είχε γίνει και το 2021 όταν οι αγορές ξεκίνησαν 5 μήνες περίπου μετά την έγκριση της απόφασης από τη γενική συνέλευση.
Σήμερα η ΕΧΑΕ έχει 2,5 εκατ. ίδιες μετοχές και ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να φτάσει είναι 6 εκατ. μετοχές, άρα μπορεί να αγοράσει άλλα 3,5 εκατ. μετοχές.
Οι ίδιες μετοχές μπορούν να ακυρωθούν ή να μοιραστούν στα στελέχη ή να γίνει ένας συνδυασμός και των δύο.
Ακόμα δεν έχει λάβει απόφαση η διοίκηση.
Τέλος αναφορικά με την πορεία της αγοράς είπε πως ο Απρίλιος ήταν λίγο κάτω σε σχέση με το τρίμηνο αλλά ο Μάιος είναι δυνατός με αποτέλεσμα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές να είναι πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης