Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ποιες εισηγμένες ξεχώρισαν στο εξάμηνο – Επικαιροποίηση των επιλογών της στήλης

Ποιες εισηγμένες ξεχώρισαν στο εξάμηνο – Επικαιροποίηση των επιλογών της στήλης
Από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων και μετά από ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα, οι αποτιμήσεις τουλάχιστον 80 εισηγμένων στο Χ.Α. μας φαίνεται καλές έως ελκυστικές
Σχετικά Άρθρα

Η επιλογή μετοχών έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη, λόγω των όσων έχουν συμβεί τους προηγούμενους μήνες.
Η στήλη εδώ και καιρό είναι επιφυλακτική, καθώς φοβόταν την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού, αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ήδη υπήρχαν κάποια σημάδια πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, αλλά τώρα και με τη στάση των κεντρικών τραπεζών μάλλον έχει αυξηθεί η πιθανότητα να δούμε και ύφεση στην προσπάθεια να πέσει ο πληθωρισμός.
Εκτίμηση της στήλης είναι πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο πληθωρισμός θέλει χρόνο για να υποχωρήσει.
Έχουμε επίσης ως δεδομένα, τις υψηλές τιμές πρώτων υλών, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα μεταφορικά. Βλέπουμε κατά διαστήματα διακυμάνσεις και κάποιες τιμές έχουν υποχωρήσει στα χρηματιστήρια, αλλά δεν το έχουμε δει ακόμα στα αποτελέσματα. Κάποια στιγμή θα φανεί.
Υπενθυμίζεται πως η στήλη δεν αναλαμβάνει μεγάλα ρίσκα και έχει ως πρώτο στόχο την προστασία του κεφαλαίου.
Σε μία υποθετική περίπτωση όπου κάποιος επενδύσει στις μετοχές που επιλέγει η στήλη, αθροιστικά σε βάθος χρόνου θέλουμε ο κίνδυνος απώλειας κεφαλαίου να είναι μικρός.
Έτσι επιλέγουμε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη, χαμηλό δανεισμό, διανομές μερισμάτων κ.α.
Από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων και μετά από ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα, οι αποτιμήσεις τουλάχιστον 80 εισηγμένων στο Χ.Α. μας φαίνεται καλές έως ελκυστικές. Πραγματικά μεγάλο το νούμερο και αρκετά ενθαρρυντικό.
Θα πρέπει όμως να πάμε λίγο πιο «σφιχτά». Και αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι κλάδοι που μας δημιουργούν κάποιες ανησυχίες επομένως θα περιμένουμε.
Σε ένα δεύτερο «ξεσκαρτάρισμα» πάμε πάνω από τις 60 μετοχές.
Καταλήγουμε σε ακόμα λιγότερες.
Από τις ανακοινώσεις των εταιρειών, φαίνεται πως το ενεργειακό επηρεάζει την κλωστοϋφαντουργία και ήδη έχει φανεί υποχώρηση μεγεθών.
Το ίδιο συνέβη και για παράδειγμα στις εταιρείες ύδρευσης.
Ο κλάδος των μετάλλων έχει διακυμάνσεις από εταιρεία σε εταιρεία και φαίνεται πως η μεταβολή των τιμών επηρεάζει και τη ζήτηση και τις τιμές και επομένως τα αποτελέσματα.
Ωστόσο, πολλές είχαν ισχυρό εξάμηνο στον ευρύτερο κλάδο.
Η στήλη, έχει κάποιες ανησυχίες λόγω της πορείας των ταμειακών ροών και τις υψηλές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης που δημιουργήθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα. Δεν θα επιλέξει επομένως μετοχές με υψηλή μόχλευση.
Οι κατασκευαστικές επίσης έδειξαν πως επηρεάστηκαν αρκετές εταιρείες από τις τιμές των πρώτων υλών. Γίνονται νέες διαπραγματεύσεις και πολλές συμβάσεις αναθεωρούνται.
Πρέπει και στο συγκεκριμένο κλάδο να είμαστε προσεκτικοί.
Στις εταιρείες ακινήτων έχουμε δει υποχώρηση των τιμών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν καλά, αλλά οι επενδυτές φοβούνται μείωση της αξίας των ακινήτων και έτσι δίνουν ένα μεγαλύτερο discount.
Στην πληροφορική, όπου η στήλη ήταν επιφυλακτική και δε συμμεριζόταν το ράλι τιμών, βλέπουμε μείωση αποτιμήσεων και εμφάνιση ξανά ωραίων αποτιμήσεων.
Εδώ ο κίνδυνος είναι πιο μικρός και οι προοπτικές καλές.
Μετοχές με αρνητικό καθαρό δανεισμό θα πρέπει από την άλλη να είναι στις επιλογές μας, όπως και εταιρείες με μικρό δανεισμό καθώς δε θα επηρεαστούν τόσο από τα υψηλότερα επιτόκια.
Θα θυμίσουμε πως στο τέλος του 2020 δημοσιεύσαμε τις επιλογές μας και ήταν τότε 44. Μείναμε σε αυτές και το 2022 με κάποιες αλλαγές που είχαμε κάνει.
Πάνω σε αυτές θα πατήσουμε, προσθέτοντας και αφαιρώντας.
Για να περιορίσουμε τον αριθμό, αφαιρούμε και κάποιες που θεωρούμε ελκυστικές, αλλά με μικρή αποτίμηση και εμπορευσιμότητα για να μην έχουμε μεγάλη έκθεση σε κάποιο κλάδο.

Ποιες ξεχώρισαν στο εξάμηνο – Οι επιλογές της στήλης

Στην προσπάθεια να επιλέξουμε λοιπόν τις καλύτερες μετοχές του Χ.Α. καταλήξαμε: Ξεκινώντας από τις τράπεζες, διατηρούμε στις επιλογές μας τις ΕΤΕ και ΑΛΦΑ, που τις είχαμε και πριν. Η πρώτη μας έδωσε δυνατή υπεραξία με τη στήλη να δηλώνει ικανοποιημένη πάνω από τα 4 ευρώ όταν είχε πάει, ενώ η δεύτερη μας έχει απογοητεύσει κάπως.
Πάμε τώρα αλφαβητικά με όσες έχουν λατινικούς χαρακτήρες πρώτες. Διατηρούμε την Alpha Αστικά Ακίνητα μετά και το μεγάλο μέρισμα που έδωσε αλλά και την προοπτική που αποκτά από την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θέλουμε ωστόσο να δούμε μία καλύτερη διασπορά.
Διατηρούμε και την AS Company, παρά την αδιαφορία που βλέπουμε από τους βασικούς μετόχους προς το Χ.Α. Ασφάλεια η υψηλή ρευστότητα.
Από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ θα κρατήσουμε η BriQ αν και είμαστε κάπως επιφυλακτικοί για τον κλάδο συνολικά. Δεν έχει κάνει κάτι σημαντικό τα τελευταία χρόνια.
Διατηρούμε επίσης τη Flexopack ειδικά μετά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στο εξάμηνο. Έχει κινηθεί έντονα πτωτικά και πρέπει κάποια στιγμή να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Η επιλογή της Intertech δεν ισχύει πλέον και τη θέση της παίρνει η Inform Λύκος που βελτίωσε μεγέθη.
Η Jumbo είναι επιλογή διαρκείας αν και μέχρι στιγμής μας έδωσε μόνο τα μερίσματα.
Κρατάμε επίσης τη Lavipharm καθώς η μεγάλη πτώση της μετοχής και η αύξηση που θα γίνει μάλλον πολύ χαμηλά, ίσως πρέπει να μας κάνουν να επαναξιολογήσουμε τη στάση και να δούμε την πιθανότητα συμμετοχής στην ΑΜΚ.
Η Medicon ήταν μία μετοχή που είχαμε επιλέξει χωρίς να τη βάλουμε «επίσημα» στις επιλογές, αλλά βάσει συμπεριφοράς στο ταμπλό και θεμελιωδών. Μας έδωσε καλό σημείο εισόδου και εξόδου. Τώρα έχει διορθώσει και τα αποτελέσματα είναι ισχυρά, άρα πρέπει να την έχουμε.
Προσθέτουμε επίσης τη Mevaco καθώς βλέπουμε βελτίωση μεγεθών αλλά και καλές προοπτικές.
Προσθέτουμε επίσης Moda Bagno, γιατί βλέπουμε βελτίωση στον ισολογισμό και αντοχές παρά τα όσα έχουν γίνει.
Διατηρούμε τη Motor Oil, αν και μας είχε δώσει το στόχο που θέλαμε, ήτοι το κλείσιμο του χάσματος από την πτώση των αγορών λόγω πανδημίας.
Βλέπουμε ανάπτυξη και παρά τον έκτακτο φόρο, έχει περιθώρια ανόδου.
Επαναφέρουμε την Performance, αν και ο κλάδος μας προβλημάτισε αρκετά καθώς έχουν διορθώσει αρκετά κάποιες. Προτιμήσαμε να εντάξουμε ξανά τη συγκεκριμένη καθώς μας έδωσε σημαντικά κέρδη στο παρελθόν και τώρα είναι κάτω από εκεί που την είχαμε αφαιρέσει, αλλά έχει και αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Προσθέτουμε την Phoenix Vega Mezz, λόγω επιστροφής και καλών μεγεθών.
Κρατάμε Quest και Revoil λόγω θεμελιωδών μεγεθών, την Titan παρά τη μεγάλη πτώση της τιμής, των ΑΔΜΗΕ που πέρα από μερίσματα δε μας έχει δώσει κάτι, προσθέτουμε τη ΓΕΒΚΑ λόγω αποτελεσμάτων, επαναφέρουμε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να έχουμε ένα εκπρόσωπο του κλάδου. Την είχαμε και παλιά αλλά την είχαμε αφαιρέσει κοντά στα 10 ευρώ. Τώρα κάνει τη γνωστή διαδρομή και βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσσώρευσης, άρα δίνει μία ασφάλεια.
Κρατάμε τη Δρομέας λόγω αποτελεσμάτων, αν και ξέρουμε τον πωλητή και έχει πιέσει τη μετοχή αρκετά. Κρατάμε την ΕΚΤΕΡ, αν και έχει μειωθεί το περιθώριο ανόδου και έχουμε και σημαντική υπεραξία, κρατάμε την Έλαστρον που έχει δώσει μεγάλη κίνηση.
Ο μεταλλουργικός κλάδος μας προβλημάτισε επίσης σημαντικά και μετά από σκέψη δε βάλαμε κάποιες μικρές στις επιλογές αν και το άξιζαν. Κρατάμε και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αν και ο δανεισμός είναι υψηλός. Την κρατάμε λόγω τιμής στο ταμπλό. Αφαιρούμε την ΕΛΒΕ, λόγω εμπορευσιμότητας, κρατάμε την ΕΛΤΟΝ, η οποία μας έχει δώσει μεγάλη κίνηση αλλά είναι τσάμπα και φυσικά ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ παρά το ενεργειακό κόστος.
Κρατάμε την ΕΧΑΕ, την Καρέλιας και την Κλουκίνας-Λάππας. Την τελευταία λόγω των ακινήτων της και με δεδομένο τον δυνητικό πωλητή που μπορεί να συνεχίσει να την ταλαιπωρεί.
Κρατάμε Μύλους Λούλη, Μυτιληναίο, ΟΛΘ και ΟΛΠ, κρατάμε ΟΠΑΠ λόγω μερίσματος, και επαναφέρουμε ΟΤΕ που μας είχε δώσει εξαιρετικό σημείο εξόδου.
Εντάσσουμε Παπουτσάνη και Πετρόπουλο λόγω αποτίμησης, διατηρούμε την Πλαίσιο, αν και προβληματίζει το γράφημα, κρατάμε Πλαστικά Θράκης και Πλαστικά Κρήτης, Κρατάμε Τεχνική Ολυμπιακή, αλλά και Φουρλή αν και μας έχουν πικράνει κάπως.
Συνολικά είναι 46 εταιρείες. Περισσότερες από τις μισές διαπραγματεύονται κάτω από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, 16 έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό και περίπου άλλες τόσες έχουν από το πρώτο εξάμηνο βάλει τις βάσεις για χαμηλό p/e στο σύνολο της χρήσης

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των επιλεγμένων εταιρειών .
Τοπ_επιλογές_5.xls

Το κείμενο δεν αποτελεί σύσταση για αγορά ή πώληση μετοχών.
Δίνει τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnesws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης