Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβγαλε αντίδραση αλλά δεν έπεισε

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβγαλε αντίδραση αλλά δεν έπεισε
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Καλοδεχούμενη η άνοδος, ας είναι και τέτοια. Μέρες τώρα, οι ώρες δεν περνάνε και το ενδιαφέρον είναι από ελάχιστο έως μηδενικό. Με λίγες εντολές δημιουργείς κλίμα. Σήμερα αποφάσισαν να την πάνε πάνω. Δεν ονειρευόμαστε έτσι το ελληνικό χρηματιστήριο. Θέλουμε μία καλύτερη αγορά. Ας είναι…

Η έλλειψη επενδυτών έχει κάνει ζημιά. Βλέπετε, οι Έλληνες μικροεπενδυτές προτίμησαν πριν καιρό να βάλουν λεφτά στα κρυπτονομίσματα. Μη σας πούμε τι έπαθαν. Επενδυτές του μέσου όρου του Χ.Α., ήτοι με κεφάλαια 3-5 χιλ. ευρώ αντί να τα βάλουν σε μετοχές τα έβαλαν σε κρύπτο ή τα έπαιξαν με μόχλευση στις πλατφόρμες και μηδένισαν. Φωνάζουμε καιρό για αυτές τις πλατφόρμες και πόσα τηλέφωνα παίρνουν κάθε μέρα τον κόσμο. Βάζουν κάτι άσχετους και αγενέστατους να διαβάζουν ένα κείμενο, δήθεν ενημέρωση, και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γι΄αυτό είδαμε και χθες την καμπάνα από την Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Στα δικά μας τώρα. Ψάχνεις να βρεις μετοχή να ξεχωρίζει και δεν εντοπίζεις εύκολα κάποια. Τι να πούμε δηλαδή ότι τράβηξε βλέμματα η Motor Oil που έγραψε +4% με 40 χιλ. τεμάχια; Ή μήπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει κάνει την κίνηση τόσες φορές από τα 8 στα 10 και πίσω; Τι να πούμε, ότι είμαστε ευχαριστημένοι από τη ΔΕΗ, που βυθίστηκε από τα 10 ευρώ; Για τα μικρομεσαία τι να πούμε; Παρόλα αυτά, έχοντας ολοκληρώσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων, θα δημοσιεύσουμε αύριο την επικαιροποίηση των επιλογών μας. Η αρχική λίστα εταιρειών με περιθώριο ανόδου είχε 80 εταιρείες! Καταλαβαίνετε πως μιλάμε για μία εξαιρετικά φθηνή αγορά. Με κόπο τις περιορίσαμε στις 46.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Συνεχίζουν οι αποδόσεις να σκαρφαλώνουν υψηλότερα. Στο 5% το ελληνικό δεκαετές στο 4,58% το βρετανικό, στο 3,951% το αμερικάνικο και στο 2,384% το γερμανικό.

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ: Ανύπαρκτη…

ΜΟΤΟR OIL: Αν δεν ήταν ο έκτακτος φόρος θα είχε πάει αρκετά καλύτερα. Στα 16,90 ευρώ και στο +4,06% με συνολικό όγκο 98 χιλ. τεμάχια. Για να πάει όμως στο +4% ίσα που χρειάστηκαν 40 χιλ. κομμάτια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με πωλητή η Eurobank και κατάφερε στο τέλος να κλείσει με μικρή άνοδο. Οι άλλες 3 συστημικές είχαν καλύτερη εικόνα και ενισχύθηκαν άνω του 2%.

LAMDA: Η μετοχή έχει απογοητεύσει τους μετόχους της. Τους μικρούς φυσικά εννοούμε. Εδώ και μήνες αν και ανακοινώνει πράγματα για το Ελληνικό δε σηκώνει κεφάλι. Ίσως θα χρειαστεί οι επενδυτές να αρχίσουν να βλέπουν πρόοδο. Η εισηγμένη κατά την άποψή μας ενσωματώνει και το τουριστικό μέλλον της χώρας και το μέλλον των ακινήτων. Δεν πουλάει ακίνητα που απευθύνονται στον μικρομεσαίο, αλλά στην ελίτ. Στον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και σε χώρες χωρίς ιδιαίτερη ανάπτυξη, βλέπεις παραθαλάσσιες περιοχές να έχουν ουρανοξύστες, βίλες κτλ και τους ξένους να τα έχουν αγοράσει όλα.

Από την Ελλάδα λείπει αυτό. Το project του Ελληνικού θα το αλλάξει και θα δώσει την ευκαιρία να γίνει αλλαγή όλου του τουριστικού προϊόντος. Μία ευκαιρία που μπορεί να μας απογειώσει αν την εκμεταλλευτούμε σωστά, ως χώρα. Ως μετοχή, νομίζουμε πως θα δούμε κάποια στιγμή καλύτερα επίπεδα, αλλά ίσως να χρειαστεί να δούμε τους πρώτους ορόφους του ουρανοξύστη για παράδειγμα.

JUMBO: Δεν αλλάζει επίπεδο η μετοχή παρά τα ισχυρά αποτελέσματα. Παραμένει πέριξ των 13,5 ευρώ. Ο όγκος συναλλαγών από την άλλη δεν είναι και μικρός αν δούμε το συνολικό του Χ.Α.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μη γελιέστε, αν δεν υπήρχαν και εδώ οι κόντρες, και αν τους άρεσε λίγο ο θεσμός του χρηματιστηρίου, η αποτίμηση θα ήταν 1,5 δισ. ευρώ για πλάνα. Ναι, διπλάσια. Τόσο υποτιμημένη είναι αυτή η εταιρεία. Αναλογιστείτε μόνο με 580 εκατ. ευρώ κεφάλαια τι θα μπορούσε να είχε κάνει. Δε σας λέμε να σήκωνε και λίγο δανεισμό.

ΟΛΠ: Συνωστίζονται να αγοράσουν κάτι λιμανάκια στη χώρα και αυτήν την πουλάνε εδώ και μήνες. Ούτε το εξάμηνο που έβγαλε, ούτε το τίμημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας συγκίνησε τους επενδυτές. Βρε είδατε πόσο πουλήθηκε η Ηγουμενίτσα;

LAVIPHARM: Ένα αντίστοιχο βιάγκρα λανσάρει η εταιρεία. Δεν αναμένει μεγάλες πωλήσεις, αλλά κολλάει γενικά στο επιχειρηματικό της προφίλ, αφού πατάει και στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

ΕΧΑΕ: Συνεχίζει να προβληματίζει η εικόνα της.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

FLEXOPACK: Θα μας τρελάνουν τελείως… Έκανε όγκο σήμερα (για τα δεδομένα της) και έκλεισε στο -3,08% και στα 6,30 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης