Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ηχηρή πτώση με αυξημένο τζίρο – Τα χαρτιά που πιέστηκαν

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ηχηρή πτώση με αυξημένο τζίρο – Τα χαρτιά που πιέστηκαν
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Βαριές θα λέγαμε πως ήταν οι απώλειες καθώς πήγαμε πλέον στις 900 μονάδες και μάλιστα με υψηλό τζίρο αφού ξεπέρασε τα 111 εκατ. ευρώ μαζί με τα πακέτα (19,1 εκατ. ευρώ τα πακέτα). Βαριές απώλειες για τα blue chips και είδαμε και διαθέσεις αύξησης ρευστότητας με κινήσεις stop loss ή profit. Οι εξελίξεις στην Κίνα είτε λόγω Covid, είτε και «συγχρωτισμού» των πλοίων μεταφοράς αυξάνουν τις ανησυχίες για νέες ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία, κρατάει πολύ περισσότερο από όσο περίμεναν οι ειδικοί και μάλιστα στις τελευταίες μέρες διαβάζουμε κάποιες εξελίξεις καθόλου αισιόδοξες. Όπως για παράδειγμα αυτή στη Γερμανία για στοκάρισμα τροφών.

Η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων θα έπρεπε να μας δίνει μία αισιοδοξία αφού τα κέρδη συνολικά είναι εξαιρετικά, αλλά οι σημειώσεις των διοικήσεων για το 2022 και η πορεία του τετάρτου τριμήνου σε κάποιες δείχνουν πως έχουμε μπροστά μας δυσκολίες. Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ έχασε σήμερα 2,38% και έκλεισε στις 900,45 μονάδες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ολοκληρώνονται σήμερα και πάμε για το τρίμηνο. Η χρήση 2021 θα είναι οδηγός μας για καιρό, αφού οι μικρές δε θα δώσουν ενημέρωση εκτός και υποχρεωθούν για το πρώτο τρίμηνο. Η στήλη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, λόγω των προκλήσεων, επικεντρώνεται στα θεμελιώδη. Δεν ασχολούμαστε με θα κάνουν, θα φτιάξουν, θα δείτε κ.α. αφού πολλά λέγονται, λίγα γίνονται. Ρευστότητα, χαμηλός δανεισμός, καλό μέρισμα και προοπτικές θα πρέπει να είναι τα κορυφαία κριτήρια.

ΔΕΗ: Τρεις φορές έχει βρεθεί στο πρόσφατο παρελθόν κάτω από τα 7,20 ευρώ. Η τρίτη ήταν σήμερα. Είναι μία καλή στήριξη η περιοχή γύρω από τη συγκεκριμένη τιμή. Σήμερα έγραψε χαμηλό στα 7,15 ευρώ και έκλεισε καλύτερα και στα 7,33 ευρώ αλλά με απώλειες 4,18%. Ο όγκος υψηλός.

QUEST: Νομίζουμε πως εδώ έχουμε κινήσεις stop profit αφού το ράλι το προηγούμενο διάστημα ήταν μεγάλο και κάποιοι κλειδώνουν κέρδη και όχι ζημιές. Πάνω από 120 χιλ. τεμάχια ο όγκος και η τιμή στα 5,50 ευρώ (-6,30%).

VIOHALCO: Σημαντικές και εδώ οι ρευστοποιήσεις και η μετοχή έκλεισε κάτω από τα 4 ευρώ.

LAMDA: Και εδώ αξιόλογη η πίεση. Στα 6,2250 ευρώ και στο -4,38%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όλες κάτω με πρώτη τη Eurobank που έχασε 4,14%. Ακολούθησε η Εθνική με απώλειες 3,27% και βρίσκεται πλέον στα 3,70 ευρώ. Απώλειες μικρότερες του 3% για τις δύο άλλες συστημικές.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Χαμηλό σχεδόν 14 μηνών στη μετοχή. Μάλλον οι εξελίξεις στη Ρωσία ίσως επηρεάσουν ζήτηση και προσφορά. Παρόμοια η εικόνα και άλλων εταιρειών του κλάδου.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν υπογραφεί έξι συμβάσεις για αναλήψεις έργων συνολικού ποσού 16,668 εκατ. ευρώ από την μητρική εταιρεία. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν είδαμε σημείωση από τον ορκωτό για δικαστική απαίτηση. Όπως αναφέρει η εταιρεία με την από 2952/2021 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε η αγωγή φυσικού προσώπου κατά της Εταιρείας και συνδεδεμένου φυσικού προσώπου με την οποία αιτούταν την καταβολή σε αυτόν αποζημίωση ποσού 4.498.671,31 ευρώ με βάση τις διατάξεις για την αδικοπραξία στα πλαίσια πώλησης μετοχών σε προηγούμενη χρήση. Αυτή η απαίτηση κρατούσε πίσω τη μετοχή για μεγάλο διάστημα, αφού επρόκειτο για σημαντική για τα μεγέθη της δικαστική διαμάχη.

DOPPLER: Όπως είδαμε τον ισολογισμό θα λέγαμε πως μία αύξηση κεφαλαίου θα βοηθούσε.

INTERLIFE: Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ήταν εξαιρετικό και δεν το έπιασε η εισηγμένη το 2021, αλλά πήγε συνολικά αρκετά καλά. Παίζει σημαντικά χαμηλότερα από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων. Μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

INTRAKAT: Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Το βασικότερο όμως είναι πως η συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ Άνεμος δεν έφερε βελτίωση στα ίδια κεφάλαια. Ενώ δηλαδή βλέπουμε την αύξηση στο μετοχικό και στο υπέρ το άρτιο, συνολικά λόγω ζημιών υπάρχει μείωση των ιδίων κεφαλαίων. Από την άλλη έχουμε επίσης μεγάλη αύξηση των συνολικών υποχρεώσεων στα 323 εκατ. ευρώ από 268 εκατ. ευρώ. Αρνητικά τα EBITDA με τις ζημιές να ανέρχονται στα 21,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από το 50% των ιδίων κεφαλαίων. Τον Φεβρουάριο του 2022 έγινε αύξηση κεφαλαίου, επομένως μάλλον θα βοηθήσει. Δικαιολογημένο θα λέγαμε το -6,29%.

ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Αρνητικό το EBITDA και ξανά ζημιές στην τελική γραμμή. Τα δάνεια έχουν ρυθμιστεί όπως είχαμε γράψει παλαιότερα και έχουμε τώρα λεπτομέρειες. Δείτε και σχετικό θέμα που έχουμε βάλει. Υπάρχουν έκτακτα έσοδα και έξοδα επίσης στη χρήση, από τόκους, καταστροφή εμπορευμάτων ή ρήτρα αποζημίωσης.

YALCO: Με διάφορες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν τα δάνεια κατά 10 εκατ. ευρώ, χωρίς να γίνει κούρεμα. Η Σπύρου χωρίς να πουλήσει κάτι κούρεψε τα δάνεια πάνω από 50% και αυτή που πουλάει ασημικά δε θα έχει κούρεμα; Δεν νομίζουμε... Μάλλον θα το δούμε στο μέλλον. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης