Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πτωτικό άνοιγμα με χαμηλό τζίρο και λίγους πρωταγωνιστές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πτωτικό άνοιγμα με χαμηλό τζίρο και λίγους πρωταγωνιστές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Είμαστε στην περίοδο που οι περισσότεροι είναι διακοπές και οι ειδήσεις είναι ελάχιστες. Ακόμα και οι ανακοινώσεις για αγορές ιδίων μετοχών είναι περιορισμένες. Έτσι και σήμερα θα έχουμε μία ήσυχη συνεδρίαση, όπως αναφέρουν και οι αναλυτές στα πρωινά τους σχόλια. Ο DAX υποχωρεί λίγο από τα ιστορικά υψηλά του αλλά όσο περνάει η ώρα περιορίζεται η πτώση και με ήπιες απώλειες έχουν ανοίξει και οι περισσότερες σημαντικές αγορές.

Το ΧΑ άνοιξε λίγο χαμηλότερα προς τις 890 μονάδες με μέτριες συναλλαγές, λόγω της Ελλάκτωρ, η οποία έχει κάνει πάνω από 400 χιλ. ευρώ στο άνοιγμα. Όλα τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά δεν έχει ξεπεράσει κάποιο τις 100 χιλ. ευρώ. Πιέζεται η Jumbo και συνεχίζει να προβληματίζει η τεχνική της εικόνα. Μικρές απώλειες και για Alpha Bank. Η μείωση της short θέσης στη ΔΕΗ από το γνωστό fund μπορεί να βοηθήσει στο σπάσιμο της αντίστασης.

Δεν υπάρχουν πολλά να σχολιάσει κάποιος στο ξεκίνημα με τέτοιους όγκους. Για παράδειγμα υποχωρεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 0,84% με 550 τεμάχια. Υποχωρεί η Τέρνα Ενεργειακή 1,02% με 409 τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θέλει τη συμβολή τους η αγορά για να ξεπεράσει τις 900 μονάδες. Πιέζονται λίγο στο ξεκίνημα αλλά με μικρούς όγκους. Όλες οι συστημικές έχουν απώλειες από 1% και κάτω.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Περιμένουμε προς το τέλος του μήνα σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου. Στις 26 ανακοινώνουν τα ΕΛΠΕ και η Alpha Bank, στις 31 η Eurobank, η Motor Oil, η Fourlis και η Intercontinental International. Μετά πάμε Αύγουστο που έχουμε στις 8 τον ΟΠΑΠ και την Quest, στις 9 η Σαράντης και μετά όλοι οι άλλοι στο τέλος.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στο 29% οι εφοπλιστές, περιμένουμε και το ποσοστό των Ολλανδών και κυρίως θέλουμε να μάθουμε ποιος έκανε το «σάρωμα» των μετοχών στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, το οποίο έφερε και σημαντική άνοδο της μετοχής. Παραμένει εντός εύρους η τιμή χωρίς να αλλάζει η τεχνική εικόνα. Ανοδικά συνεχίζει η μετοχή και στα πρώτα λεπτά έκανε ήδη όγκο άνω των 270 χιλ. τεμαχίων. Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία περιμένουν για τη διάσπαση.

ATTICA GROUP: Με 30 χιλ. τεμάχια όγκο στο ξεκίνημα προσπαθεί και πάλι να ξεπεράσει το 1 ευρώ. Στα 1,02 ευρώ και στο +2,41%. Θεωρούμε χαμηλή την αποτίμηση και έχουμε δώσει στόχο τα 1,20 ευρώ όταν τη βάλαμε στα 0,80 ευρώ στις επιλογές μας. Ο τουρισμός πάει καλά αν και κρίσιμος είναι ο Σεπτέμβριος. Τα καράβια πάνε και έρχονται γεμάτα αυτήν την περίοδο.

ΑΚΡΙΤΑΣ (απάντηση): Οι πωλήσεις το 2020 υποχώρησαν 16,9% λόγω της πανδημίας και στα 23,88 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ενισχύθηκαν στα 2,02 εκατ. ευρώ από -807 χιλ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα να είναι στο 1,05 εκατ. ευρώ από -24 χιλ. ευρώ. Η τελική γραμμή είχε πάλι ζημιές 2,15 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός είναι στα 40,2 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 4,8 εκατ. ευρώ.

Επειδή μας ζητάτε μία σύγκριση με την Ξυλεμπορία, αυτή έχει ίδια κεφάλαια θετικά κατά 2,4 εκατ. ευρώ, καθαρό χρέος 29,3 εκατ. ευρώ, ενώ είχε πωλήσεις 28 εκατ. ευρώ από 31 εκατ. ευρώ, ΕΒΙΤDA -4,42 εκατ. ευρώ από 2,28 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένο, 2,4 εκατ. ευρώ από 2,28 εκατ. ευρώ. Έχει δώσει και μία εκτίμηση η διοίκηση για υψηλά κέρδη προ φόρων το 2021, ενώ έχει παρθεί απόφαση για αύξηση κεφαλαίου. Η Ακρίτας αναφέρει πως στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 18,3% έναντι του 2020 και κατά 11,6% έναντι του 2019. Σημειώνεται πάντως και η αύξηση των πρώτων υλών.

Η μετοχή της Ακρίτας έχει άνοδο από την αρχή του έτους κατά 92% και το κοινό της Ξυλεμπορία 138%. Η αποτίμηση της Ακρίτας είναι στα 8,3 εκατ. ευρώ και της Ξυλεμπορία (κοινό και προνόμιο) στα 13 εκατ. ευρώ. Καθαρά συγκρίνοντας τις δύο εταιρείες, ναι, θα μπορούσαμε να πούμε πως βρίσκουμε λόγους για περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησης της Ακρίτας. Κοιτάζοντας μόνο τον ισολογισμό της Ακρίτας, θεωρούμε πως χρειάζεται μία γενναία αύξηση κεφαλαίου για να πέσουν τα δάνεια, να μειωθούν οι τόκοι και να μπορέσουν οι μέτοχοι να δουν βελτίωση στην τελική γραμμή. Περιμένουμε να δούμε το ίδιο και από την Ξυλεμπορία. Η στήλη δεν παίρνει θέση για Ακρίτα, καθώς η αρνητική καθαρή θέση και ο υψηλός δανεισμός μας το "απαγορεύουν". 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Στα 0,80 ευρώ και στο -2,44% με όγκο 10 χιλ. τεμάχια.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Μας έβγαλε την ψυχή αλλά η διάσπαση είναι σε εξέλιξη. Στα 1,83 ευρώ και στο 1,89% με όγκο 5 χιλ. τεμάχια. Χαμηλή η αποτίμηση των 74,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης