Τελευταία Νέα
Speculator

Οι Έλληνες επενδυτές ανοίγουν μερίδες στο χρηματιστήριο, αλλά οι ενεργοί επενδυτές παραμένουν λίγοι

Οι Έλληνες επενδυτές ανοίγουν μερίδες στο χρηματιστήριο, αλλά οι ενεργοί επενδυτές παραμένουν λίγοι

Το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και οι προσδοκίες από το Ταμείο Ανάπτυξης, κάνει τους εγχώριους επενδυτές να ξαναπερνάνε την πόρτα των χρηματιστηριακών

Σχετικά Άρθρα
Μπορεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου οι συνολικοί κωδικοί Ελλήνων και ξένων να ανέρχονται στα 1,43 εκατ., ωστόσο μόλις 28 χιλ. κωδικοί ήταν ενεργοί τον περασμένο μήνα, δηλαδή έχουν κάνει έστω μία πράξη στις συνεδριάσεις του μήνα.
Ωστόσο, το ενθαρρυντικό είναι πως κάθε μήνα ανοίγει σημαντικός αριθμός νέων μερίδων από τους επενδυτές.
Τον περασμένο Ιούλιο άνοιξαν 1544 μερίδες, έναντι 664 τον Ιούνιο, 1543 τον Μάιο, 776 τον Απρίλιο, 2718 τον Μάρτιο, 615 τον Φεβρουάριο και 715 τον Ιανουάριο.
Παρά την άνοδο των μετοχών, το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, αλλά και οι προσδοκίες που υπάρχουν για την πορεία του ΧΑ, λόγω και των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάπτυξης, κάνει τους εγχώριους επενδυτές να ξαναπερνάνε την πόρτα των χρηματιστηριακών εταιρειών.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή του έτους μερίδες ανοίγουν και οι ξένοι επενδυτές με περίπου 1000 στους 7 μήνες.

Παραμένει μικρός ο αριθμός των ενεργών

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς μπορεί να βλέπουν νέους επενδυτές ή επαναδραστηριοποίηση παλιών, ωστόσο η καθημερινή ενασχόληση με το ΧΑ γίνεται από λίγους.
Αυτό που τονίζουν επίσης είναι πως πρέπει οι επενδυτές να προσέχουν τις επιλογές τους προκειμένου να μη χάσουν ξανά τα χρήματά τους, ενώ θα πρέπει και να παρακολουθούν τη δραστηριότητα της εταιρείας που επιλέγουν, σε συνεργασία με τον επενδυτικό τους σύμβουλο.

Προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Να σημειωθεί πως πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα έλαβε τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ που προορίζει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η διοίκηση του ΧΑ σε πρόσφατες τηλεδιασκέψεις, έχει δώσει την εκτίμηση πως περιμένει σημαντική αύξηση νέων εισαγωγών και αυξήσεων κεφαλαίου καθώς τα χρήματα από το Ταμείο θα μπορούν να μοχλευτούν με τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια.
Αυτή η προοπτική τονώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τράπεζες πλέον έχουν μηδενικά επιτόκια με αποτέλεσμα ο καταθέτης να μην έχει απόδοση.
Έτσι επιλέγει το ΧΑ είτε για αγορά μετοχών, είτε και για ομολόγων που αρκετές εκδόσεις καλύπτονται με ευκολία και προσφέρουν μία καλύτερη απόδοση στους επενδυτές έναντι του ταμιευτηρίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης