Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η επόμενη μέρα της ΙΑΣΩ μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης και την έξοδο από το ΧΑ

tags :
Η επόμενη μέρα της ΙΑΣΩ μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης και την έξοδο από το ΧΑ
Οφέλη από τα κόστη που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση της μετοχής θα αποκομίσει ο Προτείνων
Σχετικά Άρθρα

Κόστη αναμένεται να εξοικονομήσει η ΙΑΣΩ, που συνδέονται με το γεγονός ότι είναι εισηγμένη, μετά τη δημόσια πρόταση και τη διαγραφή των μετοχών της από το ΧΑ.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο ο Προτείνων ενδέχεται να προβεί σε ορισμένες διοικητικές μεταρρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Εταιρεία δεν θα χρειάζεται να συμμορφώνεται πλέον με τις απαιτήσεις που τίθενται για τις εισηγμένες εταιρείες.
Για παράδειγμα, η Εταιρεία δεν υποχρεούται να τηρεί τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που ισχύουν στην Ελλάδα για τις εισηγμένες εταιρείες ή να έχει επιτροπή ελέγχου, ενώ στο προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση των σχέσεων με τους επενδυτές ή υποχρεώσεων που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με χρηματιστηριακούς νόμους αναμένεται να ανατεθούν νέα διοικητικά καθήκοντα.
Τέλος, ορισμένα από τα κόστη της Εταιρείας που συνδέονται με τη διατήρηση της διαπραγμάτευσης των Μετοχών στο Χ.Α. θα εξοικονομηθούν.
Ουσιαστικά η δημόσια πρόταση έχει ήδη πετύχει καθώς ο Προτείνων (OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l.) έχει ήδη συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 90%, και έτσι μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του squeeze out και να διαγράψει τη μετοχή από το ΧΑ, αποκτώντας το σύνολο των μετοχών.
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, θα συγκληθεί γενική συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας που θα αποφασίσει τη διαγραφή της Εταιρείας από το Χ.Α. και οι Λοιποί Μέτοχοι θα ψηφήσουν υπέρ της σχετικής απόφασης, ενώ τέλος εντός 12 μηνών μετά τη διαγραφή της Εταιρείας από το Χ.Α. θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση με απορρόφηση του Προτείνοντα από την Εταιρεία.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς των μετοχών

Ο Προτείνων θα χρηματοδοτήσει την καταβολή του Προσφερόμενου Ανταλλάγματος με μετρητά προερχόμενα κατά το μεγαλύτερο μέρος από τραπεζικό δανεισμό καθώς και από κεφάλαια που θα προέρθουν από εταιρείες του Ομίλου Oaktree.
Ειδικότερα από τις Oaktree European Principal Fund IV, L.P. και Oaktree European Principal Fund IV, s.c.s, Πρόσωπα που Eνεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα και μέλη του Ομίλου Oaktree, για τα οποία έχουν εγγράφως δεσμευθεί οι ετερόρρυθμοι εταίροι που συμμετέχουν στις εν λόγω εταιρίες, και τραπεζικό δανεισμό, για τον οποίο έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς A.E.
Στο πλαίσιο της άντλησης τραπεζικού δανεισμού, ο Προτείνων θα χορηγήσει στην ως άνω δανείστρια τράπεζα, ως εξασφάλιση, δυνάμει σχετικής Σύμβασης Ενεχυριάσεως Άυλων Μετοχών μεταξύ του Προτείνοντος και της δανείστριας τράπεζας, ενέχυρο Α΄ τάξης επί όλων των Μετοχών εκδόσεως της ΙΑΣΩ Α.Ε. που εκάστοτε θα κατέχει.
Το δικαίωμα άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου των ενεχυριαζόμενων κατά τα ανωτέρω Μετοχών θα ανήκει στον Προτείνοντα μέχρι της τυχόν επίδοσης από τη δανείστρια τράπεζα γνωστοποίησης για τη συνδρομή γεγονότος καταγγελίας του εν λόγω δανείου, σύμφωνα με τους όρους αυτού.
Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που εμπεριέχονται στο Πληροφοριακό Δελτίο και το Νόμο, ο Προτείνων δεσμεύεται και αναλαμβάνει να αποκτήσει όλες τις Μετοχές της Δημόσιας Πρότασης, δηλαδή κατ’ ανώτατο αριθμό 15.614.132 Μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,78% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.
Συνολικά η δαπάνη ανέρχεται σε 23,4 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ο Προτείνων προσφέρει 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης