Τελευταία Νέα
Technical Analysis

Macro - Advisory: Η Ρωσία δεν θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ - Θα επικαλεστεί τεχνικούς λόγους

Macro - Advisory: Η Ρωσία δεν θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ - Θα επικαλεστεί τεχνικούς λόγους
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η Ρωσία να μην συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και να μειώσει την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, οι Ρώσοι αξιωματούχοι συμφώνησε να συμμετέχει στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής με στόχο την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι τα μέλη του Οργανισμού θα μειώσουν την παραγωγή στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ τα μη μέλη (μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Βενεζουέλα) θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή συνολικά κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα (σσ. και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν στις 9 Δεκεμβρίου του 2016).
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το Κρεμλίνο να επικαλεστεί τεχνικά θέματα και να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Όταν ο Chris Weafer, αναλυτής της Macro-Advisory, ρωτήθηκε από το CNBC εάν η Ρωσία θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία, απάντησε: «Όχι, δεν το πιστεύω».
«Η χθεσινή συνεδρίαση προφανώς δημιούργησε πολύ δυνατά πρωτοσέλιδα, αλλά (ήταν) πολύ αδύναμη στις λεπτομέρειες, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη υποτιθέμενη συμβολή των μη-μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια» εξήγησε ο ίδιος.
Η ρωσική κυβέρνηση σχεδίαζε να αυξήσει την παραγωγή το 2017.
Σύμφωνα με τον Weafer, οι αρχές θα μπορούσαν -αντίο να μειώσουν την παραγωγή σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα- να την μειώσουν σε σχέση με τα επίπεδα που είχε προβλέψει για το 2017 και να πουν στον ΟΠΕΚ: «αυτή είναι η συμβολή μας».
Το γεγονός ότι στη συμφωνία δεν διευκρινίζεται πως θα γίνει η μείωση, δίνει περιθώρια ελιγμών στη Ρωσία.
Σύμφωνα όμως με τον Weafer, ακόμα και αν η ρωσική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί το συνεισφέρει, είναι δύσκολο να πείσει τις εταιρείες της, καθώς δεν ισχύουν τα ίδια με τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.
Επισημαίνεται ότι στις χώρες του ΟΠΕΚ, συνήθως υπάρχει μια κρατική εταιρεία που υπακούει στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης σχετικά με την παραγωγή του πετρελαίου.
Στη Ρωσία, όμως, υπάρχουν διαφορετικές εταιρείες, όπου συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές.
«Οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες μπορούν όλες να επικαλεστούν τεχνικού λόγους.
Απλά, εγώ δεν το πιστεύω», πρόσθεσε Weafer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης