Τελευταία Νέα
Technical Analysis

Αυξάνονται τα σημάδια ότι έρχεται ύφεση στις ΗΠΑ - Προειδοποιητικό καμπανάκι από την αγορά ομόλογων

Αυξάνονται τα σημάδια ότι έρχεται ύφεση στις ΗΠΑ - Προειδοποιητικό καμπανάκι από την αγορά ομόλογων
Τι δείχνει η αγορά ομολόγων για τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

 Αυξάνονται τα σημάδια ότι έρχεται ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς αυτή τη φορά το κόκκινο φως προέρχεται από έναν ευρέως γνωστό δείκτη της αγοράς ομόλογων.
Ο λόγος αφορά τη διαφορά αποδόσεων του 3μηνου γραμματίου του Δημοσίου και του 10ετούς ομολόγου, που έγινε αρνητική την Τρίτη 26/10 και παρέμεινε αρνητική την Τετάρτη 27/10.
Η τελευταία φορά που το spread μεταξύ των δύο αυτών τίτλων ήταν αρνητικό μέχρι το τέλος μιας συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη ήταν στις 2 Μαρτίου 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με το Tradeweb.
Μέχρι σήμερα, όσοι αρνούνταν ότι η αμερικανική οικονομία θα κυλήσει σε ύφεση, μπρούσαν τουλάχιστον να επικαλούνταν αυτό το spread.
Το γεγονός δηλαδή ότι κατάφερε να μείνει θετικό για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, ακόμη και αφού ένας από τους αντίστοιχους δείκτες της αγοράς ομολόγων -- το spread ανάμεσα στις αποδόσεις των 2ετών και των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου -- εχεί γίνει αρνητικός τον Ιούλιο και παρέμεινε αρνητικός επί σειρά μηνών.
Αλλά την Τρίτη και την Τετάρτη, τα πράγματα άλλαξαν: το επιτόκιο του τρίμηνου έντοκου γραμματίου του αμερικανικού Δημοσίου διαπραγματεύτηκε κατά διαστήματα πάνω από την απόδοση του 10ετούς.
Έτσι το spread μεταξύ των δύο έγινε έγινε αρνητικό.

Καθηγητής Harvey: Ας μην ανησυχούμε ακόμη...

Ο Campbell Harvey,  καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Duke, που έχει πρωτοστατήσει στην ανάδειξη των αποδόσεων της αγοράς ομολόγων ως εργαλείου πρόβλεψης για την πορεία της οικονομίας, είπε ότι κατ΄αυτόν το spread ανάμεσα στις αποδόσεις του τρίμηνου γραμματίου και του 10ετούς ομολόγου πρέπει να παραμείνει αρνητικό ως τον Δεκέμβριο, για να αποφανθεί με σιγουριά ότι η οικονομία μπαίνει σε ύφεση.
«Μια αναστροφή μιας ή δύο ημερών δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο Harvey στο Marketwatch.
«Το γεγονός ότι αντιστράφηκε χθες και σήμερα δεν αρκεί για να πούμε ότι έχουμε προειδοποιητικό σημάδι για ύφεση από την αγορά ομολόγων».

... πάντως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει

«Παρόλα αυτά, είπε, οι κινήσεις της Τρίτης και της Τετάρτης μας δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει» και η ανάγκη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό «οδηγεί την καμπύλη αποδόσεων με τρόπους που δηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης».
Τυπικά, όταν η αγορά πιστεύει ότι οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ είναι λαμπρές, η αισιοδοξία των traders αντανακλάται στην αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολογων.
Την Τετάρτη, ωστόσο, το επιτόκιο του τρίμηνου γραμματίου αυξήθηκε απότομα ως το 4,102%, καθώς οι traders συνέχισαν να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και μια άλλη αύξηση τον Δεκέμβριο που εκτιμάται ότι θα βυθίσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
Εν τω μεταξύ, το επιτόκιο του 10ετούς έπεσε προσωρινά ως το 3,997%.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η αντιστροφή της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ 3μηνου γαμματίου και 10ετούς ομολόγου συμβαίνει σε μια στιγμή που υπάρχουν ελπίδες ότι η Fed θα συγκρατήσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της το Νοέμβριο στις 50 μονάδες βάσης.
Άλλα προειδοποιητικά σημάδια για επικείμενη οικονομική ύφεση εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν το μοντέλο του Bloomberg Economics προέβλεψε 100% πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης