Η ενδοκρινολόγος και διατροφολόγος Anna Goncharova αποκαλύπτει ότι ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν φυσικά το στρες, αυξάνοντας την παραγωγή της «ορμόνης της ευτυχίας» - της σεροτονίνης
Ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες αυξάνοντας την παραγωγή σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας», εξήγησε η Anna Goncharova, MD, PhD, ενδοκρινολόγος και διατροφολόγος στο Goncharov Dynasty Medical Center, σε συνέντευξή της στο Pravda.Ru.
Σύμφωνα με την Goncharova, ορισμένες τροφές μπορούν να υποστηρίξουν την ψυχική ισορροπία χάρη στην περιεκτικότητά τους στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο χρησιμοποιείται για τη σύνθεση της σεροτονίνης.
Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι υπεύθυνος για την ανθεκτικότητα στο στρες, βελτιώνει τον ύπνο και ενισχύει τη συνολική ευεξία. Η ειδικός σημείωσε ότι η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή βοηθά στη φυσική μείωση του άγχους.
«Τροφές που μπορούν να μειώσουν το άγχος είναι οι μπανάνες, τα αβοκάντο, ο σολομός, τα μπλε τυριά, καθώς και η σοκολάτα και τα ροφήματα με βάση αυτήν. Περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προάγει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει την αντοχή στο στρες», εξήγησε η Goncharova.
Πρόσθεσε ότι και οικείες τροφές όπως η ξινή κρέμα και το τυρί κότατζ έχουν θετική επίδραση στη συναισθηματική ευεξία.
Σύμφωνα με τη γιατρό, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σεροτονίνης, κάτι που με τη σειρά του συμβάλλει σε θετική διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται αυτές οι τροφές, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, με μέτρο: μια μερίδα 10–15 γραμμαρίων είναι ασφαλής, ακόμα και για όσους προσέχουν το βάρος τους.
www.bankingnews.gr
Σύμφωνα με την Goncharova, ορισμένες τροφές μπορούν να υποστηρίξουν την ψυχική ισορροπία χάρη στην περιεκτικότητά τους στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο χρησιμοποιείται για τη σύνθεση της σεροτονίνης.
Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι υπεύθυνος για την ανθεκτικότητα στο στρες, βελτιώνει τον ύπνο και ενισχύει τη συνολική ευεξία. Η ειδικός σημείωσε ότι η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή βοηθά στη φυσική μείωση του άγχους.
«Τροφές που μπορούν να μειώσουν το άγχος είναι οι μπανάνες, τα αβοκάντο, ο σολομός, τα μπλε τυριά, καθώς και η σοκολάτα και τα ροφήματα με βάση αυτήν. Περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προάγει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει την αντοχή στο στρες», εξήγησε η Goncharova.
Πρόσθεσε ότι και οικείες τροφές όπως η ξινή κρέμα και το τυρί κότατζ έχουν θετική επίδραση στη συναισθηματική ευεξία.
Σύμφωνα με τη γιατρό, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σεροτονίνης, κάτι που με τη σειρά του συμβάλλει σε θετική διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται αυτές οι τροφές, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, με μέτρο: μια μερίδα 10–15 γραμμαρίων είναι ασφαλής, ακόμα και για όσους προσέχουν το βάρος τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών