Τελευταία Νέα
Speculator

Το τέλος της ανύπαρκτης εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το τέλος της ανύπαρκτης εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης
Η εξέλιξη ήταν απολύτως αναμενόμενη καθώς η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από μόνη της υποβάθμισε το ρόλο της μην ασκώντας εποπτεία
Σχετικά Άρθρα
Το τέλος μιας ανύπαρκτης εποπτείας αυτής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης αναμένεται να σημάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή και προβλέπει ότι η εποπτεία των Ταμείων θα ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η εξέλιξη ήταν απολύτως αναμενόμενη καθώς η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από μόνη της υποβάθμισε το ρόλο της μη ασκώντας εποπτεία και έχοντας ένα και μόνο άτομο προσωπικό στον τομέα της Εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Από την άλλη πλευρά η πρόθεση της κυβέρνησης να πετάξει εκτός Εποπτείας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγείρει ερωτήματα δεδομένου ότι τα ΤΕΑ εμπλέκονται σε διαδικασίες επενδύσεων σε μετοχικές αξίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με βάση τη νομοθεσία του 2014 είναι η αρμόδια αρχή για την εποπτεία και τον έλεγχο των επενδύσεων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Η εποπτεία ασκείται με αξιολόγηση των υποβαλλόμενων στοιχείων και διενέργεια επιτόπιων ελέγχων οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν έχουν γίνει.
Ωστόσο και μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες για την νέα νομοθεσία για τα ΤΕΑ προκύπτουν ερωτήματα για το πως η ΤτΕ θα εποπτεύει την οργανωτική επάρκεια ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για την διενέργεια επενδύσεων από το ίδιο το Ταμείο απευθείας ή για παράδειγμα πως ακριβώς θα ασκείται η εποπτεία σε τυχόν χρήση εξωχρηματιστηριακών παραγώγων.
Εκτός και αν απαγορευτεί στα ΤΕΑ να επενδύουν από μόνα τους.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης