Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Τριάντα περιπτώσεις Epsilon Net αποκάλυψαν οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Αποκάλυψη: Τριάντα περιπτώσεις Epsilon Net αποκάλυψαν οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Ο προβληματισμός των αρχών και των επενδυτών και η υποστελέχωση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ που αυξάνει τον κίνδυνο της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Τριάντα περίπου εισηγμένες εταιρίες έχουν μπει σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά από διεξοδικό έλεγχο που πραγματοποίησε η Διεύθυνση εισηγμένων στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εταιρίες αυτές έχουν εντοπιστεί από «μικρά» έως μεγαλύτερα προβλήματα στην αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων λόγω πλημμελούς εφαρμογής των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφορών. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται και σε πλημμελή επισκόπηση των οικονομικών καταστάσεων από τους ορκωτούς ελεγκτές.
Ήδη μέχρι στιγμής έχει γίνει επαναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων στην Epsilon Net και την ΕΛΤΟΝ και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έλθουν στο φως και άλλες περιπτώσεις.
Το φαινόμενο έχει προβληματίσει τις εποπτικές αρχές καθώς δείχνει ότι επιχειρήσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα και να δημιουργήσουν στρεβλή εικόνα στο επενδυτικό κοινό. Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λειτουργεί στη συγκεκριμένη περίπτωση αθόρυβα από πλευράς δημοσιότητας είναι προφανές ότι οι επενδυτές έχουν επηρεαστεί αρνητικά δεδομένου στο μυαλό τους περιπτώσεις Folli Follie που την έμαθαν από ένα hedge fund και MLS που την αποκάλυψε θεματικός έλεγχος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές έχουν ανεπαρκή αριθμό στελεχών προκειμένου να διεξάγουν ελέγχους. Ειδικά δε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης επί πολλά έτη και από ιδρύσεώς της λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την άλλη με το πέρασμα του χρόνου αποψιλώθηκε από πλευράς προσωπικού ενώ δεν μπήκαν νέα στελέχη αλλά ούτε έχουν και κίνητρο λόγω των χαμηλών αμοιβών που προσφέρονται σε σχέση με την αγορά στους ελεγκτές.
Σε κάθε περίπτωση στην κατάσταση που διαμορφώνεται μερίδιο ευθύνης έχουν οι ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία χρόνια που δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει το ρόλο τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της ΕΛΤΕ προσφέροντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και ελέγχοντας την αποτελεσματικότητά τους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος παρατράγουδων στην Χρηματιστηριακή αγορά και η επανάληψη φαινομένων του παρελθόντος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης