Τελευταία Νέα
Speculator

Οι αποκαλύψεις του BN για την Δρομέας ενεργοποιούν ΕΛΤΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Τι αποκαλύπτεται;

Οι αποκαλύψεις του BN για την Δρομέας ενεργοποιούν ΕΛΤΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Τι αποκαλύπτεται;
Η νομοθεσία δεν προβλέπει αυτά που έγιναν με τον ορκωτό
Σχετικά Άρθρα
Την περασμένη Παρασκευή 5 Μαίου 2023 το BN αποκάλυψε ότι στην εισηγμένη εταιρία Δρομέας ο ορκωτός λογιστής Δημήτριος Πλασταράς που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις ως ορκωτός της METRON Auditing δεν εργαζόταν στη Metron αλλά σε δική του εταιρία (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα).
Μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η εταιρία παραδέχτηκε ότι αυτό αποτελεί πραγματικότητα. Και στην ανακοίνωση που εξέδωσε την απόγευμα της Παρασκευής αναφέρει τα εξής:
«Η εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία Εμπορίας και Αντιπροσωπειών» και με τον διακριτικό τίτλο ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ (εφεξής η «Εταιρία»), μετά και από σχετικό δημοσίευμα σε διαδικτυακό μέσο και την με αριθμό πρωτοκόλλου 1212/5-5-2023 επιστολή, που έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι η Εταιρία, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 21/6/2022, είχε εκλέξει για τον τακτικό έλεγχο της διαχειριστικής χρήσης 2022, την Ελεγκτική Εταιρία «METRON Auditing AEOE» (από τώρα και στο εξής METRON), και ειδικότερα είχε ορίσει ως τακτικό ελεγκτή το τότε μέλος της METRON κο Δημήτριο Πλασταρά-Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή. Η υπογραφή της Εκθέσεως Ελέγχου διαχειριστικής χρήσης 2022 της Εταιρίας από τον ως άνω ορισμένο τακτικό ελεγκτή κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΛΑΣΤΑΡΑ, ενόσω ο τελευταίος είχε εν τω μεταξύ αποχωρήσει από την METRON, έλαβε χώρα μετά από συμφωνία του με την METRON και αφού είχε προηγηθεί η απαιτούμενη Ενημέρωση-Γνωστοποίηση περί των ανωτέρω προς την ΕΛΤΕ (με κοινοποίηση και προς το ΣΟΕΛ), η οποία έχει Αριθμό Πρωτοκόλλου: 082/12- 4-2023»

Η απαγόρευση


Η παραδοχή από μόνη της εγείρει μείζον ζήτημα για τον ορκωτό δεδομένου ότι η νομοθεσία απαγορεύει ρητά την ελεγκτική εργασία για λογαριασμό δύο διαφορετικών εταιριών.
Και εδώ έχουμε την περίπτωση ο ορκωτός να είναι ιδιοκτήτης άλλης εταιρίας από αυτή που για λογαριασμό της υπογράφει. Και φυσικά εκθέτει και την Metron η οποία το έκανε δεκτό και προχώρησε όπως ισχυρίζεται η ΔΡΟΜΕΑΣ σε συμφωνία μαζί του.

Δεν υπάρχει πρωτόκολλο


Πέραν τούτου το ΒΝ επικοινώνησε με την ΕΛΤΕ στελέχη της οποίας ανέφεραν ότι ουδεμία αίτηση έχει υποβληθεί και έχει λάβει πρωτόκολλο από την εποπτική αρχή.
Ως εκ τούτου καλό θα ήταν η ΔΡΟΜΕΑΣ να διευκρινίσει αν ο αριθμός πρωτοκόλλου στον οποίο αναφέρεται ασαφώς στην ανακοίνωσή της αφορά στην ΕΛΤΕ ή τον ΣΟΕΛ (Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών) με τον δεύτερο πάντως να είναι απολύτως αναρμόδιος για τέτοιου είδους ζητήματα.
Ακόμα όμως και αν ήθελε υποτεθεί ότι η εταιρία είχε κάνει γνωστοποίηση στην ΕΛΤΕ είναι απορίας άξιον ποια διάταξη νόμου προβλέπει μια τέτοια διαδικασία που δίνει το δικαίωμα σε ορκωτό λογιστή που έχει αποχωρήσει από μια εταιρία και εργάζεται σε άλλη να υπογράφει για λογαριασμό και ως ορκωτός της εταιρίας που έχει αποχωρήσει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης